Forskning skal undersøge kemihåndtering i skønhedsbranchen
Der mangler viden om håndtering af kemi i bl.a. negle- og vippeprodukter. Nu har Arbejds- og Miljømedicin ved Regionshospitalet Gødstrup modtaget 2,2 mio. kr. til forskning i emnet.

Kan smukke negle og øjenvipper være farlige? Måske! Nogle af de produkter, der bruges til at lave negle og øjenvipper, indeholder nemlig akrylater, der kan være allergifremkaldende, hvis de ikke håndteres rigtigt.
Nu skal et nyt forskningsprojekt fra universitetsklinikken Arbejds- og Miljømedicin ved Regionshospitalet Gødstrup undersøge håndteringen af akrylater i skønhedsbranchen.
Arbejdsmiljøforskningsfonden støtter forskningen med 2,2 mio. kr. Dansk Kosmetolog Forening og Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund deltager i projektets følgegruppe.
Kortlægning af arbejdsmiljøforhold
Projektet ledes af cheflæge og ph.d. Marianne Kyndi og inviterer over 4.000 danske virksomheder i skønhedsbranchen til at deltage i en spørgeskemaundersøgelse. Derudover vil forskerne besøge ca. 30 udvalgte virksomheder.
Målet er først og fremmest øge kendskabet til negle- og vippeteknikerbranchen, som er en branche i hastig vækst, men også hvor mange små virksomheder åbner og lukker hvert år. Projektet vil især gerne undersøge hvordan der arbejdes med akrylater i branchen og hvordan de ansatte uddannelsesmæssigt er klædt på til dette arbejde.
Vi ved ikke nok om de arbejdsmiljømæssige forhold i skønhedsbranchen. Nu vil vi gerne skabe et overblik, så vi kan forebygge risikoen for fx eksem og luftvejsproblemer hos de ansatte, fortæller Marianne Kyndi.
Fokus på branchens uddannelse
Formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund Lone Nordentoft Frost deltager i projektets følgegruppe. Ifølge hende har det betydning for de ansattes arbejdsmiljø, at der ikke er én uddannelsesvej, hvis man gerne vil arbejde som fx negle- og vippetekniker:
Der er alt for lidt viden og manglende regler i forhold til, hvor let det er at starte op som vippe- eller negletekniker. De fleste er på få ugers/måneders kursus og ikke en regulær uddannelse. Det er vigtigt at sikre et godt sundt arbejdsmiljø for vores ansatte i branchen, udtaler Lone Nordentoft Frost.
Kursusudbyderne er heller ikke forpligtede til at undervise i kemisk arbejdsmiljø. Af samme grund er netop branchens kursustilbud et vigtigt fokusområde for forskerne:
Målet med vores projekt er at medvirke til et sikkert arbejdsmiljø i skønhedsbranchen. Derfor skal projektet også udvikle en "gylden standard" for, hvad undervisningen i kemihåndtering i skønhedsbranchen bør indeholde, udtaler Marianne Kyndi.
Fakta om akrylater
Akrylater består af en bred gruppe af kemiske stoffer, som i uhærdet form kan give allergi ved kontakt. I skønheds- og hudplejebranchen bruges akrylater fx i langtidsholdbare gel-neglelakker og i lim til kunstige negle og øjenvippeekstensions.
Fakta om projektet
Bevillingen fra Arbejdsmiljøforskningsfonden på 2,2 mio kr går til et ph.d.-projekt, som starter i foråret 2025.
Projektet udføres i samarbejde med Hud- og Kønssygdomme, Aarhus Universitetshospital og de Arbejds-og Miljømedicinske afdelinger i Aarhus, Holbæk, og Bispebjerg.
Kontakt
Marianne Kyndi
Projektleder, cheflæge, Arbejds- og Miljømedicin, Regionshospitalet Gødstrup
Klinisk lektor ved Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet
Telefon 30 52 77 30
Mail: makynd@rm.dk
Lone Nordentoft Frost
Formand for Dansk Frisør & Kosmetiker Forbund
Telefon 26 24 58 25
Mail: lfr@forbundet.dk
Nøgleord
Billeder

Om Arbejds- og Miljømedicin, Regionshospitalet Gødstrup
Arbejds- og Miljømedicin, Regionshospitalet Gødstrup er en specialiseret universitetsklinik med tilknytning til Health, Aarhus Universitet. Afdelingen har en betydelig forskningsaktivitet og uddanner forskere på alle niveauer. Afdelingen modtager årligt ca. 1.000 patienter med arbejdsrelaterede belastningsreaktioner og sygdomme.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Gødstrup
Forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge3.7.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Region Midtjylland har modtaget 407.300 kroner fra Salling Fondene til udstyr, der skal bruges i et forskningsprojekt om forhøjet blodtryk blandt børn og unge. Projektet udføres ved Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet.
1,47 mio. kr. til forskning i ufrivillig vandladning og forhøjet blodtryk hos børn3.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Børn og Unge, Regionshospitalet Gødstrup og Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet har modtaget støtte til forskning, der skal sikre bedre behandling og styrke den tidlige indsats for børn med helbredsudfordringer. Samlet lyder bevillingerne på 1,47 mio. kr.
Ny forskning: Unges opfattelse af egen social status har betydning for deres mentale trivsel2.7.2025 12:07:06 CEST | Pressemeddelelse
Unge med lav social og økonomisk status mistrives oftere, og sammenhængen er især klar, når social status defineres ud fra, hvor i det sociale hierarki de unge placerer sig selv. Gode voksne relationer og stærke fællesskaber mindsker risikoen for mistrivsel.
Interaktiv skadestue for børn er indviet i Gødstrup27.6.2025 08:51:34 CEST | Pressemeddelelse
Tag på en rejse ud i rummet, mens gipsen bliver lagt, eller en tur under vandet, mens en flænge bliver syet. Nu får de mindste patienter på Regionshospitalet Gødstrups skadestue mulighed for at blive undersøgt og behandlet i et særligt behandlingsrum bygget til at aflede børnenes opmærksomhed fra det ubehagelige eller angstfyldte.
Frisk luft og smukke planter skal give intensivpatienter energi til at kæmpe sig tilbage til livet.20.6.2025 11:08:15 CEST | Pressemeddelelse
Torsdag d. 19. juni blev to særligt designede terapiterrasser indviet på Intensivbehandlingsafsnittet i Gødstrup. De skal give selv de mest syge patienter mulighed for at få frisk luft og oplevelser i naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum