Mere end muskler: De bedste fodboldspillere er kognitivt skarpere end os andre
Elitefodboldspillere deler en særlig personlighedsprofil – og de har bemærkelsesværdigt bedre kognitive evner end den generelle befolkning. Det viser et nyt studie fra Aarhus Universitet.

Dygtige fodboldspillere overgår os andre på flere områder end de fysiske. Det viser en undersøgelse, som forskere fra Aarhus Universitet og en række samarbejdsuniversiteter netop har offentliggjort.
Studiet, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift PNAS, har undersøgt 204 spillere fra fodboldhold i den øverste liga i Brasilien og Sverige. Ved at udsætte spillerne for forskellige tests, der bl.a. vedrører hukommelse, planlægning og personlighedstræk, har forskerne afsløret markante resultater.
Elitespillerne overgår konsekvent gennemsnitsbefolkningen, når det gælder kognitiv fleksibilitet, planlægning og arbejdshukommelse. Undersøgelsen afslører også en særlig personlighedsprofil blandt fodboldspillerne: De er mere samvittighedsfulde, udadvendte og åbne for nye oplevelser.
Derudover viser spillerne lavere niveauer af medgørlighed, og de har mindre tilbøjelighed for nervøsitet.
Hvad gør elitespillerne specielle?
Studiet afslører, at spillernes kognitive evner og personlighedstræk er afgørende for centrale fodboldfærdigheder som mål, assists og succesfulde driblinger.
"Vi ville finde ud af, hvad der gør elitespillere så specielle, og hvad der driver deres succes,” forklarer lektor Leonardo Bonetti fra Center for Music in the Brain ved Aarhus Universitet.
”Historisk set er fysiske træk og spiltekniske færdigheder blevet betragtet som de eneste faktorer, der afgør en fodboldspillers præstation. Men i de seneste år er kognitive evner blevet anerkendt som en afgørende faktor. Vores undersøgelse bekræfter ikke kun dette, den udvider også tidligere studier betydeligt ved at kombinere omfattende psykologiske vurderinger med AI," fortæller forskeren.
AI sammenligner test og præstationer
Ved brug af kunstig intelligens kunne Leonardo Bonetti og kolleger fra en lang række samarbejdsuniversiteter skelne elitespillere fra kontrolpersoner med 97 pct. nøjagtighed alene baseret på de kognitive og personlighedsmæssige karakteristika. Han understreger dog, at andre psykologiske faktorer, såsom mental robusthed og gruppekoordinering, også kan have en væsentlig betydning for succes i fodbold.
Anvendelsen af kunstig intelligens til at skelne elitespillere fra andre med så høj præcision er banebrydende og kan potentielt ændre, hvordan talent identificeres i fodbold, pointerer Leonardo Bonetti.
”Studiet viser, at det at være elitespiller ikke kun handler om fysisk form eller tekniske færdigheder, men også om at have en skarp og tilpasningsdygtig hjerne. Træk som hurtig tænkning, evnen til at planlægge og samarbejde på et hold spiller en stor rolle for succes. Det understreger også, at personlighedstræk – som disciplin, udadvendthed og nysgerrighed – er vigtige,” siger han.
Den første undersøgelse i stor skala
Lektoren håber, at studiet især kan inspirere unge talenter og deres forældre ved at vise, at mentale færdigheder og karakterudvikling er lige så vigtigt som fysisk træning.
”Det er den første storskala-undersøgelse, der kombinerer kognitive og personlighedsmæssige vurderinger med faktiske præstationsdata fra fodbold. Den demonstrerer en klar forbindelse mellem mentale egenskaber og sportslig succes,” siger Leonardo Bonetti.
Undersøgelsen åbner flere muligheder for fremtidig forskning. Det kunne fx være længerevarende studier, der undersøger, hvordan kognitive og personlighedsmæssige træk udvikler sig gennem en spillers karriere. Eller interventionsforskning som undersøger, hvordan træningsprogrammer kan forbedre kognitive og personlighedsmæssige træk for at styrke spilleres præstationer.
Bag om forskningsresultatet:
- Forskerne har undersøgt 204 spillere fra fodboldhold i de øverste ligaer i Brasilien og Sverige og sammenlignet med en kontrolgruppe på 124 personer.
- Deltagerne udførte opgaver, der vurderer bl.a., hukommelse, planlægningsevner og personlighedstræk. Resultaterne er sammenlignet med spillernes præstationsdata fra fodbold.
- Studiet er udført I samarbejde med bl.a. University of Oxford og Karolinska Insitutet.
- Ekstern finansiering: Danmarks Grundforskningsfond, Carlsbergfondet og Lundbeckfonden.
- Læs mere i den videnskabelige artikel
Kontakter
Lektor Leonardo Bonetti
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin - Center for Music in the Brain
Telefon: 81 94 91 90
Mail: leonardo.bonetti@clin.au.dk
Billeder

Links
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Nu skal læger også uddannes i Herning14.4.2025 12:00:22 CEST | Pressemeddelelse
Medicinstuderende fra Aarhus Universitet får nu mulighed for at gennemføre deres kliniske del af medicinuddannelsen ved Regionshospitalet Gødstrup i Herning. Kandidatoptaget er netop blevet godkendt af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Aarhus Universitet får ny professor i ortodonti11.4.2025 09:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Peter Stoustrup er fra d. 1. april 2025 ny professor i ortodonti på Institut for Odontologi og Oral Sundhed ved Aarhus Universitet. Professoratet styrker både forskning og uddannelse i tandregulering og dentofaciale lidelser og sikrer udvikling af fremtidens ortodontiske behandlingstilbud.
Ny forskning baner vej for bedre behandling af slagtilfælde7.4.2025 13:20:02 CEST | Pressemeddelelse
Danske forskere har fremlagt en ny detaljeret kortlægning, om hvordan blodkarrene i hjernen reagerer efter et slagtilfælde. Resultaterne kan føre til bedre behandling og færre komplikationer for patienterne, vurderer forsker.
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum