Robotter og automation i 2025: Her er tendenserne

I en tid præget af høj usikkerhed og hastig teknologisk udvikling søger mange virksomheder mod automatisering som en vej til øget robusthed og konkurrencekraft. En ny rapport fra Odense Robotics og Teknologisk Institut præsenterer de vigtigste teknologiske tendenser, der vil præge robotteknologi og automatisering i 2025 og frem.
- Sidste år var et banebrydende år for innovation, især med den voksende indflydelse fra kunstig intelligens (AI), herunder maskinlæring, generativ AI og fysisk AI inden for robotteknologi. I 2025 og frem vil udviklingen inden for intelligente og adaptive systemer fortsætte og skabe nye muligheder for producenter og andre brancher, siger Søren Elmer Kristensen, CEO for Odense Robotics, Danmarks nationale robot- og droneklynge, og fortsætter:
- Interoperabilitet og enkelhed vil også være nøgleparadigmer, da innovatører stræber efter at skabe enkle løsninger ved at sammenkoble systemer. Endelig står sikkerhed højt på dagsordenen, fordi digital robusthed i stigende grad betragtes som en afgørende konkurrencefordel.
Her er de vigtigste tendenser fremhævet i rapporten ‘Strategic trends in Denmark’s robotics industry in 2025 and beyond’, som bygger på dybdegående interviews med danske robotvirksomheder og eksperter fra Teknologisk Institut.
1) Intelligente og adaptive systemer øger effektivitet og fleksibilitet
Udvikling inden for AI og maskinlæring vil fortsætte med at styrke robotters evne til at udføre komplekse opgaver og optimere processer.
Integration af AI i produktionsmiljøer forventes at vokse i takt med nye anvendelsesmuligheder som forebyggende service og vedligehold, autonom beslutningstagning og procesoptimering i realtid. Disse fremskridt vil yderligere forbedre effektiviteten og fleksibiliteten i produktionsprocesserne.
Avanceret sensorteknologi spiller en central rolle i udviklingen af intelligente og adaptive robotsystemer. Kamera-, radiofrekvens- og akustiske sensorer bliver mere avancerede, omkostningseffektive og pålidelige. Disse sensorer giver robotter mulighed for at skabe et detaljeret billede af deres omgivelser, hvilket er afgørende for autonom navigation og opgaveløsning.
2) Interoperabilitet fortsætter med at være en nøglefaktor
Interoperabilitet har været en vigtig tendens de seneste år og vil fortsat præge udviklingen i 2025. Der er stigende fokus på at integrere forskellige systemer for at øge effektiviteten og skalerbarheden i driften.
Modulære design gør det nemmere at opgradere, vedligeholde eller tilpasse robotsystemer mere fleksibelt, eksempelvis ved udskiftning af individuelle komponenter eller tilføjelse af nye moduler. Denne fleksibilitet reducerer nedetid, understøtter skalerbarhed og sikrer, at systemer kan udvikle sig i takt med kundernes skiftende behov.
Cloud- og edge computing vil forbedre robotters ydeevne ved at muliggøre hurtigere behandling og analyse af data i realtid. Edge computing bidrager til kortere responstider, reduceret energiforbrug og øget skalerbarhed – især for mobile robotter eller batteridrevne robotter.
3) Sikkerhed er vigtigere end nogensinde
Virksomheder implementerer robuste systemer og procedurer for at beskytte deres drift, data og integriteten af kundernes systemer.
Det digitale trusselsbillede udvikler sig konstant med stigende risici som spionage og datalæk, mens kunderne stiller større krav til overholdelse af de nyeste cybersikkerhedsstandarder. Leverandørstyring er også en central del af cybersikkerhed i robotindustrien. Den danske robotindustri implementerer i stigende grad en zero-trust-model, der kræver grundige inspektioner af hardware- og softwarekomponenter fra leverandører.
Kryptografi udgør en væsentlig del af cybersikkerhed og sikrer fortrolig kommunikation og databeskyttelse. Dog udfordrer de teknologiske fremskridt inden for kvantecomputing de nuværende standarder og kan gøre dem sårbare. Nogle virksomheder forbereder sig derfor på nye standarder, som er designet til at modstå kvantecomputernes regnekraft.
4) Strategisk forenkling vil præge robotløsninger
Robotvirksomheder har et øget fokus på standardisering og specialisering for at mindske kompleksitet og omkostninger, så deres teknologier bliver nemmere at implementere og anvende.
Denne udvikling indebærer forenkling af produkter og processer gennem standardisering og let integrerbare løsninger, hvilket reducerer behovet for omfattende tilpasning.
Ved at tilbyde plug-and-play-løsninger kan robotvirksomheder gøre teknologien mere tilgængelig for en bredere målgruppe, reducere barrierer og levere mere omkostningseffektive løsninger.
Rapporten er udarbejdet af Teknologisk Institut i samarbejde med Odense Robotics og finansieret af Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Rapporten er tilgængelig på Odense Robotics’ hjemmeside.
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
21 millioner til elektrificering af cementproduktion skal reducere CO2-udledning4.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt vil udvikle elektriske opvarmningsteknologier til cementindustrien, hvor målet er at reducere industriens CO2-udledning.
Dansk teknologi skal sikre vand til fremtidens industri3.4.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
19 millioner kroner skal i det ambitiøse fyrtårnsprojekt Vandternativet udvikle ny vandteknologi, der sikrer industrien brugbart vand uden at belaste grundvandsressourcerne.
Dansk elektronikbranche skal reducere ressourcespild gennem cirkulær produktion31.3.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danske elektronikvirksomheder får nu hjælp til at arbejde mod at reducere ressourceforbrug og CO2-udledning med op til 30 procent gennem nye cirkulære løsninger. Målet er at gøre Danmark til foregangsland for bæredygtig elektronikproduktion.
Danskerne skal sikres bedre mod Legionella i brugsvandet28.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt samarbejde skal dokumentere løsninger mod Legionella i danske brugsvandsinstallationer og samtidig sikre lavt energiforbrug. Nye EU-krav om energieffektivitet kan utilsigtet skabe bedre vækstbetingelser for legionellabakterier.
38 millioner år gammel kristtornblomst fundet i rav27.3.2025 11:07:40 CET | Pressemeddelelse
En usædvanligt velbevaret blomst indkapslet i rav er analyseret med avanceret teknologi. Det har gjort det muligt at identificere det danske danekræ som den første uomtvistelige fossile kristtornblomst, der er kendt i verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum