Gastronomisk kunstner modtager Sonning-Prisen 2025

Del

Franskmanden Hervé This, grundlæggeren af molekylær gastronomi, har ændret den europæiske madkultur fundamentalt og sat madoplevelser i toppen på mange menneskers must-experience-lister. Nu modtager han Danmarks største kulturpris på Københavns Universitet.

Hervé This
Hervé This

Videnskab og kultur går op i en højere enhed, når kemikeren Hervé This modtager Sonning-Prisen 2025 ved en ceremoni på Københavns Universitet den 9. april 2025. Med prisen følger en million kroner.

Som ophavsmand til molekylær gastronomi har Hervé This været med til at revolutionere den europæiske madkultur, der også har sat Danmark på verdenskortet som en favoritdestination for gastroturister.

I sin internationale bestseller Molecular Gastronomy fra 2002 introducerer Hervé This de kemiske og fysiske principper, der kan forvandle et klassisk måltid mad til en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Principperne bliver brugt af kokke rundt om i verden, der kæmper om anerkendelse og Michelin-stjerner. Noma, Alchemist og Frederikshøj er eksempler på restauranter, der udfolder This’ videnskab og som får både danskere og turister fra udlandet til at valfarte til deres kulinariske højborge på lige fod med andre store kulturattraktioner.

Molekylær gastronomi går i sin enkelhed ud på at ændre råvarers form, konsistens og smag under tilberedningen og sætte dem sammen til nye, unikke smags- og sanseoplevelser, der ofte udfordrer den traditionelle opfattelse af mad.

”Hervé This har med molekylær gastronomi været en unik pionér, som har givet verden en videnskabelig tilgang til madlavning, og som har løftet den kulinariske kunst til nye højder af præcision og innovation. Molekylær gastronomi er kunst, der bruger mad til at engagere sanserne og fremkalde følelser,” siger de fem indstillere af Hervé This til Sonning-Prisen, professor Karl Anker Jørgensen, Aarhus Universitet, professor Marie-Louise B. Nosch, Københavns Universitet, musiker Steffen Brandt, kunstner Erik A. Frandsen og Birgitte Nauntofte, bestyrelsesformand på Aarhus Universitet.

Molekylær gastronomi er også for almindelige mennesker

Molekylær gastronomi lyder som noget, der er forbeholdt ’fine dining’-segmentet. Men videnskaben er også flyttet ind i uddannelsessektoren, sundhedssystemet og private hjem – hvem har efterhånden ikke en sous vide-maskine i køkkenskabet?

I sundhedssektoren bruges molekylær gastronomi for eksempel til at forbedre sanse- og madoplevelsen for personer med tygge- og synkebesvær, som er med til at øge deres livskvalitet. Elever på tværs af uddannelsesniveauer bliver undervist i molekylær gastronomi, som de kan bruge i forskellige områder af madindustrien, såsom fødevareinnovation, madproduktion, catering, kantiner med videre. Disse aspekter af hvad molekylær gastronomi også er og kan, viser, at Hervé This har flyttet de kulinariske og kulturelle grænser inden for madkultur.

”Vi er på Københavns Universitet begejstrede for at skulle overrække Hervé This Sonning-Prisen. Det er klart, at videnskab er det, der ligger vores hjerte allernærmest. Med denne pris hylder vi en videnskab, der har gjort en kæmpe forskel for den europæiske madkultur og udviklingen af fænomenet ”madturisme”, men også for den almindelige borgers syn på mad. Molekylær gastronomi er et perfekt eksempel på, hvordan formler og eksperimenter i laboratoriet flytter ud og forankrer sig i virkeligheden,” siger rektor på Københavns Universitet, formand for Sonning-Fonden og kandidat i fødevarevidenskab, Henrik C. Wegener.

Hervé This er uddannet kemiker, og sammen med den nu afdøde professor fra University of Oxford, Nicholas Kurti, præsenterede han allerede i 1988 deres videnskabelige disciplin molekylær og fysisk gastronomi. Ud over sit hovedværk, Molecular Gastronomy, har Hervé This udgivet en anden international bestseller Note-by-Note Cuisine (2014) og andre gastronomiske håndbøger. Han har desuden modtaget et hav af priser og internationale anerkendelser. 

Sonning-Prisen 2025

Hervé This får overrakt Sonning-Prisen den 9. april 2025 ved en ceremoni i festsalen på Københavns Universitet. Det forventes, at der efter ceremonien vil være et pressemøde, hvor den fremmødte presse kan stille spørgsmål til Hervé This.

Om Sonning-Prisen

Sonning-Prisens hjemmeside kan du læse mere om prisen og se, hvem der tidligere har modtaget den.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Hervé This
Hervé This
Download
Hervé This
Hervé This
Download
Hervé This
Hervé This
Download

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Forskerspirer: Unge talenter har i år undersøgt plante-ører, emojibrug, mænds holdninger til prævention og kostens påvirkning på psoriasis28.11.2024 16:58:25 CET | Pressemeddelelse

Årets fire forskerspirer 2024 blev kåret ved Projekt Forskerspirers præmieoverrækkelse og afslutningsarrangement den 28. november på Københavns Universitet. I år har 82 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye