Motoren gøres klar: Lokal grøn trepart og kystvandråd for Horsens Fjord på den politiske dagsorden
Den lokale grønne trepart for Horsens Fjord er skitseret, og et nyt tilhørende kystvandråd kan måske blive en realitet. Kommissorierne for den lokale trepart og et kystvandråd bliver politisk behandlet i løbet af februar i de involverede fjord-kommuner Horsens, Hedensted og Odder. I Horsens Fjord Hovedvandopland bliver første skridt dermed taget i implementeringen af den grønne trepartsaftale, hvor målet er klart: Mindre CO2-udslip og kvælstofudledning og bedre vilkår for både vandmiljøet, klimaet, naturen og biodiversiteten.

Nu skal politikerne i Horsens, Hedensted og Odder tage stilling til to vigtige emner, der sætter den lokale implementering af den grønne trepartsaftale fra sommeren 2024 i gang. Det drejer sig om kommissoriet for den lokale trepart i Hovedvandoplandet Horsens Fjord og kommissoriet for et nyt kystvandråd for samme hovedvandopland.
Den lokale trepart for hovedvandoplandet er den helt centrale motor i de omfattende arealomlægninger, der skal sættes i gang lokalt, og er ansvarlig for at udarbejde en omlægningsplan for området.
Omlægningsplanen skal vise, hvordan man lokalt vil komme i mål med de statslige krav om blandt andet reduktion af landbrugsarealer og kvælstof fra marker til vandløb og fjorden. Med kommissoriet, som lokalpolitikerne nu skal godkende, er den lokale trepart organiseret og klar til at trække i arbejdstøjet.
Et nyt kystvandråd er også på dagsordenen. Et eventuelt kystvandråd består af et partnerskab med medlemmer fra interesseorganisationer og foreninger med lokal tilknytning til kystvandene i hovedvandoplandet. De vil skulle rådgive den lokale trepart i forhold til omlægningsplanens indhold med forslag til forbedring af kystvandet. De lokale politikere skal give grønt lys til, at man vil søge Ministeriet for Grøn Trepart om etablering af et kystvandråd for Horsens Fjord.
Begge kommissorier beskriver rammerne – herunder formål og organisering – for det kommende arbejde, som nu skal samtænkes og koordineres på tværs af de seks kommuner, som alle har arealer eller vandløb, der løber ud i Horsens Fjord: Horsens, Hedensted, Odder, Skanderborg, Vejle og Aarhus.
Klar til at tage arbejdshandskerne på
Et af hovedelementerne i den grønne trepartsaftale er, at udpeget landbrugsjord ikke længere skal dyrkes intensivt, men i stedet blive til skov, vådområder og natur. Kommunerne arbejder i forvejen med sådanne projekter, som skaber forudsætningerne for at få livet tilbage til fjorden og give naturen plads. Med treparten kan der sættes turbo på indsatserne.
Horsens Kommune er formands- og sekretariatskommune for den lokale trepart for Horsens Fjord. Rikke Christensen (RV), udvalgsformand for Bæredygtigheds-, Natur- og Klimaudvalget i Horsens Kommune og netop udpeget formand for den lokale trepart, ser meget frem til at kunne komme i gang med samarbejdet for et bedre vandmiljø og mere skov, natur og biodiversitet:
- Det er en kæmpe opgave, der venter os. Men med en velfunderet lokal trepart og et eventuelt nyt kystvandråd står vi stærkt til at nå klima- og vandmiljømålene. Vi kan sætte turbo på de indsatser, som skaber forudsætningerne for at få livet tilbage i fjorden. Skovrejsning er en af de vigtige brikker – og lokalt har vi allerede gode erfaringer med at omlægge landbrugsjord til skov. De erfaringer bygger vi videre på. Ved fælles indsats, lokal viden og allerede eksisterende data har vi et rigtig stærkt grundlag for vores arbejde med omlægningsplanen og realisering af projekter, som vil få kæmpe værdi for åløb, fjorden og vores fælles natur”, siger Rikke Christensen.
Formanden for Udvalget for Vækst & Klima i Hedensted Kommune, Lars Poulsen (V), supplerer:
- Vi har travlt med at få lagt en plan, som kan sikre et bedre havmiljø, og som alle kan se sig selv i. Derfor håber jeg, at alle parter, både kommuner, interesseorganisationer og lodsejere vil gå ind i arbejdet med et åbent sind, villighed til at tænke i flere muligheder og til at holde fast i den konstruktive dialog, også når det bliver vanskeligt. Heldigvis har vi set flere lokale eksempler på, at det faktisk kan lykkes, senest med et lavbundsprojekt i Møgelkær og flere lokale skovprojekter. De erfaringer er det oplagt at trække på her.
Forventningerne er også store i Odder Kommune, hvor man også allerede har været godt i gang gennem længere tid:
- Den allervigtigste indsats i treparten er at få reduceret udledningen af næringsstoffer fra landbruget. Det er helt nødvendigt, for at vi kan opnå en god økologisk tilstand i Horsens Fjord. Vi er allerede godt i gang i Odder Kommune, hvor vi næsten er i mål med at få beskyttet de boringsnære områder gennem et partnerskab med landbruget. Den tilgang vil vi tage med ind i treparten. Jeg glæder mig til det store og spændende arbejde med at sikre både Odder Kommunes vandløb og hele Horsens Fjord, siger Kresten Bjerre (RV), formand for Udvalget for Klima & Plan i Odder Kommune.
De to kommissorier bliver behandlet politisk i Horsens, Hedensted og Odder Kommuner i løbet af februar 2025. Dagsordenerne for de politiske udvalg i de tre kommuner er netop offentliggjort på kommunernes hjemmesider.
FAKTA:
Hovedvandoplandet Horsens Fjord dækker Horsens, Hedensted, Odder, Skanderborg, Vejle og Aarhus Kommuner. Disse seks kommuner har arealer eller vandløb, som løber ud i Horsens Fjord. Skanderborg, Vejle og Aarhus Kommuner har i modsætning til Horsens, Odder og Hedensted kun mindre arealer i hovedoplandet.
Lokal trepart for Horsens Fjord består af kommunale politiske og administrative repræsentanter fra medlemskommunerne, lokale landbrugsrepræsentanter, lokale repræsentanter for naturorganisationer og en repræsentant fra Naturstyrelsen.
Regeringen og en række af Folketingets partier har den 18. november 2024 indgået "Aftale om Implementering af et Grønt Danmark", som følger op på den grønne trepartsaftale fra sommeren 2024. Med aftalerne får kommunerne en central rolle med ansvar for planlægning og implementering af arealomlægningen. Det betyder, at kommunerne skal udarbejde dynamiske omlægningsplaner senest i 2025, der viser, hvordan man lokalt vil komme i mål med indsatsen.
Indsatsen omfatter udtagning af kulstofrige lavbundsjorder, vådområder, skovrejsning, ekstensivering og andre arealbaserede omlægningsindsatser, herunder at bidrage til bedre vilkår for natur og biodiversitet.
Følg pressemeddelelser fra Hedensted Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hedensted Kommune
5,2 mio. kr. på vej til udvikling i Hedensted midtby og i Juelsminde11.4.2025 12:53:58 CEST | Pressemeddelelse
Udvalget for bæredygtig udvikling af bymidter uddelte i går et pænt millionbeløb til byudvikling i en række danske byer. Blandt de heldige modtagere er Hedensted og Juelsminde i Hedensted Kommune, som samlet set modtager 5,2 mio. kr. I Hedensted gives penge til udvikling af Trykkeriparken, sammenbinding af Trykkeriparken og Østerbrogade, midtbyens kommende restaurant- og kulturgade, og forskønnelse af området ved jernbanetunnellen, mens begge byer får midler til at styrke handelslivet i bycentrene.
Rekordmange Hedensted-unge vælger en erhvervsuddannelse8.4.2025 11:13:48 CEST | Pressemeddelelse
35,8 pct. Så mange af de unge fra 9. og 10. klasse i Hedensted Kommune har søgt ind på en erhvervsuddannelse. Det er ny rekord og ligger langt over landsgennemsnittet på 20 pct. Det vidner om en velfungerende forbindelse mellem skolerne og kommunens mange virksomheder, der i høj grad efterspørger faglært arbejdskraft.
Selvom hjernen glemmer, husker kroppen: Hedensteds yngste skaber glimt af lykke på Kærminde Plejehjem3.4.2025 13:33:39 CEST | Pressemeddelelse
Når generationer mødes, træder demenssygdommen i baggrunden. I stedet opstår der øjeblikke af umiddelbar glæde. Det er erfaringen fra et nyt samarbejde mellem en lokal børnepasser og plejehjemmet, der nu gøres permanent
Sammensat ungdom i Hedensted: Høj trivsel, meget fritidsarbejde, men også plads til sundere vaner og mere foreningsliv3.4.2025 12:46:15 CEST | Pressemeddelelse
Det blot nogle af fundene i årets Ungeprofilundersøgelse for Hedensted Kommune, som giver et nuanceret indblik i, hvordan unge fra 7. klasse til de går ud af ungdomsuddannelserne, lever deres liv. Knap 1600 elever har svaret på undersøgelsens spørgeskema, der kommer rundt om alt fra fritidsinteresser over alkohol til digital adfærd.
Ny hjemmeside giver svar: Få overblik og følg med i udviklingen i Juelsminde1.4.2025 14:01:58 CEST | Pressemeddelelse
Over de næste tre år investeres der er et trecifret millionbeløb i byudvikling og kyst- og højvandssikring i Juelsminde, som især i sommermånederne summer af turister og aktivitet. Investeringerne tager afsæt i tre projekter, som vil foregå sideløbende, med det hovedmål at gøre byen mere attraktiv for både borgere og turister året rundt og samtidig sikre by- og sommerhusområder med en 6-kilometer lang højvandssikring.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum