Skam og sorg fylder hos voksne, der aldrig har haft sex
Dårligt selvværd, skam og sorg er følelser, som er forbundet med at være voksen og fortsat ikke have haft sin seksuelle debut. Det viser en undersøgelse fra Aalborg Universitet. Forsker opfordrer til, at vi taler åbent om de udfordringer, der er relateret til en sen sexdebut.
Hvor gammel var du, da du havde sex første gang? Det er et meget privat spørgsmål – men svaret kan have stor indflydelse på dit voksenliv. Særligt hvis du ikke har haft sex endnu. For det kan være skamfuldt ikke at have debuteret seksuelt.
Det viser en undersøgelse, som lektor Birgitte Schantz Laursen fra Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet står bag i samarbejde med psykolog Anne-Katrine Hansen. De kaster dermed kaster lys over et område, der ikke er forsket ret meget i – og slet ikke i dansk kontekst.
Undersøgelsen bygger på interviews med 12 danskere i alderen alderen 24-53 år, der ikke har været seksuelt aktive. Her fortæller de dels om årsagerne til den manglende debut, men også om konsekvenserne.
Resultaterne viser med al tydelighed, hvor meget sex fylder i dagens Danmark:
”Selvom årsagerne er forskellige, er konsekvenserne ved ikke at have debuteret ofte de samme: Den enkelte skammer sig og får enormt dårligt selvværd, og det er desværre noget, de fleste kæmper med i forvejen. Flere nævner, at de ikke føler sig som ”en del af klubben”. Det værste er, at det er noget, de ikke føler, de kan tale med andre om,” siger Birgitte Schantz Laursen.
Føler ikke, at de har noget at tilbyde
Årsagerne til, at de adspurgte ikke er i gang med sexlivet, er som nævnt forskellige. Men forskerne konkluderer, at det ofte er rodfæstet allerede i barndommen. En del har en religiøs opvækst, hvor sex før ægteskab er bandlyst. Derudover fortæller flere, at de er vokset op i hjem, hvor man ikke talte om seksualitet:
”En af de ting, der går igen, er respondenternes følelse af, at de ikke var elsket af deres forældre. Det sidder stadig i mange, og viser med al tydelighed, at normer og leveregler, som man bliver præget af som barn, også påvirker os som voksne.”
Det lave selvværd og følelsen af skam får interviewpersonerne til at undvige situationer, hvor de kunne møde andre, der potentielt kunne have en interesse i dem. Når vennerne går i byen, er det lettere at blive hjemme:
”De føler ikke, at de har noget at tilbyde. Det er jo enormt selvforstærkende. Og jo ældre de bliver, jo sværere bliver det for dem at knække koden,” siger Birgitte Schantz Laursen.
Det er forkert at sige, at de bare skal få det overstået
Spørgsmålet er, hvad man som helhed kan gøre for at hjælpe denne gruppe? En del får en henvisning til f.eks. Sexologisk Center ved Aalborg Universitetshospital, men det er langt fra flertallet.
Og ifølge Birgitte Schantz Laursen er det i øvrigt svært for en behandler at gøre noget, da problematikken også er hæftet op på de normer, vi har i samfundet generelt.
”Vi kan jo ikke bare sige, at de skal gå i byen og finde den første og den bedste. Det ville være helt forkert.”
Hun håber i stedet, at både den offentlige og private samtale i medier og mellem unge og forældre kan åbne for en anerkendelse af, at den seksuelle debutalder ikke har et facit.
”Der er stort spænd, og det er altså ikke unormalt ikke at have haft sex. Jo mere, vi taler om det, jo nemmere tror jeg også, at det bliver for de mange, der dagligt kæmper med de udfordringer, der er relateret til den situation.”
Hvad fortæller respondenterne? |
Hvordan er det at være voksen og aldrig have haft sex? Her fremgår et udpluk af de tanker, som deltagerne i undersøgelsen gør sig om situationen:
Læs den videnskabelige artikel: Late sexual debut—A qualitative interview study |
Hvad er en sen seksuel debut? |
I Danmark er gennemsnitsalderen for den seksuelle debut 16 år.
|
Kontakter
Birgitte Schantz LaursenLektor, Sexologisk Forskningscenter, Aalborg Universitet
Tlf:22408763bisl@rn.dkNina HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Studerende på Aalborg Universitet får adgang til AI på speed31.1.2025 06:12:00 CET | Pressemeddelelse
Med eksklusiv adgang til en turboladet high performance computer får studerende og undervisere på AAU unik mulighed for at teste kunstig intelligens, så det både bliver hurtigere og nemmere at udvikle AI-løsninger.
To nye prodekaner ved SSH-fakultetet på Aalborg Universitet22.1.2025 10:21:03 CET | Pressemeddelelse
Vi har brug for en ny sammensætning af dekanatet, så vi fortsat står stærkt til at håndtere politiske, økonomiske og demografiske ændringer omkring os, siger dekan Rasmus Antoft om den nylige besættelse af to nye prodekanstillinger.
Ny forskning: Ingen beviser for at mårhunden skader den danske fauna21.1.2025 09:31:40 CET | Pressemeddelelse
Igennem næsten et årti har mårhunden været betragtet og behandlet som et skadedyr i den danske natur. Nu viser forskning, at mårhunden er langt bedre end sit rygte.
Ny uddannelse i statskundskab på Aalborg Universitet7.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Godkendelse af en ny uddannelse statskundskab er en blåstempling af det faglige miljø omkring studiet, siger dekan Rasmus Antoft. Det er en styrkelse af universitetet og dermed en styrkelse af det omgivende samfund.
Dansk samarbejde skal udvikle ukrainsk universitet30.12.2024 09:17:08 CET | Pressemeddelelse
I genopbygningen af Ukraine har Danmark påtaget sig et særligt ansvar for Mykolaiv ved Sortehavet, og nu etablerer Aalborg Universitet et samarbejde med Admiral Makarov National University of Shipbuilding (NUoS). Forskningsprojekter, udveksling af studerende og inspiration fra AAU’s arbejde med problembaseret læring skal være med til at udvikle universitetet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum