Store sammenhængende trawlfrie zoner skal genoprette livet på havbunden
I et nyt udspil til fremtidens fiskeri foreslår regeringen at udlægge yderligere 17.977 km2 havareal med forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber. Forbuddet er en del af regeringens samlede indsats for genopretning af Danmarks havmiljø.
Det danske havmiljø er i dårlig tilstand. Det gælder særligt i de indre farvande, hvor situationen nogle steder er katastrofal. Derfor foreslår regeringen i et nyt udspil, at mere end 17 procent af det danske havareal bliver udlagt som nye trawlfrie områder, hvor fiskeri med bundslæbende redskaber bliver forbudt.
"Med store, sammenhængende områder med trawlforbud giver vi havbunden, bunddyrene og dermed hele økosystemet med fisk, marsvin osv. i havet meget bedre betingelser for at komme sig. Sammen med vores plan for at nedbringe kvælstofudledning og arbejdet med at genoprette havnaturen, er flere trawlfrie områder med til at rette op på den katastrofale kurs, vores havmiljø har været på i alt for mange år," siger miljøminister Magnus Heunicke.
I udspillet foreslås det, at fiskeri med bundslæbende redskaber forbydes i hele Bælthavet. Fra Danmarks grænse i syd, inkl. de vigtige områder, hvor torsken gyder, og op til en linje fra Ebeltoft til og med Isefjord og også Smålandsfarvandet helt ned til den tyske grænse og rundt om Møn og op til Faxe Bugt mod øst. Området kommer bl.a. til at hænge sammen med det eksisterende areal med forbud mod bundtrawl i Øresund og Køge Bugt.
Derudover foreslås en zone med forbud mod bundtrawl i det østlige Kattegat. Området komme til at følge havgrænsen til Sverige – fra Læsø til Anholt – og kommer bl.a. til at dække det eksisterende habitatområde ’Kims Top og den Kinesiske mur’.
Der foreslås også en trawlfri zone rundt om – og overlappende med - Natura 2000-området Herthas Flak i det nordlige Kattegat, som vil dække både den dybe bløde mudderbund, sandbund samt et unikt stenrev dannet under istiden med stejle sider af store stenblokke, som kun ses ganske få steder i de indre danske farvande.
”En af de store presfaktorer på torskens, marsvinets, edderfuglens og andre arters fødegrundlag er fiskeri med bundslæbende redskaber, som slæbes henover havbunden. På bare ét trawltræk i den bløde mudderbund i Kattegat dør omkring 12 procent af de eksisterende bunddyr, som har afgørende betydning for fødekæden og det samlede økosystem i vores farvande. Derfor er det helt afgørende at få stoppet bundtrawl i de sårbare områder, vi her udpeger, siger miljøminister Magnus Heunicke.
I dag er der forbud mod fiskeri med bundslæbende redskaber i områder på i alt 4.864 km2. Dermed vil der med regeringens forslag være forbud med bundtrawl i et areal på i alt 22.841 km2.
Derudover er der planlagt forbud mod fiskeri med bundslæbende i 8.096 km2, som bl.a. er de udpegede 6 pct. strengt beskyttede områder. Samlet set forventes der dermed at komme trawlforbud på mere end 27 procent af det danske havareal.
Forslaget til forbud mod trawlfri zoner er en del af regeringens udspil om fremtidens fiskeri.
Læs mere om udspillet på Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeris hjemmeside.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Billeder
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Politisk flertal forstærker den målrettede kontrol af sprøjtemidler11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftalepartierne bag sprøjtemiddelstrategien har besluttet at forstærke den målrettede kontrollen ud fra landmændenes sprøjtejournalindberetninger, så 120 virksomheder udtages til fysisk kontrol på baggrund af indberetningerne. Samtidig nedsætter aftalepartierne en taskforce, der skal komme med konkrete forslag til, hvordan reglerne på sprøjtemiddelområdet kan styrkes yderligere og kontrolleres bedre.
Villakvarterer trues af oversvømmelser: Staten og Aarhus Kommune går sammen om klimatilpasning10.4.2025 12:13:29 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke underskriver i dag en forståelsesaftale med Aarhus Kommune for at bidrage med viden og vejledning i kommunens arbejde med at undersøge muligheder for klimatilpasning af et lavtliggende beboelsesområde i Vejlby Risskov. Her er villakvarterer truet af oversvømmelser, der kan medføre store samfundsøkonomiske tab, omkostninger for boligejere og samtidig gå ud over den rekreative benyttelse af naturen i området.
Nyt fund kan lede til forbud mod ukrudtsmiddel7.4.2025 12:48:18 CEST | Pressemeddelelse
De nyeste resultater fra Miljøstyrelsens varslingssystem for pesticider viser udvaskning af ukrudtsmidlet propyzamid over kravværdien for pesticider i grundvand. Det giver nu anledning til en vurdering af, om anvendelsen af ukrudtsmidlet skal forbydes eller begrænses.
Rent drikkevand: 206 millioner kroner til målrettet beskyttelse3.4.2025 13:01:06 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har sammen med aftalekredsen bag Grøn Fond i dag præsenteret en ny politisk aftale om fortsættelsen af Drikkevandsfonden i 2026 og 2027.
Presseinvitation til doorstep: Ny aftale om bedre beskyttelse af drikkevand3.4.2025 10:09:46 CEST | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke præsenterer i dag sammen med aftalepartierne bag Grøn Fond (S, V, M, SF, K, EL og RV) en ny aftale på 206 mio. kr. til beskyttelse af drikkevand. Doorstep finder sted i gården i Miljø- og Ligestillingsministeriet på Frederiksholms Kanal 26, 1220 København K torsdag den 3. april klokken 12.00. Der er adgang for pressen fra klokken 11.30. Tilmelding til doorstep skal ske ved mail til presse@mim.dk. Ved spørgsmål kan presseafdelingen kontaktes på telefon: +45 20 91 59 01 (kan ikke modtage SMS).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum