Sundhedsstyrelsen opdaterer retningslinjerne for håndtering af sygdommen mpox
Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne til sundhedspersonale om håndtering af mpox. De nye retningslinjer beskriver den nyeste viden om sygdommen, og vaccinationsanbefalingen udvides til udsendte sundhedspersoner og nødhjælpsarbejdere, som har en særlig risiko for at blive udsat for sygdommen i lande med udbrud.
I august 2024 erklærede WHO mpox for en international sundhedskrise på grund af udbrud med en ny variant af mpox i en række central- og østafrikanske lande. I Danmark har vi i de seneste år kun haft få tilfælde af mpox, og vi har ikke set tilfælde af den nye variant, men der er set tilfælde af den nye variant i lande som Sverige, Tyskland og Belgien.
Det er forventningen, at vi også i Danmark vil se tilfælde af både den gamle og formentlig også den nye variant fremover. Derfor har Sundhedsstyrelsen opdateret retningslinjerne for håndtering af sygdommen til sundhedspersonalet, så retningslinjerne er på plads, hvis der måtte komme et tilfælde af den nye variant til landet.
”Det er vigtigt, at man som sundhedspersonale fortsat er opmærksom på symptomer på mpox hos patienter, der er i miljøer, hvor der er risiko for smitte eller som for nyligt har rejst i et område med udbrud af mpox”, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Kamilla Grønborg Laut.
Retningslinjerne er opdateret på baggrund af ny viden og flere erfaringer med, hvordan man håndterer sygdommen. Eksempelvis ved vi nu, at sygdommen først og fremmest smitter ved tæt fysisk kontakt med en smittet. Derfor er anbefalingerne om, hvilken type mundbind sundhedspersonalet skal bruge, når de har kontakt med en smittet, nedjusteret efter det.
Desuden er anbefalingerne om vaccination blevet udvidet i de nye retningslinjer og omfatter nu også personer, som rejser til områder med udbrud af mpox, og som efter en lægefaglig vurdering har særlig risiko for at blive udsat for smitte.
”Vi anbefaler ikke rutinemæssig vaccination mod mpox af rejsende til lande med udbrud af mpox, men det kan være relevant for enkelte personer, der lægefagligt vurderes at have en særlig risiko for at blive udsat for smitte med mpox. Det kan for eksempel være sundhedspersonale eller nødhjælpsarbejdere, der skal udsendes til de berørte lande”, siger Kamilla Grønborg Laut.
Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden fortsat vaccination til de målgrupper, som tidligere er blevet anbefalet vaccination. Det er først og fremmest mænd, som har sex med mænd og som har flere, skiftende partnere. Man kan også fortsat blive vaccineret, hvis man er nær kontakt, fx bor sammen med eller har haft sex med person, der har mpox.
Se de opdaterede retningslinjer: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2025/Retningslinjer-for-haandtering-af-mpox
Information om mpox
Mpox er en virussygdom, som først og fremmest smitter ved tæt fysisk kontakt som fx kys og sex. De typiske symptomer er et udslæt med små blærer på huden samt influenzalignende symptomer. Man kan smitte så længe man har symptomer og/eller udslæt.
I august 2024 erklærede WHO mpox for en international sundhedskrise på grund af udbrud med en ny variant af mpox i en række central- og østafrikanske lande. I Danmark har vi i de seneste år kun haft få tilfælde af mpox, og vi har ikke set tilfælde af den nye variant.
Information om mpox på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: https://www.sst.dk/da/Borger/Sygdomme-og-lidelser/Mpox
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkOm Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Nye anbefalinger om solbeskyttelse: Brug altid mindst faktor 30, og drop solariet17.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det er vigtigt at passe bedre på sin hud, når solen skinner. Derfor kommer Sundhedsstyrelsen nu med nye anbefalinger: Brug altid mindst faktor 30, når du befinder dig i solen. Ud over skygge, solhat og solcreme, er det også en god idé at droppe solariet.
Undervisning forbedrer mødet med patienter med psykisk lidelse12.3.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Det kan betale sig at undervise sundhedsfaglige i somatikken, hvordan man møder og hjælper patienter med psykiske lidelser. Det viser en netop offentliggjort evaluering af et undervisningsforløb på Rigshospitalet. Deltagernes tilbagemelding er, at de er blevet bedre klædt på til mødet med patienter med psykiske lidelser.
Flere unge starter på nikotinprodukter26.2.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Knap en tredjedel af danskerne mellem 15-29 år bruger mindst ét nikotinprodukt, viser Sundhedsstyrelsens nye undersøgelse af danskernes rygevaner. Flere bruger produkter med nikotin som e-cigaretter og vapes. Udviklingen er bekymrende og understreger, at det er vigtigt fortsat at have fokus på at forebygge ryge- og nikotinstart.
Influenzaen er over os, men heldigvis er de fleste ældre vaccineret5.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen er i gang, og det betyder, at mange bliver syge med influenza. Heldigvis er rigtig mange, der er fyldt 65 år, blevet vaccineret mod influenza og covid-19, og den store opbakning til at blive vaccineret ses i alle dele af landet. Det viser Sundhedsstyrelsens status over vaccinationsindsatsen, der udkommer i dag
Befolkningens sundhed og trivsel skal under lup i stor undersøgelse4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mere end 300.000 danskere bliver spurgt om deres sundhed og trivsel i en ny stor undersøgelse. Resultaterne skal danne grundlag for forebyggelse og indsatser dér, hvor behovet er størst.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum