Uddannelses- og forskningsministeren deltager i toppolitisk rumkonference: ”Det er et skæbneår for europæisk rumfart”
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser i dag til Bruxelles for at deltage i 17th European Space Conference, der samler de vigtigste beslutningstagere for europæisk rumpolitik. Det sker i et år, hvor en ny EU-rumlov og et nyt EU-rumprogram skal forhandles.
Europas adgang til rummet, suverænitet og sikkerhed og udforskning af månen på en bæredygtig måde. Det er nogle af emnerne, når Europas vigtigste rumkonference løber af stablen i Bruxelles. Konferencen samler ministre, direktører, EU’s forsvars- og rumfartskommissær og chefen for EU's fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.
Rummet er kravlet højt op på dagsordenen i Europa – og med god grund. De fleste af os bruger satellitter og rumteknologi hver eneste dag, når vi tjekker vejrudsigten eller finder vej på mobilen, men de færreste tænker over, at satellitterne også bidrager til vores sikkerhed, overvågning af klimaet, og at rumsektoren er et globalt marked i kraftig vækst. Også flere danske virksomheder er aktive i rumsektoren.
Deltagerne kommer formentlig ikke til at løbe tør for emner at tale om. I 2025 forventes det, at der skal forhandles en ny EU-rumlov, et nyt EU-rumprogram, en industristrategi for EU’s rumsektor, og så afholder det europæiske rumagentur, ESA, også en ministerkonference senere på året.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er inviteret med til konferencen som oplægsholder. Her vil hun blandt andet tale om nødvendigheden af, at Europa styrker sin strategiske autonomi og udvikler en rumindustri med større diversitet, der kan konkurrere på et globalt marked.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Det er et skæbneår for europæisk rumfart og Europas rumsektor, som skal kunne stå på egne ben og konkurrere globalt. Rummet får stadig større betydning for vores hverdag her på jorden – især for vores sikkerhed, klima og konkurrenceevne, og i år står Europa over for beslutninger, der kan blive afgørende for vores rolle i rummet mange år fremover. Det handler i høj grad om, hvor meget vi som kontinent skal være i stand til på egen hånd, og om vores rumsektor kan hamle op med den kraftigt stigende konkurrence på området.
Fakta
- 17th European Space Conference afholdes fra den 28.-29. januar.
- Den er organiseret af konsulentvirksomheden Business Bridge Europe og public affairs-bureauet Logos Public Affairs.
- Blandt konferencens partnere er blandt andet Europa-Kommissionen, ESA og flere nationale rumagenturer.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Regeringen investerer millioner i satellitkommunikation og klimaforskning gennem den europæiske rumfartsorganisation ESA23.1.2025 12:05:31 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har besluttet at investere over 135 millioner kroner i ESA-programmer, der blandt andet fokuserer på teknologiudvikling og rumforskning inden for grøn omstilling, telekommunikation og samfundssikkerhed. Investeringerne er med til at give nye kompetencer og erhvervsmuligheder i Danmark.
Millionbevilling skal sikre et nyt banebrydende forskningsmiljø inden for bio- og life science21.1.2025 10:16:44 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har bevilliget ca. 40 millioner kroner til etableringen af et såkaldt fyrtårnsmiljø, der skal være et førende forskningsmiljø på Københavns Universitet inden for bio- og life science.
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Japan for at styrke samarbejdet om kritiske teknologier8.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Japan for at styrke det dansk-japanske samarbejde om forskning og teknologi. Ministeren skal blandt andet underskrive en erklæring, der styrker samarbejdet om kvanteteknologi.
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Kina for at tilpasse samarbejde om uddannelse, forskning og innovation4.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Kina, hvor hun skal mødes med flere kinesiske ministerkollegaer og tilpasse dansk-kinesiske samarbejdsaftaler. Møderne skal også bruges til at drøfte muligheder og udfordringer i det bilaterale samarbejde.
Forligstillæg til universitetsreformen: Forligskreds åbner for nye erhvervskandidatuddannelser19.12.2024 16:18:42 CET | Pressemeddelelse
Forligskredsen bag universitetsreformen er enig om nye muligheder for mere fleksible erhvervskandidatuddannelser. Det skal være med til at gøre målet om en tættere kobling mellem universiteter og erhvervsliv til virkelighed.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum