Millionbevilling skal styrke det tværfaglige samarbejde om den grønne omstilling
Novo Nordisk Fonden har bevilget 15 millioner til et nyt projekt, der skal styrke tværfagligt samarbejde i forskningen til gavn for den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer. Bag projektet står landets otte universiteter.
I 2022 gik landets universiteter sammen i et nyt forskningscenter, START, der skal styrke det tværfaglige samarbejde blandt danske forskere for at accelerere den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevareproduktion. Centret, der lige nu forbinder mere end 300 forskere i ti forskellige forskningshubs med hvert deres grønne tema, har netop modtaget 15 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til et nyt projekt, der har fået navnet Ag-Food Connect:
”Jo bedre vi samarbejder, jo bedre løser vi de komplekse udfordringer, vi står overfor i den grønne omstilling. Det er den vision, der ligger i det nye projekt, som vi nu kan søsætte med støtte fra Novo Nordisk Fonden. Projektet vil gå ind og give nye redskaber til tværfagligt samarbejde, danne nye netværk blandt danske og europæiske forskere og derudover sikre nye muligheder for den yngre generation af forskere, siger Eskild Holm Nielsen, der er dekan på Faculty of Technical Sciences ved Aarhus Universitet.
Han fortsætter:
”Samtidig giver det nye projekt os mulighed for at bygge videre på den platform, START kan tilbyde som samlingssted for alle interessenter omkring den grønne agenda.”
Konkret vil det nye projekt facilitere en række netværksaktiviteter som f.eks. sommerskoler for yngre forskere, workshops og årsmøde med deltagelse af forskere, politikere, industri og det øvrige samfund fra ind- og udland. Alt sammen for at styrke og udbrede den interdisciplinære forskning, der skal bidrage til, at vi når vores målsætninger omkring den grønne omstilling af vores landbrugs- og fødevaresystemer.
”Der er brug for initiativer, der kan være med til at skubbe til udviklingen af vores landbrugs- og fødevareproduktion, så den bliver mere bæredygtig. Med støtten til Ag-Food Connect ønsker vi at tilbyde tværfaglige aktiviteter, der kan fremme samarbejdet mellem alle videnskabelige discipliner og interessenter, der er nødvendige for at løfte den grønne omstilling af landbrugs- og fødevaresektoren,” siger Sisse Marquina-Jongberg, Senior Scientific Lead i Novo Nordisk Fonden.
Om START
START (Centre for SusTainable AgRifood sysTems) er en forskningsbaseret, akademisk og tværfaglig samarbejdsplatform skabt af de otte danske universiteter. START gennemfører aktiviteter, der styrker det tværfaglige forskningssamarbejde inden for naturvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora med det mål at accelerere den grønne omstilling inden for landbrugs- og fødevareproduktion.
Nøgleord
Kontakter
Jannie True HansenKommunikationsrådgiverAarhus Universitet
Faculty of Technical Sciences, Aarhus Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
Nu kan alle hjælpe med at overvåge naturen i Lille Vildmose18.6.2025 07:28:31 CEST | Pressemeddelelse
I Lille Vildmose er en ny aktivitet i gang, hvor helt almindelige mennesker kan være med til at overvåge naturens udvikling. Aktiviteten er finansieret af projektet Wet Horizons og handler om at inddrage alle, der har lyst, i arbejdet med at genskabe og beskytte moserne.
Elvira vil gøre op med 40 år gamle tal: Vi skal opdatere den måde, vi udregner metanudledning fra grise17.6.2025 12:58:16 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab vil opdatere beregningsgrundlaget for metanudledning fra grise, så de nationale emissionsopgørelser i fremtiden bliver mere retvisende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum