AI-forordningens første regler gælder nu
Virksomheder og myndigheder der udvikler, distribuerer eller benytter kunstig intelligens skal fra i dag leve op til de første regler i AI-forordningen
![](/data/images/public/13560587/14245988/7738304f-9227-4ade-ab0d-c980f6cf8333-w_720.jpg)
De første regler i EU’s AI-forordning skal overholdes fra den 2. februar. Det får betydning for virksomheder og myndigheder, der udvikler, distribuerer eller benytter kunstig intelligens i deres daglige arbejde.
Reglerne skal sikre, at virksomheder og myndigheder ikke udvikler systemer, der udgør en trussel mod sikkerheden, borgernes rettigheder eller værdighed, og at medarbejdere i virksomheder og myndigheder, der anvender kunstig intelligens har de rette kompetencer til dette arbejde.
- Formålet med forordningen er at skabe klare rammer for, hvordan kunstig intelligens må og ikke må benyttes for at sikre borgeres rettigheder, samtidig med at virksomhedernes muligheder for innovation styrkes, fastslår vicedirektør Lars Bønløkke Le.
Han anbefaler, at myndigheder og virksomheder, der anvender kunstig intelligens skaber sig et overblik over deres AI-systemer, og hvad de bruges til. De bør også vurdere, hvilken risikokategori i AI-forordningen deres AI-system falder under.
Krav om færdigheder
AI-forordningen trådte i kraft 1. august 2024, men bliver trinvist implementeret frem mod 2027.
Den 2. februar 2025 bliver en række anvendelser af kunstig intelligens forbudt.
Det gælder for systemer, der vurderes at udgøre en klar trussel mod sikkerhed, borgernes rettigheder eller værdighed. Et eksempel på forbudt AI-praksis er AI-systemer, der kan bruges til at aflæse en persons følelsesmæssige tilstand på eksempelvis en arbejdsplads eller en uddannelsesinstitution.
Systemer, der kan foretage en social scoring af fysiske personer, er et andet eksempel på et forbudt AI-system, da det vurderes at kunne føre til forskelsbehandling og udelukkelse af visse grupper.
Derudover skal virksomheder og myndigheder, der arbejder med kunstig intelligens sikre, at deres medarbejdere har et tilstrækkeligt niveau af AI-færdigheder blandt deres personale eller andre personer, der er involveret i driften eller anvendelsen af AI. Det gælder uanset hvad AI-systemerne bruges til.
Eksempelvis skal alle relevante aktører i AI-værdikæden have færdigheder til at kunne forstå og overholde AI-forordningen, der hvor den er gældende i det enkelte tilfælde.
Læs om reglerne og risikokategorierne på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside.
Kontakter
Digitaliseringsstyrelsens pressevagt
Tlf:41786060presse@digst.dkBilleder
![](/data/images/public/13560587/14245988/f7242980-2133-4eab-9c0e-53e9d33632cf-w_240.jpg)
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsstyrelsen
Betaling for apps sikrer ikke dine børns private data22.1.2025 15:23:33 CET | Pressemeddelelse
En ny analyse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at du ikke kan vide dig sikker på, om der indsamles data fra tredjeparter, selvom du betaler for dine apps.
Forbrugere vil betale for at undgå sporing online7.10.2024 11:56:59 CEST | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse viser, at danske forbrugere er opmærksomme på virksomheders brug af deres data. Forbrugerne både fravælger nogle tjenester og er parat til at betale for, at der indsamles mindre data om dem.
MitID får ekstra antisvindel-mekanisme13.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu styrkes sikkerheden i MitID yderligere ved at indføre et såkaldt integritetstjek, der forhindrer, at brugere kan installere falske versioner af MitID appen og derved risikerer at blive udsat for svindel.
Pas på snyd med festivalbilletter31.5.2024 12:57:57 CEST | Pressemeddelelse
Svindlere udnytter enhver mulighed for at franarre borgere deres penge, og snyd med festivalbilletter er ingen undtagelse. Vær kritisk, når du handler billetter online og følg nogle enkle råd for at mindske risikoen for at blive snydt.
Pas på snyd med festivalbilletter31.5.2024 12:48:36 CEST | Pressemeddelelse
Svindlere udnytter enhver mulighed for at franarre borgere deres penge, og snyd med festivalbilletter er ingen undtagelse. Vær kritisk, når du handler billetter online og følg nogle enkle råd for at mindske risikoen for at blive snydt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum