Social- og Boligministeriet

Ny aftale om et mere enkelt system for kompensationsydelser

Del

Når en borger med handicap ønsker at få dækket en merudgift, ender det ofte i konflikt med kommunen. For borgerne er systemet i dag tungt og for kommunerne er det meget ressourcekrævende. En ny aftale skal sikre et mere enkelt system.

Mennesker med handicap har ret til at få hjælp til at dække de udgifter, som mennesker uden et handicap i samme alder og livssituation ikke har. Men reglerne er svære at gennemskue, og i dag bruger både borgere, pårørende og kommunerne alt for mange ressourcer på at vurdere udgifterne og holde styr på bilagene.

Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre har indgået en aftale om en ny model for merudgiftsydelse med mindre bureaukrati og mere forudsigelighed.

Den nye model er lettere for kommunerne at administrere og mere enkel og gennemsigtig for borgerne.

  • Der bliver indført ét fast beløb på 1.105 kr. pr. md. for alle i målgruppen med merudgifter for minimum 555 kr. pr. md., så man slipper for at sandsynliggøre sine merudgifter ned i mindste detalje.
  • For borgere, der har udgifter, som overstiger 24.000 kr. om året svarende til 2.000 kr. pr. md., gælder, at de får dækket deres faktiske merudgifter inden for de typiske merudgifttyper, så de med ekstra høje merudgifter ikke bliver væsentligt underkompenseret.
  • Ydelsen omdøbes kompensationsydelsen, og børne- og voksenydelsen, som i dag er forskellige i forhold til udmåling af hjælp, gøres ensartede.

Aftalen er en del af den rammeaftale Regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre indgik i maj 2024 om en ny retning for handicapområdet. Initiativerne i rammeaftalen skal understøtte forudsigelighed, den rette hjælp i tide, tryghed for mennesker med handicap og en bæredygtig og forudsigelig økonomi for kommunerne.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:

"Systemet er for tungt i dag. Det er tungt for borgerne at redegøre udgift efter udgift, og det er tungt for kommunerne at beregne beløb efter beløb. Resultatet er, at borgere og kommuner alt for ofte ender i konflikt med hinanden. Sådan skal det ikke være. Vi skal væk fra junglen af regler og dokumentationskrav. Med det nye system gør vi det lettere for borgerne at få den hjælp, de har ret til, og vi skærer i bureaukratiet hos kommunerne."

Christian Friis Bach, socialordfører for Venstre, siger:

"Venstre er meget tilfredse med aftalen, som skærer ned på bøvl og bureaukrati for både borgere og kommuner, og sikrer et langt mere enkelt og gennemskueligt system for tildeling af ekstra bevillinger til de borgere, der har brug for det. Tak for et godt samarbejde til alle."

Rosa Eriksen, socialordfører for Moderaterne, siger:

"Vi indgår i dag en aftale, hvor det er slut med at mistænkeliggøre borgerne og stille for høje krav til at dokumentere, hvad man har brug for som menneske med handicap. Det her er en aftale, der i højere grad hviler på tillid mellem staten og borger."

Charlotte Broman Mølbæk, socialordfører for Socialistisk Folkeparti, siger:

"Alt for mange mennesker med handicap oplever bøvl og kampe for at få den hjælp de har brug for. SF ønsker at ændre det og håber at vi når et stykke med denne aftale. Det skal forhåbentlig betyde mindre dokumentation, bureaukrati og bøvl for både borger som sagsbehandler. Det har været vigtigt for SF at minimere udgifter som mennesker med handicap har og vi ser frem til at arbejde mere med at minimere bureaukratiet i “Sammen om handicap.""

Katrine Daugaard, socialordfører for Liberal Alliance, siger:

"Liberal Alliance er glade for at have landet en aftale om merudgiftsområdet, som vil skabe mindre bureaukrati og kontrol for en stor del af de borgere der modtager kompensation for deres merudgifter. Det er også vigtigt, at have sikret aftale om, at ‘Sammen om handicap’ skal inddrages i udformningen af positivlisten, samt at aftalepartierne skal godkende den endelige liste. Liberal Alliance tror, at en tydeligere definering også vil påvirke de mange omgørelsessager i Ankestyrelsen, som vi har set, positivt."

Birgitte Bergman, social- og handicapordfører for Det Konservative Folkeparti, siger:

"I Det Konservative Folkeparti mener vi, at borgerne skal mødes af et smidigt og gennemsigtigt system, der gør hverdagen lettere for både borgere og kommuner. Det har vi kæmpet for i denne aftale, og derfor glæder det os, at vi får både en forenkling af arbejdsgange og et opgør med unødvendigt bureaukrati. Det er nytænkning på området, som kommer til at gøre en stor positiv forskel for alle berørte."

Lotte Rod, socialordfører for Radikale Venstre, siger:

"Det er vigtigt for Radikale Venstre, at det bliver nemmere for mennesker med handicap at få dækket ekstraudgifter. Og at socialrådgiverne får lov til at bruge deres tid på det, der giver mening. I dag tager vi et godt skridt derhen. Jeg er glad for sammen med K, LA og SF at have forbedret regeringens forslag væsentligt. Men det kan blive endnu bedre, og jeg har derfor forhandlet ind i aftalen, at parterne i Sammen om Handicap skal arbejde videre med det."

Sara Baaring, handicapordfører for Socialdemokratiet, siger:

"I Socialdemokratiet er vi meget glade for, at vi nu har taget et vigtigt skridt mod at forenkle og forbedre mennesker med handicaps mulighed for kompensation. At leve med et handicap bør ikke betyde, at man skal kæmpe med kommunen for at få de nødvendige midler. Med denne aftale har vi gjort det lettere for borgerne at få den støtte, de har krav på, og for vores myndigheder og socialrådgivere at kunne fokusere på det, der virkelig betyder noget – at give mennesker med handicap den hjælp de, har behov for."

Links

Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet

Fælles løsning om brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund12.1.2025 15:49:40 CET | Pressemeddelelse

Der er opnået enighed mellem regeringen og Naalakkersuisut om en fælles løsning i forhold til brugen af standardiserede psykologiske tests i sager om anbringelse af børn i familier med grønlandsk baggrund. Regeringen ser med stor alvor på den kritik, som er blevet rejst af disse tests i sager om familier med grønlandsk baggrund. I lyset af den tvivl, der har været rejst, har regeringen og Naalakkersuisut fundet en fælles løsning herpå. Regeringen vil fremsætte lovforslag herom senere i denne folketingssamling. Det nærmere indhold og udformning heraf vil blive offentliggjort i løbet af den kommende uge.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye