KL og Danske Regioner: Et sundhedsvæsen i forandring kræver tæt samarbejde
Et stærkt samarbejde er afgørende, når den største sundhedsreform i næsten 20 år skal gøres til virkelighed. Danske Regioner og KL kommer nu med seks pejlemærker, der skal danne grundlag for arbejdet med at implementere reformen. Begge organisationer efterlyser først og fremmest en hurtig afklaring med staten, når det kommer til opgavesnit og økonomi.
Med en sundhedsreform på plads er det nu tid til at trække i arbejdstøjet og gennemføre de nødvendige forandringer, der skal sikre et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i fremtiden.
Flere danskere lever med kroniske sygdomme, og flere rammes af psykiske lidelser. Samtidig betyder en aldrende befolkning og mangel på sundhedsmedarbejdere, at der er pres på ressourcerne. Det danske sundhedsvæsen står over for markante udfordringer, og det kalder på et solidt og endnu tættere samarbejde på tværs.
KL og Danske Regioner har derfor i fællesskab udarbejdet seks pejlemærker, der skal danne grundlaget for arbejdet med at implementere den største sundhedsreform i knap 20 år.
Afklaring om opgaver og økonomi er afgørende
Med pejlemærkerne understreger KL og Danske Regioner bl.a., at reformens succes afhænger af en hurtig afklaring med staten om opgavefordeling og økonomi.
Derudover peges der også på et behov for at sikre tryghed og ro omkring medarbejdersituationen på tværs af kommuner og regioner. Det skal fortsat være attraktivt at arbejde med de nære sundhedsopgaver, som spiller en central rolle i at sikre borgernes adgang til sundhedstilbud tæt på deres hjem.
"At bringe sundheden tættere på borgerne og sikre en bedre og mere nær behandling for de mange kronikere og ældre, som får brug for det i fremtiden, er en af de vigtigste opgaver, vi står over for i kommuner og regioner i den kommende tid. Skal vi lykkes, kræver det et tæt samarbejde, og jeg er derfor glad for, at vi sammen med Danske Regioner har udarbejdet de seks pejlemærker. Det er vigtigt, at staten i en fart kommer op i gear og får skabt et gennemsigtigt grundlag for, hvordan opgaverne skal fordeles, så vi kan få sat gang i arbejdet. Og så medarbejderne i både kommuner og regioner hurtigst muligt får klarhed over, hvordan deres fremtidige arbejde kommer til at se ud," siger formand for KL Martin Damm.
Et fælles fokus på løsninger
Samarbejdet mellem kommuner og regioner bliver en hjørnesten i arbejdet med at realisere sundhedsreformen. KL og Danske Regioner lægger derfor også vægt på at kommuner og regioner indleder en tæt dialog om de konkrete opgaver, der skal løftes. Samtidig vil de to organisationer samarbejde om at sikre et solidt og fælles politisk fundament for fremtidens sundhedsvæsen.
"Lige nu har vi brug for, at kommuner og regioner bliver klogere på hinandens opgaver – ikke mindst opgaverne og behovene i det nære sundhedsvæsen og sammenhæng til det øvrige sundhedsvæsen. Derfor er dialogen og det fælles vidensgrundlag vigtigt. Samtidig skal vi i KL og Danske Regioner løbende sikre, at vi bedst muligt hjælper vores medlemmer ved sammen med staten at afklare tvivlsspørgsmål og sætte retning for reformen. Når vi står sammen på tværs af kommuner og regioner, kan vi skabe et sundhedsvæsen, der er både bæredygtigt, robust og sætter borgeren i centrum. Samarbejdet er nøglen til at sikre, at sundhedsreformen ikke bare bliver ord på papir, men en reel forbedring for alle borgere," siger formand for Danske Regioner Anders Kühnau.
Fælles pejlemærker mellem KL og Danske Regioner
KL og Danske Regioner er enige om seks pejlemærker, når det gælder arbejdet med at implementere sundhedsreformen:
- Vi ønsker en hurtig afklaring med staten om opgaver og økonomi
- Vi vil have lokal dialog om overdragelsen af opgaver
- Vi vil skabe klare rammer, når kommuner skal være leverandør for et sundhedsråd
- Vi ønsker tryghed for medarbejderne
- Vi vil bevare de gode tilbud i overgangsfasen
- Vi vil sikre en god dialog om opgaverne nu og i de fremtidige sundhedsråd
Kontakter
KL's pressevagt
Tlf:33703333Danske Regioners pressevagt
Tlf:51511818Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra KL
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra KL
KL: Det lokale kriseberedskab skal prioriteres11.4.2025 13:07:21 CEST | Pressemeddelelse
Det er problematisk, at de statslige myndigheder stadig ikke kan fortælle kommunerne, hvilke krisescenarier de skal være forberedte på og i hvor lang tid. Mens man venter på svar, udsender KL derfor nu fem anbefalinger til kommunernes beredskabsplanlægning.
KL: Nyt nationalt risikobillede er en god start – nu skal det oversættes til lokal virkelighed10.4.2025 13:09:07 CEST | Pressemeddelelse
Nyt risikobillede giver os et godt overblik over truslerne. Men vi har brug for at få det oversat til den lokale virkelighed i kommunerne, lyder det fra KL-udvalgsformand. Risikobilledet understreger derudover behovet for investeringer i det lokale beredskab.
Et længe ventet og tiltrængt paradigmeskifte på beskæftigelsesområdet9.4.2025 12:40:43 CEST | Pressemeddelelse
Beskæftigelsesreformen byder på et tiltrængt opgør med bureaukrati og regelstyring. KL kvitterer for, at besparelsen er blevet mindre, men der er fortsat tale om en markant besparelse, som skal findes på meget kort tid.
KL roser udspil: Det vil give et varigt løft af socialpsykiatrien8.4.2025 12:04:24 CEST | Pressemeddelelse
KL glæder sig over, at regeringen vil styrke socialpsykiatrien med varige midler i sit udspil og investere i forebyggelse til børn, unge og voksne.
Vigtig reform af professionsuddannelserne vil løfte kvaliteten26.3.2025 13:32:29 CET | Pressemeddelelse
Med den ny aftale om de erhvervs- og professionsrettede videregående uddannelser er der lagt et solidt fundament for at løfte kvaliteten og styrke rekruttering og fastholdelse til de vigtige professionsuddannelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum