Se billederne: Fransk kemiker modtager Sonning-Prisen

Del

Kultur, kemi og kunst mødtes, da den franske kemiker Hervé This onsdag modtog Danmarks største kulturpris, Sonning-Prisen. Hervé This er kendt som ophavsmand til den molekylære gastronomi.

David Dreyer Lassen overrækker Hervé This diplom og Sonningpris
Den franske kemiker Hervé This modtog Sonning-Prisen 2025 for sit bidrag til europæisk gastronomi. Prisen blev overrakt af David Dreyer Lassen, formand for Sonning-Komitéen og rektor på Københavns Universitet. Nikolai Linares/Københavns Universitet

Grundingrediensen i den franske kemiker Hervé This’ gastronomi er videnskab. Ved at bringe de videnskabelige principper ind i gastronomien, har han revolutioneret europæisk madkultur. Til en ceremoni på Københavns Universitet modtog han onsdag Sonning-Prisen og et legat på en million kroner for sit arbejde. 

Videnskaben i gastronomien

I sin internationale bestseller ”Molecular Gastronomy” fra 2002 introducerer Hervé This de videnskabelige principper, der kan forvandle et klassisk måltid mad til en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. 

Molekylær gastronomi går i sin enkelhed ud på at ændre råvarers form, konsistens og smag under tilberedningen og sætte dem sammen til nye, unikke smags- og sanseoplevelser, der ofte udfordrer den traditionelle opfattelse af mad.

Danmarks største kulturpris

Sonning-Prisen bliver uddelt omtrent hvert andet år til en modtager, der skønnes at have udført et fortjenstfuldtarbejde til gavn for den europæiske kultur. Senest blev prisen i 2023 tildelt den serbiske performancekunstneren Marina Abramović.

Prisen uddeles af Sonning-Fonden. Den blev overrakt af Sonning-Komitéens formand David Dreyer Lassen, rektor på Københavns Universitet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Hervé This holder tale på Københavns Universitet.
Kunst og videnskab er tæt knyttet, siger Hervé This i sin tale.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download
Hervé This og David Dreyer Lassen til reception.
Hervé This har inspireret kokke over hele verden til at bruge de videnskabelige principper i madlavningen. Med en videnskabelig tilgang får gastronomien et væld af nye muligheder.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download
Hervé This og David Dreyer Lassen skåler.
Mad handler om kærlighed og skønhed, siger Hervé This. Vi skal gøre os umage for at smage på maden, som når vi lytter til musik.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download
Hervé This og Rasmus Munk taler sammen.
Kokken Rasmus Munk, der blandt andet er kendt for at lade gastronomi møde videnskaben og kunst på restauranten Alchemist i København, havde til receptionen benyttet nogle af This' principper.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download
Rasmus Munk, Hervé This og studerende fra Københavns Universitet smager på mad.
Til "gastonomisk legestue" demonstrerede studerende fra Københavns Universitet, Aarhus Universitet og DTU, hvordan kemi og fysik kan bruges i køkkenet.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download
Mad serveret på silikonetunge
Restaurenten Alchemist præsenterede maden kunsternisk.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download
Flot mad fra Alchemist.
Smag og skønhed mødes.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download
Tallerken med ansretning af mad, der bl.a. bliver præsenteret på en silikonetunge.
Mad er en oplevelse, når dygtige kokke flytter vores forståelse af indhold og anretning.
Nikolai Linares/Københavns Universitet
Download

Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet

Forskerspirer: Unge talenter har i år undersøgt plante-ører, emojibrug, mænds holdninger til prævention og kostens påvirkning på psoriasis28.11.2024 16:58:25 CET | Pressemeddelelse

Årets fire forskerspirer 2024 blev kåret ved Projekt Forskerspirers præmieoverrækkelse og afslutningsarrangement den 28. november på Københavns Universitet. I år har 82 talentfulde gymnasieelever gennemført projektet, hvor de gennem seminarer og samarbejde med forskere er dykket ned i forskningens verden med udgangspunkt i et selvvalgt emne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye