DI-topchef: Nyt konkurrenceevnekompas skal pege mod vækst i EU
EU-Kommissionen vil fjerne bøvlede regler, byrder og overflødigt bureaukrati, der truer erhvervslivets konkurrenceevne. Med det nye konkurrenceevnekompas vil EU vise vej til vækst i Europa, som Dansk Industri (DI) og dansk erhvervsliv længe har efterspurgt.

EU-Kommissionen har i dag præsenteret et nyt konkurrenceevnekompas, EU Competitiveness Compass, der skal sikre, at europæisk erhvervsliv kan navigere nemt og hurtigt gennem regler og bureaukrati, som hæmmer virksomhedernes konkurrenceevne på den benhårde globale markedsplads.
Kommissionen vil blandt andet prioritere færre administrative byrder for virksomhederne, hurtigere godkendelsestider på nye produkter og lettere adgang til EU-finansiering. Det er indsatser, som europæisk erhvervsliv længe har efterspurgt, og DI’s adm. direktør håber, at konkurrenceevnekompasset vil blive implementeret hurtigt, da det haster med at få sporet EU ind på en vækst- og udviklingskurs.
- EU og europæisk erhvervsliv er i den grad faret vild i en jungle af regler og bureaukrati. Derfor tegner det også godt, at Kommissionen nu har fundet konkurrenceevnekompasset frem, der kan medvirke til at styre Europas vækst og udvikling i den rigtige retning, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri, og fortsætter:
- I den seneste tid er det blevet meget tydeligt, at Europa er alene hjemme. Europæisk erhvervsliv bliver presset i den benhårde globale konkurrence som aldrig før, og vi bliver nødt til at vågne af vores tornerosesøvn og sikre, at vi også har noget at leve af fremover. Det kræver markante reformer, som Ursula von der Leyen lægger op til, og det er på tide, at det rent faktisk også kommer til at ske.
EU-Kommissionen foreslår blandt andet, at kritiske teknologier og infrastruktur, der er produceret i Europa, skal prioriteres i forbindelse med offentlige udbud. ”Made in Europe” tilgangen minder om USA’s ”America First”, og det varsler et paradigmeskifte i EU’s måde at prioritere Europas interesser.
- Som verden ser ud lige nu med stor usikkerhed både i øst og vest, så kan jeg sagtens forstå, at EU vil beskytte egen infrastruktur og kritiske teknologier. Lige nu ved vi ikke, hvad det præcist omfatter, men det afgørende bliver, hvad der kan betegnes som kritisk. Vi mener helt klart, at der skal tages højde for virksomhedernes meget vidtforgrenede globale forsyningskæder, så de ikke pludseligt kommer til at stå i en svær situation, der udfordrer produktion, arbejdspladser og økonomi, siger Lars Sandahl Sørensen.
For et halvt år siden udkom Draghi-rapporten, som tegnede et sort billede af EU's konkurrenceevne, dermed fremtidig velstandsniveau, hvis der ikke bliver gjort noget drastisk for at forbedre virksomhedernes rammevilkår. Den har Kommissionen læst grundigt, og DI glæder sig over, at flere af Draghis initiativer har fundet vej i konkurrencekompasset.
- Vi hæfter os især ved, at Kommissionen vil fjerne en række administrative byrder, sætte tempo på godkendelser af nye produkter og sikre nemmere adgang til EU-finansiering, som er noget vi fra dansk erhvervsliv længe har ønsket os, siger Lars Sandahl Sørensen.
Kontakter
Ditte RielandPresserådgiver
Tlf:+4522467822dirh@di.dkFølg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum