Rentefald giver mange boligejere økonomisk luft - men udfordringer venter for nogle
Efter en periode med markante rentestigninger falder de korte renter igen, og trods stigende usikkerhed og geopolitiske spændinger på det seneste har mange boligejere nu udsigt til lavere låneomkostninger. Prognoser viser en halvering af renterne på korte realkreditobligationer fra cirka 4 pct. i begyndelsen af 2024 til omkring 2 pct. i anden halvdel af 2025. Det vil betyde en månedlig besparelse på 550-1.000 kr. for typiske boligejere med korte rentetilpasningslån. Til gengæld vil en del boligejere med F3- og F5-lån fortsat opleve rentestigninger, når de skal refinansiere deres lån i 2025. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.
Dansk økonomi har siden 2022 oplevet nogle voldsomme stød, ikke mindst hvad angår inflationen. Fra sommeren 2022 udløste det nogle af de største og hurtigste rentestigninger i nyere tid. Det kunne hurtigt mærkes i privatøkonomien, ikke mindst for danskere med korte rentetilpasningslån. Men over det seneste år er den økonomiske situation blevet mere stabil. Inflationen er tilbage på et mere normalt niveau i omegnen af 2 pct., og de korte renter er på vej ned igen. Ifølge realkreditinstitutternes prognoser ventes de korte realkreditrenter at ende på omkring 2 pct. i anden halvdel af 2025. Det er en halvering i forhold til toppen i midten af 2023.
De lavere renter kommer hurtigt de boligejere til gode, som har kort- og F1-lån, da de med deres henholdsvis halv- og helårlige rentetilpasninger hurtigt justeres efter de aktuelle markedsrenter. Boligejere med kortlån kan se frem til et rentefald på knap 2 pct.-point, hvis prognoserne holder stik. Det svarer ifølge Finans Danmarks analyse til en månedlig besparelse på op til 1.000 kr. pr. lånte million (efter skat). Boligejere med F1-lån kan imødese et rentefald på -1 til -1,3 pct.-point, svarende til en månedlig besparelse på 550-700 kr. pr. lånte million (efter skat). Kort- og F1-lån udgør ca. halvdelen af alle rentetilpasningslån.
”Det er positivt, at renterne nu overordnet set bevæger sig nedad igen og giver økonomisk luft til mange familier. Men det er ikke alle, der vil opleve en lettelse i år – nogle boligejere med længere rentebinding står stadig over for stigende renteudgifter, når de skal refinansiere,” siger Niels Arne Dam, cheføkonom i Finans Danmark.
For mens boligejere med lån med kort rentebinding kan se frem til lavere månedlige omkostninger, står mange med F3- og F5-lån fortsat over for potentielle stigninger afhængigt af, hvornår deres lån skal refinansieres. Disse lån er stiftet på et tidspunkt, hvor renten var ekstrem lav og i nogle tilfælde ligefrem negativ.
De fleste boligejere med F5-lån, der endnu ikke er blevet ramt af en højere rente, forventes at opleve en rentestigning på ca. 2,5 pct.-point – svarende til ca. 1.400 kr. mere om måneden pr. lånte million (efter skat). Boligejere med F3-lån forventes at få en mindre rentestigning på omkring 0,5 pct.-point, altså knap 300 kr. mere om måneden. F3-lånene udgør imidlertid en ret begrænset andel på 4 pct. af alle rentetilpasningslån, mens F5-lånene udgør ca. 10 pct.
"For mange boligejere med længere rentebindinger er udfordringen, at timingen for deres refinansieringer betyder, at de først nu rammes af det højere renteniveau, selv om renterne generelt falder. Med til den historie hører så, at de kommer fra en situation med meget lave renter på deres lån. Men det kan ikke desto mindre give nogle af disse familier økonomiske udfordringer”, siger Niels Arne Dam.
Han hejser dog samtidig et advarselsflag, da en række udmeldinger fra præsident Trump har skabt usikkerhed om finanspolitikken og risiko for handelskrig. Det giver større usikkerhed ift. renteudviklingen i USA, som kan smitte af på Europa.
”Derfor er det vigtigt, at de berørte boligejere forholder sig til deres lånesituation og evt. kontakter deres bank for at undersøge deres muligheder og vurdere, om det kan være fordelagtigt at omlægge lån eller ændre rentebinding, eller om der skal ses på andre tilpasninger i deres økonomi".
Læs nyheden og analysen her
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Regeringens nye tiltag skaber bedre rammer for den grønne energiproduktion – og dermed også bedre finansieringsmuligheder31.1.2025 11:44:12 CET | Pressemeddelelse
Regeringen har i dag lanceret nye tiltag, som skal puste nyt liv i havvind og accelerere udviklingen af brintmarkedet. Finans Danmark bakker op om tiltagene, som nu vil skabe bedre rammer for finansiering af grønne energiprojekter i Danmark – og det vil være med til accelerere Danmarks grønne omstilling og uafhængighed af olie og gas.
Høringssvar til ændring af ejendomsskatteloven28.1.2025 07:30:00 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Skatteministeriet.
2024 satte rekord: 135.000 danskere oprettede en aktiesparekonto23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af danskere med en aktiesparekonto voksede med 135.000 i 2024. Det er ny rekord og svarer til, at 11.000 danskere oprettede en konto hver eneste måned. Væksten er formentlig drevet af danskernes stærke privatøkonomi samt et par mindre forhøjelser af aktiesparekontoens indskudsloft. Ved udgangen af 2024 var der 490.000 danskere med en aktiesparekonto. Det er 38 procent flere end ved udgangen af 2023.
Høringssvar - rapportering af transaktionsdata22.1.2025 09:25:26 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA).
Flere lån til boligkøb i 202421.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I 2024 havde boligejerne appetit på lån til boligkøb, mens efterspørgslen efter lån til omlægninger var på et lavt niveau. Lån med fast rente var det foretrukne, når danskerne skulle låne til boligkøb, mens de variabelt forrentede lån har vundet frem ved omlægninger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum