Region Hovedstaden gør klar til at sammenlægge somatik og psykiatri
Region Hovedstaden er i fuld gang med at forberede en organisatorisk sammenlægning af psykiatrien og somatikken. Ambitionen er klar: Patienter med både psykiske og fysiske lidelser skal opleve bedre sammenhæng, kvalitet og nærhed i behandlingen.
Processen med at sammenlægge somatik og psykiatri er godt i gang i Region Hovedstaden. Sammenlægningen forventes at træde i kraft i januar 2026, og skal sikre en omstilling, der bygger videre på de rammer og visioner, som 10-års planen for psykiatrien har sat.
Sammenlægningen betyder blandt andet, at hospitalerne fremadrettet skal have ansvar for både behandling af fysiske og psykiske sygdomme.
”Mange mennesker med psykisk sygdom døjer også med fysiske sygdomme. Når vi integrerer psykiatrien og somatikken, skaber vi bedre betingelser og sammenhæng i forløbet for den enkelte patient. Jeg ser også frem til, at vi kan styrke det fremtidige samarbejde med kommunerne i Sundhedsrådene, så der ikke bare bliver bedre sammenhæng mellem psykisk og fysisk sygdom, men at vi sammen med kommunerne kan slå ring om den enkelte patient. Mennesker er meget andet end deres sygdom, så det er vigtigt, at vi også inddrager alt det andet, som fylder i et hverdagsliv," siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Seks centrale principper
Sammenlægningen bygger for nuværende på Seks centrale principper (se faktaboksen), som skal sikre, at forandringerne bliver meningsfulde – både for patienter og medarbejdere. Et af principperne er, at de psykiatriske centre som udgangspunkt overføres til de somatiske hospitaler 1-1, og derefter for alvor tager hul på at realisere de visioner og gevinster, der ligger i sammensmeltningen af psykiatri og somatik.
”Det er vigtigt, at vi i sammenlægningen ikke taber viden, erfaring og fokus på den særlige og stærke behandling, psykiatrien fortsat skal give patienterne. Derfor giver det mening, at vi viderefører de nuværende centerledelser i den nye organisation. Vi skal blive ved med at udvikle behandlingen, så vi hjælper patienterne bedre og tidligere. De mange tiltag i 10 årsplanen for psykiatrien skal fortsat have en høj prioritering og omsættes til forbedringer for patienter, pårørende og personale," siger formand for Social- og psykiatriudvalget Peter Westermann (SF).
Særlig opmærksomhed Sct. Hans og Børne- og ungdomspsykiatrien
I forberedelserne lægges der vægt på at håndtere de mest komplekse områder med omhu. For eksempel kræver Børne- og Ungdomspsykiatrien samt Psykiatrisk Center Sct. Hans særlige løsninger, fordi deres opgaver er forbundet med særlig høj faglig kompleksitet. For Børne- og Ungdomspsykiatrien handler kompleksiteten især om, at der er et stort pres på kapaciteten, og at det derfor er vigtigt, at man også i sammenlægning understøtter det igangværende arbejde med at imødekomme netop disse udfordringer.
Næste skridt er dialog og involvering
Frem til sommeren 2025 vil administrationen arbejde tæt sammen med fagfolk fra både psykiatri og somatik samt interessenter for at finde de bedste løsninger. Dette inkluderer bl.a. workshop med ledere og medarbejdere, dialogmøder med politikere og en løbende inddragelse af MED-organisationen. Og for at projektet får den bedste start, er det vigtigt at skabe gode processer for både medarbejderne på de psykiatriske afdelinger og de understøttende stabsfunktioner i psykiatrien.
Fakta
- Sammenlægningen forventes at træde i kraft den 1. januar 2026.
For nuværende arbejdes der med følgende principper og temaer, som kan justeres løbende afhængigt af, hvilke input der kommer i det forberedende arbejde:
- Somatisk og psykiatrisk behandling på akuthospitalerne, dvs. at store akuthospitaler har et samletansvar for og kan tilbyde patienter både somatisk og psykiatrisk behandling.
- Geografisk nærhed, dvs. et hensyn til, at de psykiatriske centre forankres ledelsesmæssigt og organisatorisk hos de nærliggende hospitaler – fysisk sammenlægning vil som udgangspunkt ikke på kort sigt være muligt.
- Klinikken og patientbehandling skal fungere upåvirket. De psykiatriske centre overføres som udgangspunkt 1-1 til de modtagende hospitaler, herunder med eksisterende hovedfunktioner og specialiserede funktioner.
- Fokus på robuste ledelseskæder i psykiatrien for at lykkes med implementeringen af en ny sammenlagt organisation, dvs. centerledelser og centrenes administration overføres 1:1 til de modtagende hospitaler.
- Et særligt fokus på Psykiatrisk Center Sct. Hans og Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center, hvor en organisatorisk sammenlægning med somatikken er forbundet med en særlig høj kompleksitet.
- En organisatorisk sammenlægning af psykiatri og somatik skal være meningsfuld i dannelsen af den nye Region Østdanmark
For yderligere information:
Kontakt Region Hovedstadens pressevagt på tlf. 70 20 95 88 eller presse@regionh.dk.
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
20 millioner til at nedbringe ventetiden til operationer og høreapparatsbehandling4.7.2025 10:05:58 CEST | Pressemeddelelse
Politikerne i Region Hovedstaden vil sikre hurtigere udredning og behandling for patienter, der oplever længere ventetid til fx en planlagt operation af brok eller til at få høreapparat.
Mere psykiatrisk hjælp til både børn og voksne3.7.2025 12:05:57 CEST | Pressemeddelelse
Region Hovedstaden har afsat penge til mere hjælp fra praktiserende speciallæger indenfor psykiatrien. Der er fundet penge til hjælp til både børn, unge og voksne med behov for psykiatrisk udredning og behandling.
Virtuel virkelighed giver nyt håb til patienter med stemmehøring3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dansk forskning publiceret i The Lancet Psychiatry viser markant effekt af ny VR-behandling. Studiet dokumenterer, at patienter med skizofreni oplever mindre stemmehøring en ved almindelig behandling.
Amager og Hvidovre Hospital orienterer borgere om manglende opfølgning på undersøgelse1.7.2025 13:07:29 CEST | Pressemeddelelse
Hospitalet har konstateret, at der i forbindelse med specifikke typer af skanninger - primært af hjertet - ikke er sket en korrekt opfølgning på bifund ved undersøgelsen. Fejlen kan betyde, at tidlige tegn på sygdom, primært i lungerne, ikke er blevet opdaget. Hospitalet er i gang med at gennemgå ca. 800 skanninger, og det ventes at omkring 20 patienter skal indkaldes til nærmere undersøgelse.
Hvidovre-professor modtager 60 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden27.6.2025 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professor Nina Weis fra Hvidovre Hospital modtager 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fondens 2025 Challenge Programme til at undersøge sammenhængen mellem kronisk hepatitis B og fx hjertesygdomme og diabetes 2 – og potentielt redde mange tusinder liv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum