Befolkningens sundhed og trivsel skal under lup i stor undersøgelse
Mere end 300.000 danskere bliver spurgt om deres sundhed og trivsel i en ny stor undersøgelse. Resultaterne skal danne grundlag for forebyggelse og indsatser dér, hvor behovet er størst.
Fra i dag og de kommende uger inviteres mere end 300.000 tilfældigt udvalgte danskere fra og med 16 år til at deltage i den største undersøgelse om sundhed, trivsel og sygdom. Undersøgelsen ”Hvordan har du det?” handler om sygdomme, mental trivsel, rygevaner, fysisk aktivitet, og meget andet.
For femte gang siden 2010 gennemføres undersøgelsen i et samarbejde mellem landets fem regioner, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Undersøgelsen skal skabe et samlet billede af danskernes sundhedstilstand og trivsel, og den gentages med fire års mellemrum for at vise, hvor udviklingen enten går den rette vej og hvor der er udfordringer.
- Jo flere, der svarer, jo mere præcis viden får vi om danskernes helbredstilstand, siger formand for Danske Regioner, Anders Kühnau og fortsætter:
- Besvarelserne i undersøgelsen vil give en vigtig viden. Den har vi brug for lokalt, regionalt og nationalt, så vi kan sætte målrettet ind med tilbud. På dén måde håber vi, at være med til at højne danskernes sundhed - med de rigtige tilbud om forebyggelse og sundhedsinitiativer til dem, der har mest brug for det, lyder det fra Anders Kühnau.
Resultaterne gør det muligt at målrette indsatserne til dem, der har størst behov. For at få de mest brugbare resultater er det vigtigt, at så mange som muligt svarer. Derfor opfordrer regionerne, Statens Institut for Folkesundhed og Sundhedsstyrelsen alle til at tjekke, om de er blandt dem, der har fået spørgeskemaet i deres digitale eller fysiske postkasse.
- Sundhedsprofilen er en vigtig undersøgelse, fordi svarene gør os klogere på, hvordan det står til med sundheden både hos unge, voksne og ældre borgere, og hvor der kan sættes ind. Vi håber, at alle vil tjekke deres digitale eller fysiske postkasse for, om de har fået skemaet og besvare det, hvis de har. Uanset om man er sund eller mindre sund, er rask eller har nogle sygdomme, er det vigtigt, at man svarer, så vi får et godt billede af, hvordan det står til med sundheden, siger vicedirektør Steen Dalsgård Jespersen.
Sundhedsprofilen er med til at sætte fokus på områder, hvor der kan være problemer med sundheden. Den seneste undersøgelse fra 2021 viste for eksempel en markant stigning i antallet af unge med dårlig mental sundhed, samt at brug af tobaks- og nikotinprodukter og alkohol fortsat er en stor udfordring i denne aldersgruppe. Resultaterne har været afgørende for udviklingen af forebyggelsesinitiativer og har skabt øget opmærksomhed på unges trivsel – hvad der påvirker den negativt, og hvad der kan gøres for at forbedre den.
Resultatet af undersøgelsen offentliggøres i foråret 2026. På hjemmesiden www.danskernessundhed.dk, kan man se resultaterne fra tidligere undersøgelser.
Om undersøgelsen
- Tjek, om du er med: Spørgeskemaet ”Hvordan har du det?” sendes til mere end 300.000 tilfældigt udvalgte borgere på 16 år og derover. Det kan findes i din digitale postkasse (e-Boks). Har du ikke en digital postkasse, vil det komme som brev i stedet. Spørgeskemaet sendes enten fra din region eller fra Statens Institut for Folkesundhed.
- Frivillig deltagelse: Det er frivilligt, om du vil deltage, men din besvarelse er vigtig og bidrager til at skabe et billede af danskernes sundhed og trivsel.
- Mulighed for præmier: Alle, der besvarer spørgeskemaet, deltager i lodtrækningen om en række præmier.
- Flere afsendere: Undersøgelsen gennemføres i et samarbejde mellem regionerne, Sundhedsstyrelsen og Statens Institut for Folkesundhed. Det sker efter en aftale mellem Danske Regioner, KL, Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Finansministeriet.
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkOm Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Nyt kompetencecenter skal styrke behandling af opioidafhængighed4.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen har åbnet for ansøgninger om at etablere Danmarks første nationale kompetencecenter for substitutions- og abstinensbehandling. Centret skal indsamle og formidle viden samt hjælpe fagpersoner med at give bedre behandling til borgere med opioidmisbrug.
Nye krav skal hjælpe borgere med nedsat hørelse1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye nationale kvalitetskrav skal give bedre hjælp og færre unødvendige undersøgelser af mennesker, der har brug for høreapparat.
Brug mindst faktor 30, når du er i solen30.6.2025 14:30:45 CEST | Pressemeddelelse
Nu er det sommer, og det gør, at UV-indekset er ekstra højt. Derfor er det ekstra vigtigt at passe på sin hud og undgå at blive forbrændt ved at følge anbefalingen om at bruge mindst faktor 30 i solcremen.
Unge får støtte til at sige nej til stoffer på Roskilde Festival30.6.2025 09:04:30 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen kører denne sommer en ny kampagne mod opioider og andre stoffer. Kampagnen rulles ud på ni festivaler, heriblandt Roskilde Festival, som en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider.
Ny kampagne skal klæde forældre og andre voksne på til en snak om opioider10.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune lancerer i dag en ny kampagne. Den skal give forældre og andre voksne omkring unge konkret viden og gode råd til at tage den vigtige samtale med teenagere om opioider og andre stoffer. Kampagnen er en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider, der også indeholder en ny vidensbank med tal for brug af opioider og andre stoffer fra fx en ny spildevandsundersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum