Health-forsker får millionbevilling til fertilitetsforskning
Lektor Anne Sofie Dam Laursen fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital får godt 1,8 millioner kroner til at undersøge, om folsyre kan mindske hormonforstyrrende stoffers skadelige virkning på kvinders mulighed for at blive gravide og undgå graviditetstab.

Forskning peger på, at hormonforstyrrende stoffer og tungmetaller kan nedsætte evnen til at opnå graviditet og øge risikoen for graviditetstab – og at folsyre potentielt kan mindske stoffernes skadelige virkning.
”Vores viden på området er stadig begrænset. Derfor vil vi undersøge, hvad det betyder for kvinders fertilitet at være udsat for mange forskellige hormonforstyrrende stoffer som eksempelvis PFAS og tungmetaller på samme tid. Og om et højt indtag af folsyre i kosten eller som tilskud er forbundet med en mindre skadelig virkning,” siger Anne Sofie Dam Laursen fra Institut for Klinisk Medicin.
Hun har netop modtaget en forskningsbevilling fra the European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE) på 250.000 euro.
Pengene vil Anne Sofie Dam Laursen bruge på at indsamle og analysere blod- og urinprøver fra kvindelige deltagere i undersøgelsen SnartForældre.dk, som undersøger faktorer, der har betydning for evnen til at opnå og gennemføre en graviditet uden fertilitetsbehandling. Derudover finansierer bevillingen ansættelsen af en postdoc i to år.
Anne Sofie Dam Laursen gennemfører forskningsprojektet i samarbejde med professor Henrik Toft Sørensen, også fra Aarhus Universitet, og professor Tina Kold Jensen fra Syddansk Universitet.
Kontakt
Lektor og ph.d. Anne Sofie Dam Laursen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Klinisk Epidemiologisk Afdeling (KEA)
Telefon: 87 16 72 37
Mail: asdl@clin.au.dk
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
Lektor modtager bevilling til forskning i hjernens musikalske hukommelse24.6.2025 12:21:06 CEST | Pressemeddelelse
Leonardo Bonetti er lektor på Institut for Klinisk Medicin og Center for Music in the Brain. Han forsker i hjernens evne til at genkende musikalske mønstre og er blandt 36 udvalgte forskere, der modtager en Sapere Aude Forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum