Sundhedsstyrelsen opdaterer retningslinjerne for håndtering af sygdommen mpox
Sundhedsstyrelsen har opdateret retningslinjerne til sundhedspersonale om håndtering af mpox. De nye retningslinjer beskriver den nyeste viden om sygdommen, og vaccinationsanbefalingen udvides til udsendte sundhedspersoner og nødhjælpsarbejdere, som har en særlig risiko for at blive udsat for sygdommen i lande med udbrud.
I august 2024 erklærede WHO mpox for en international sundhedskrise på grund af udbrud med en ny variant af mpox i en række central- og østafrikanske lande. I Danmark har vi i de seneste år kun haft få tilfælde af mpox, og vi har ikke set tilfælde af den nye variant, men der er set tilfælde af den nye variant i lande som Sverige, Tyskland og Belgien.
Det er forventningen, at vi også i Danmark vil se tilfælde af både den gamle og formentlig også den nye variant fremover. Derfor har Sundhedsstyrelsen opdateret retningslinjerne for håndtering af sygdommen til sundhedspersonalet, så retningslinjerne er på plads, hvis der måtte komme et tilfælde af den nye variant til landet.
”Det er vigtigt, at man som sundhedspersonale fortsat er opmærksom på symptomer på mpox hos patienter, der er i miljøer, hvor der er risiko for smitte eller som for nyligt har rejst i et område med udbrud af mpox”, siger afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen Kamilla Grønborg Laut.
Retningslinjerne er opdateret på baggrund af ny viden og flere erfaringer med, hvordan man håndterer sygdommen. Eksempelvis ved vi nu, at sygdommen først og fremmest smitter ved tæt fysisk kontakt med en smittet. Derfor er anbefalingerne om, hvilken type mundbind sundhedspersonalet skal bruge, når de har kontakt med en smittet, nedjusteret efter det.
Desuden er anbefalingerne om vaccination blevet udvidet i de nye retningslinjer og omfatter nu også personer, som rejser til områder med udbrud af mpox, og som efter en lægefaglig vurdering har særlig risiko for at blive udsat for smitte.
”Vi anbefaler ikke rutinemæssig vaccination mod mpox af rejsende til lande med udbrud af mpox, men det kan være relevant for enkelte personer, der lægefagligt vurderes at have en særlig risiko for at blive udsat for smitte med mpox. Det kan for eksempel være sundhedspersonale eller nødhjælpsarbejdere, der skal udsendes til de berørte lande”, siger Kamilla Grønborg Laut.
Sundhedsstyrelsen anbefaler desuden fortsat vaccination til de målgrupper, som tidligere er blevet anbefalet vaccination. Det er først og fremmest mænd, som har sex med mænd og som har flere, skiftende partnere. Man kan også fortsat blive vaccineret, hvis man er nær kontakt, fx bor sammen med eller har haft sex med person, der har mpox.
Se de opdaterede retningslinjer: https://www.sst.dk/da/udgivelser/2025/Retningslinjer-for-haandtering-af-mpox
Information om mpox
Mpox er en virussygdom, som først og fremmest smitter ved tæt fysisk kontakt som fx kys og sex. De typiske symptomer er et udslæt med små blærer på huden samt influenzalignende symptomer. Man kan smitte så længe man har symptomer og/eller udslæt.
I august 2024 erklærede WHO mpox for en international sundhedskrise på grund af udbrud med en ny variant af mpox i en række central- og østafrikanske lande. I Danmark har vi i de seneste år kun haft få tilfælde af mpox, og vi har ikke set tilfælde af den nye variant.
Information om mpox på Sundhedsstyrelsens hjemmeside: https://www.sst.dk/da/Borger/Sygdomme-og-lidelser/Mpox
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkOm Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Organdonation er svært at tale om, men vigtigt at tage stilling til21.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Otte ud af ti er er positivt indstillet overfor organdonation, men ikke alle får det registreret i organdonorregistret. Derfor tager en ny kampagne fat i barriererne for det, så flere får det gjort.
Sundhedsstyrelsen præsenterer fagligt oplæg til Kræftplan V15.1.2025 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen præsenterer i dag et nyt fagligt oplæg med 11 anbefalinger, der særligt har fokus på at sikre et godt liv med og efter kræft. Oplægget skal danne grundlag for regeringens videre arbejde med Kræftplan V.
Ny national strategi skal styrke samarbejdet om håndteringen af epidemier i fremtiden8.1.2025 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Tæt samarbejde og tydelig ansvarsfordeling er hovedelementer i en ny national strategi for håndtering af fremtidige epidemier. Strategien bygger på vigtig læring fra covid-19 og peger på samarbejde og fleksible arbejdsgange som centrale elementer for at styrke håndteringen. Strategien beskriver ikke aktørernes præcise handlinger eller planer, men er en fælles ramme, og det kompas, som myndigheder og sundhedsvæsenet vil styre efter ved en ny epidemi.
Rigtige helte vasker hænder og hoster i ærmet12.11.2024 10:49:13 CET | Pressemeddelelse
Det er budskabet i en kampagne fra Sundhedsstyrelsen, der giver en håndfuld gode råd om, hvordan vi alle kan være med til at forebygge smitte. Det er vigtige råd at holde fast i, når vi kommer ind i vintermånederne.
I dag starter efterårets vaccination mod influenza og covid-191.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag åbner vaccinationsstederne landet over, og 155.500 har d. 25.9 allerede bestilt tid til gratis vaccination mod influenza og covid-19.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum