Britisk klimasejr har betydning for dansk klagesag over Hejre-feltet
En skotsk domstol har netop erklæret tilladelserne til at udvinde olie i de to store britiske felter Rosebank og Jackdaw for ulovlige. Dommen er en kæmpe sejr for klimaet, og den bør også få konsekvenser for Hejre-feltet i Danmark, mener Greenpeace.

De kontroversielle olie- og gasfelter i Nordsøen, Rosebank og Jackdaw, er netop blevet erklæret ulovlige af den skotske Court of Session. Det betyder helt konkret, at tilladelsen til at udvinde olie fra felterne er blevet annulleret. På anmodning fra Greenpeace og den britiske organisation Uplift har retten besluttet, at den britiske regering nu bliver nødt til at medtage den fulde virkning af de store mængder drivhusgasser, som bliver en konsekvens af olieudvindingen fra felterne, før de træffer en ny beslutning om, hvorvidt projekterne kan fortsætte. Indtil da må der ikke udvindes olie og gas fra felterne.
“Det her er en fantastisk vigtig sejr for klimaet og kampen for en sikker fremtid. Det er jo helt barokt, at mens hele bydele brænder ned eller skyller væk som en konsekvens af klimaforstærket ekstremt vejr, så giver vi de ansvarlige fossile selskaber tilladelse til at fortsætte ødelæggelsen ved at hente mere olie og gas op fra undergrunden,” siger Sune Scheller, kampagnechef i Greenpeace.
I retten har Greenpeace argumenteret for, at klimakonsevenserne fra afbrænding af den udvundne olie og gas, også kendt som scope 3 eller downstream emissioner, for både Rosebank og Jackdaw blev ulovligt ignoreret af olieselskaberne og den tidligere regering. I juni 2024 afgjorde Storbritanniens Højesteret, at disse emissioner skal tages i betragtning, og det accepterede regeringen. Nu har den skotske Court of Session så afgjort, at felterne er ulovlige, og at der ikke må udvindes olie og gas fra dem, medmindre de fulde klimaeffekter er korrekt vurderet.
Danske konsekvenser af dommen
Den britiske dom kan også få konsekvenser i Danmark. I maj 2024 indsendte Greenpeace i Danmark en klage over Energistyrelsens godkendelse af Hejre-feltet i Nordsøen. Som i den britiske sag argumenterer Greenpeace blandt andet for, at olieselskabet INEOS’ miljøkonsekvensrapport for Hejre-feltet helt har udeladt en konsekvensberegning for de klimapåvirkninger, det vil have, når den olie og gas, der suges op af Hejre-feltet, afbrændes – de såkaldte scope 3 emissioner. Greenpeace mener, at det bagvedliggende EU-direktiv kræver en sådan redegørelse, og det er det samme direktiv, der ligger til grund for afgørelsen i dag i Storbritannien, den tidligere afgørelse fra Højesteret i Storbritannien og en lignende dom fra Norge tilbage i januar 2024.
“Vi forventer naturligvis, at Energiklagenævnet vil kigge grundigt på de forskellige domme fra udlandet, og når nu regelgrundlaget er det samme, har jeg svært ved at forestille mig andet end, at klagenævnet finder Hejre-tilladelsen ulovlig. Skulle det ske, så bliver det åbenlyst for alle, hvor store klimakonsekvenser olien fra feltet vil få, og så håber jeg selvfølgelig, at den danske regering kommer på bedre tanker, og derfor ikke vil godkende en ny tilladelse,” siger Sune Scheller.
“I stedet for at udstede olie-tilladelser i blinde må regeringerne omkring Nordsøen og andre steder sætte alvorligt skub i opstillingen af vedvarende energi og skabe langt bmeedre og renere transportmuligheder. Vi bliver simpelt hen nødt til at stoppe olieselskaberne, inden det hele ligger aske, og i stedet tvinge dem til at betale for de enorme ødelæggelser, de spreder overalt på Jorden.”
SLUT
FAKTA:
-
Rosebank, knap 130 km nordvest for Shetland, indeholder omkring 500 millioner tønder olie, som ved forbrænding vil udlede lige så meget kuldioxid som driften af 56 kulfyrede kraftværker i et år.
-
Når Jackdaw-gassen afbrændes, vil den producere mere CO2 end hele Ghanas årlige udslip.
-
Det Internationale Energiagentur har udtalt, at hvis vi skal opfylde de globalt aftalte klimamål, så bør der ikke godkendes nye fossile udvindinger noget sted i verden efter udgangen af 2021.
-
Den danske energistyrelse gav INEOS tilladelse til at udvinde olie fra Hejre-feltet den 26. april 2024. Efterfølgende klagede Greenpeace til Energiklagenævnet over tilladelsen. Klagesagen venter fortsat på at blive afgjort.
Kontakter
Sune SchellerKampagnechefGreenpeace Danmark
Sune er ansvarlig for og driver kampagnerne på det danske kontor. Han dykker selv og har en særlig interesse for havet og skibstrafikken.
Rikke AgerbækPresse- og kommunikationsansvarlig
Primære ansvarsområder: Klima og energi
Billeder

Greenpeace Danmark
Greenpeace er verdens største uafhængige miljøorganisation. Vi konfronterer nogle af verdens største problemer og fremtvinger løsninger. I Danmark arbejder vi primært med problematikker indenfor klima, energi, landbrug, hav og skov. Vi bestræber os på altid at stå til rådighed for kommentarer på aktuelle sager og debatter - store som små, niche som mainstream.

Følg pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Greenpeace Danmark
Greenpeace dømt til at betale 4,5 milliarder i amerikansk SLAPP-sag20.3.2025 08:48:10 CET | Pressemeddelelse
Mandan, North Dakota – En amerikansk jury bestående af ni personer afsagde i aftes dansk tid dom i olierørselskabet Energy Transfers grundløse retssag mod Greenpeace USA og Greenpeace International. Greenpeace blev idømt en bøde på godt 660 millioner dollars, hvilket svarer til mere end 4,5 milliarder kroner. Men kampen mod Energy Transfers grundløse SLAPP-retssag er ikke slut.
Grønne NGO’er i nødråb til EU: Danmarks udskydelse af indsatser for vandmiljøet er ulovlig25.2.2025 07:57:15 CET | Pressemeddelelse
Miljøtilstanden i de danske søer, vandløb og i grundvandet er katastrofal. Alligevel udskyder regeringen indsatserne for at skabe god tilstand til 2033, hvilket er seks år senere end EU forpligter til. Det får nu fire grønne NGO’er til at rette skarp kritik af regeringen i et klagebrev til EU-Kommissionen.
Nu begynder Greenpeace sit forsvar mod Energy Transfers SLAPP-sag i USA24.2.2025 16:15:22 CET | Pressemeddelelse
Intimideringssagen mod Greenpeace USA og Greenpeace International er netop gået i gang ved retten i Mandan, North Dakota. Søgsmålet mod Greenpeace lyder på godt 2 milliarder kroner. Hvis Energy Transfer vinder sagen, kan Greenpeace USA tvinges til at lukke.
Greenpeace data-analyse: Sanktionerne mod den russiske skyggeflåde virker24.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
EU’s sanktioner mod navngivne olietankere i den russiske skyggeflåde er effektive, og de er derfor et vigtigt redskab til at beskytte vores kyster og havmiljø mod olieforurening. Det viser en data-analyse Greenpeace har foretaget.
Pressemøde om SLAPP-sag der risikerer at lukke Greenpeace USA17.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der er godt 2 mia. kr på spil, når en gigantisk SLAPP-sag mod Greenpeace den 24. februar kommer for retten i North Dakota, USA. Men sagen handler ikke kun om det astronomiske beløb. Den handler om retten til ytringsfrihed og retten til at protestere, og udfaldet vil få konsekvenser for hele klimabevægelsen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum