Social- og Boligministeriet

Ny VIVE-rapport evaluerer den familieretlige reform

Del

Evalueringen viser, at en række af reformens målsætninger om blandt andet at styrke inddragelsen af børn er indfriet.

Det familieretlige område blev reformeret i 2019. Alle Folketingets partier stod dengang bag aftalen om et nyt system, som skulle sikre bedre inddragelse af børn, en mere sammenhængende sagsbehandling, samt at flere ikke-samboende forældre blev i stand til at håndtere samarbejdet omkring deres fælles børn.

Nu er VIVE klar med evalueringen af den endnu unge reform, som grundet underfinansiering og nedlukninger i samfundet i forbindelse med COVID-19 først var fuldt ud implementeret i 2022.

Evalueringen viser blandt andet:

  • Børns perspektiv inddrages mere: Evalueringen viser, at det er sket en stigning i andelen af børn, der inddrages direkte gennem børnesamtaler i Familieretshuset og en stigning i andelen af sager, hvor børns perspektiv bliver inddraget indirekte ved, at der i flere sager indhentes oplysninger fra barnets kommune, daginstitution eller skole. De fleste børn oplever, at børnesamtalerne er vedkommende, og at de bliver lyttet til.
  • Strukturelle forandringer er gennemført: Der er sket en strukturel implementering af reformen, hvilket bl.a. kommer til udtryk ved, at Familieretshusets medarbejdere nu i langt højere grad har børnesagkyndige kompetencer.
  • Samværsforældre er mindre tilfredse end bopælsforældre: Evalueringen viser ingen tydelige tegn på, at reformen har medført ændringer i forældrenes samarbejde eller konfliktniveau. Spørgeskemaundersøgelser blandt forældre viser markante forskelle på bopælsforældre og samværsforældres oplevelse af det familieretlige system, hvor bopælsforældrene er betydeligt mere tilfredse med sagsbehandlingen end samværsforældre.
  • Begrænset sammenhæng i sagsbehandlingen: Mange forældre oplever manglende sammenhæng mellem den konkrete sagsbehandling i Familieretshuset og familieretterne, ligesom en del forældre oplever, at et manglende samarbejde på tværs af det familieretlige og kommunale system er en barriere for at løse familiens ofte komplekse problemer.


Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:

"Vi er blevet bedre til at beskytte de børn, som uden skyld står midt i forældrenes konflikt. Det er det eneste ordentlige at gøre, og derfor var det også et af de vigtigste mål med reformen. Barnet og barnets ønsker fylder mere i dag – det er jeg rigtig glad for."

Ministeren forsætter:

"Evalueringen viser desværre også, at vi endnu ikke er kommet i mål med at øge samarbejdet på tværs af sektorer. Det er vigtigt for mig, at forældre i konflikt med hjælp selv tager ansvar, når de kan. Men flere familier er i overvejende grad udsatte – også mere, end vi på forhånd havde regnet med - og deres underliggende sociale udfordringer kan ikke løses i Familieretshuset. Derfor er samarbejde særligt vigtigt. Nu vil jeg dykke ned i evalueringen og overveje, hvad vi politisk kan gøre for at forbedre blandt andet den del."

Evalueringen er finansieret af Social- og Boligministeriet.

Nøgleord

Links

Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye