2024 satte rekord: 135.000 danskere oprettede en aktiesparekonto
Antallet af danskere med en aktiesparekonto voksede med 135.000 i 2024. Det er ny rekord og svarer til, at 11.000 danskere oprettede en konto hver eneste måned. Væksten er formentlig drevet af danskernes stærke privatøkonomi samt et par mindre forhøjelser af aktiesparekontoens indskudsloft. Ved udgangen af 2024 var der 490.000 danskere med en aktiesparekonto. Det er 38 procent flere end ved udgangen af 2023.
Selvom aktiesparekontoen så dagens lys i 2019, er der forsat flere danskere, der får øjnene op for den skattemæssigt fordelagtige ordning. I 2024 voksede antallet af danskere med en aktiesparekonto med 135.000. Det er ny rekord og 18 procent flere end i det hidtidige rekordår 2021, hvor væksten var på 114.000. Ved udgangen af 2024 var der 490.000 danskere med en aktiesparekonto. Det er 38 procent flere end året før, hvor 355.000 danskere havde en aktiesparekonto.
”Vi oplever et kæmpe boom i interessen for at investere – ikke mindst blandt de unge – og der er ingen tvivl om, at aktiesparkekontoen med sin simple og lave beskatning er med til at understøtte udviklingen. Den store vækst i antallet af aktiesparekonti i 2024 svarer til, at der var flere end 11.000 danskere, der oprettede en konto hver eneste måned. Den store tilstrømning af nye brugere på månedsbasis understreger, at vi er langt fra at have set ordningens fulde potentiale udfolde sig,” siger Kåre Valgreen, investeringschef i Finans Danmark.
Forhøjelser af indskudsloftet gør aktiesparekontoen mere attraktiv
Mens aktiesparekontoen er skattemæssig fordelagtig, begrænses den af et politisk fastsat indskudsloft, der bestemmer, hvor meget der må indskydes på kontoen. Ved årsskiftet til 2025 blev ordningens indskudsloft forhøjet fra 135.900 til 166.200 kr. Det var andet år i træk, at indskudsloftet blev forhøjet, da det også blev hævet året forinden. Der er dog fortsat langt op til de mest sammenlignelige ordninger i de øvrige nordiske lande. Den svenske og norske ordning har således intet indskudsloft, mens det i Finland er på 100.000 euro, som svarer til ca. 750.000 kr.
”De seneste par år er inflationen kommet under kontrol, og mange danskere har fået store lønstigninger. Det har styrket danskernes privatøkonomi, og mange har i dag flere penge til rådighed, end de havde for et par år siden. Det har sammen med de flotte afkast på aktiemarkederne i 2023 og 2024 haft en positiv effekt på danskernes investeringslyst. Væksten i antallet af aktiesparekonti overgår dog med flere længder alle andre indikatorer for danskernes investeringslyst. Det understreger både, at ordningen er med til at drive den positive udvikling, og at de seneste års forhøjelser af indskudsloftet har haft en positiv effekt på danskernes brug af aktiesparekontoen,” siger Kåre Valgreen.
”I mange år er der blevet talt om, at vi skal styrke investorkulturen i Danmark, og med aktiesparekontoen har vi fået en ordning, der virker. Men dens potentiale begrænses af indskudsloftet, og derfor er det positivt, at ordningens indskudsloft er blevet hævet med et par mindre forhøjelser. Loftet er dog fortsat lavt i forhold til lignende ordninger i de øvrige nordiske lande, hvor udbredelsen af ordningerne er langt større end i Danmark. Vi håber derfor, at man fra politisk side vil hæve indskudsloftet til mindst 300.000 kr.,” siger Kåre Valgreen.
Læs hele nyheden her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Rentefald giver mange boligejere økonomisk luft - men udfordringer venter for nogle1.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter en periode med markante rentestigninger falder de korte renter igen, og trods stigende usikkerhed og geopolitiske spændinger på det seneste har mange boligejere nu udsigt til lavere låneomkostninger. Prognoser viser en halvering af renterne på korte realkreditobligationer fra cirka 4 pct. i begyndelsen af 2024 til omkring 2 pct. i anden halvdel af 2025. Det vil betyde en månedlig besparelse på 550-1.000 kr. for typiske boligejere med korte rentetilpasningslån. Til gengæld vil en del boligejere med F3- og F5-lån fortsat opleve rentestigninger, når de skal refinansiere deres lån i 2025. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.
Regeringens nye tiltag skaber bedre rammer for den grønne energiproduktion – og dermed også bedre finansieringsmuligheder31.1.2025 11:44:12 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har i dag lanceret nye tiltag, som skal puste nyt liv i havvind og accelerere udviklingen af brintmarkedet. Finans Danmark bakker op om tiltagene, som nu vil skabe bedre rammer for finansiering af grønne energiprojekter i Danmark – og det vil være med til accelerere Danmarks grønne omstilling og uafhængighed af olie og gas.
Høringssvar til ændring af ejendomsskatteloven28.1.2025 07:30:00 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Skatteministeriet.
Høringssvar - rapportering af transaktionsdata22.1.2025 09:25:26 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA).
Flere lån til boligkøb i 202421.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2024 havde boligejerne appetit på lån til boligkøb, mens efterspørgslen efter lån til omlægninger var på et lavt niveau. Lån med fast rente var det foretrukne, når danskerne skulle låne til boligkøb, mens de variabelt forrentede lån har vundet frem ved omlægninger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum