I/S Vestforbrænding

Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners indgår partnerskab om CO2-fangstprojekt

Del

De to virksomheder er gået sammen for i fællesskab at udvikle, bygge og drive et CO2-fangstanlæg ved Vestforbrænding i Glostrup. Anlægget forventes at fange 500.000 tons CO2 om året.

Underskrift af aftalen mellem Vestforbrænding og CIP. Nikos Samaritis, director CIP (tv.), Steen Neuchs Veden. direktør Vestforbrænding (mf.) og Jan Petersen, stabschef og leder af CO2-projektet på Vestforbrænding
Underskrift af aftalen mellem Vestforbrænding og CIP. Nikos Samaritis, director CIP (tv.), Steen Neuchs Veden. direktør Vestforbrænding (mf.) og Jan Petersen, stabschef og leder af CO2-projektet på Vestforbrænding Vestforbrænding Vestforbrænding

Vestforbrænding og Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) har indgået en investerings- og samarbejdsaftale om at stifte et joint venture-selskab med henblik på i fællesskab at udvikle, bygge og drive et CO2-fangstanlæg på Vestforbrændings matrikel i Glostrup. CIP vil gennem deres Energy Transition Fund I (CI ETF I) eje en majoritetsandel af joint venture-selskabet i bygge- og driftsfasen. Derudover er der indgået en røggasaftale mellem parterne, hvorefter Vestforbrænding leverer røggas fra affaldsforbrænding og joint venture-selskabet foretager CO2-fangst.

Anlægget forventes at fange cirka 500.000 tons CO2 fra Vestforbrændings forbrændingsanlæg, der skal transporteres og lagres permanent i undergrunden. Den indfangede CO2 svarer til 11 % af den samlede CO2-udledning i hovedstadsområdet (2021). Projektet kommer til at bidrage til den danske regerings mål om permanent at lagre 2,4 millioner tons CO2 inden 2030 og 34 millioner tons CO2 inden 2045.

En del af den indfangede CO2 skal bidrage til Vestforbrændings mål om CO2-neutralitet. Resten udbydes til potentielle aftagere, der ønsker at bidrage til klimaindsatsen. Joint venture-selskabet forventer således at indgå langsigtede aftaler om salg af kreditter, og indtægterne fra disse skal bidrage yderligere til projektet. De frivillige kreditter giver klimabevidste virksomheder en unik mulighed for at tackle rester af egne emissioner og samtidig bidrage til sikker håndtering af restaffald. Derudover vil projektet bidrage til Vestforbrændings udrulning af fjernvarme, hvor overskudsvarme fra CO2-fangstprocessen vil blive udnyttet i fjernvarmenettet.

Projektet er et vigtigt skridt for Vestforbrænding mod markant at reducere CO2-udledningen fra affaldsforbrændingen.

"Det er afgørende for Vestforbrænding og vores ejere, at vi reducerer vores direkte klima- og miljøpåvirkning til et minimum. Derfor har vores bestyrelse sat et mål om at opnå CO2-neutralitet inden 2030. Vi arbejder stålfast mod dette mål, og partnerskabet med CIP gør os endnu mere håbefulde på at nå det. Nu er vores fokus på samarbejdet med CIP, så vi kan arbejde hårdt og tæt sammen på at etablere et CO2-fangstanlæg på Vestforbrænding. Anlægget vil desuden være et væsentligt bidrag til at nå Danmarks klimamål," siger Steen Neuchs Vedel, direktør hos Vestforbrænding.

"CO2-fangst er, sammen med andre teknologier, et vigtigt led i at opnå net zero-målsætningen. Vi tror fuldt og fast på, at vi sammen med en stærk partner som Vestforbrænding kan bidrage betydeligt til de danske klimamål. Partnerskabet med Vestforbrænding vil gøre det muligt for CIP at udvide vores erfaring med CO2-fangst, hvilket vil være til gavn for hele fonden," fortæller Søren Toftgaard, partner hos CIP.

Gennemførelsen af projektet afhænger af en række projektaftaler og er i sidste ende betinget af et tilskud fra Energistyrelsens CCS-pulje samt godkendelse fra de kompetente myndigheder i henhold til investeringsscreeningsloven.

Om Copenhagen Infrastructure Partners

Copenhagen Infrastructure Partners P/S (CIP) blev grundlagt i 2012 og er i dag verdens største dedikerede fondsforvalter med fokus på greenfield-investeringer inden for vedvarende energi og er globalt førende inden for offshore vindenergi. CIPs fonde fokuserer på offshore og onshore vindenergi, solcelleanlæg, biomasse, waste-to-energy, transmission og distribution, reservekapacitet, lagring, avanceret bioenergi og Power-to-X.

CIP forvalter 12 fonde og har til dato rejst cirka 31 milliarder EUR til investeringer i energi og tilknyttet infrastruktur fra mere end 180 internationale institutionelle investorer. CIP har cirka 500 medarbejdere og 14 kontorer rundt om i verden. Læs mere om CIP på www.cip.com

Om Vestforbrænding

Vestforbrænding er et af Danmarks største affalds- og energiselskaber og er ejet af 19 kommuner på Sjælland. Vi modtager affald fra virksomheder og en million borgere - og arbejder dagligt for, at affaldet bliver behandlet bedst muligt med omtanke for klima og miljø. Størstedelen af affaldet bliver afsat til genanvendelse. Resten bliver brændt på vores anlæg i Glostrup og udnyttet til at producere el og fjernvarme. Læs mere om Vestforbrænding på www.vestfor.dk

Kontakter

Billeder

Underskrift af aftalen mellem Vestforbrænding og CIP. Nikos Samaritis, director CIP (tv.), Steen Neuchs Veden. direktør Vestforbrænding (mf.) og Jan Petersen, stabschef og leder af CO2-projektet på Vestforbrænding
Underskrift af aftalen mellem Vestforbrænding og CIP. Nikos Samaritis, director CIP (tv.), Steen Neuchs Veden. direktør Vestforbrænding (mf.) og Jan Petersen, stabschef og leder af CO2-projektet på Vestforbrænding
Vestforbrænding Vestforbrænding
Download

Om Vestforbrænding

Vestforbrænding er Danmarks største affaldsenergiselskab. Vi er ejet af 19 storkøbenhavnske og sjællandske kommuner, som vi tilbyder løsninger inden for indsamling og behandling af affald samt levering af fjernvarme og elektricitet. På vores hjemmeside www.vestfor.dk kan du læse om Vestforbrændings selskabskonstruktion, vores historie, økonomi og værdisæt.

Følg pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra I/S Vestforbrænding

Vestforbrænding udvider topledelse7.10.2024 11:25:37 CEST | Pressemeddelelse

Bjørk Paamand Olsen tiltræder den 1. november 2024 stillingen som områdechef for Vestforbrændings varmeforsyning og indgår samtidig i selskabets topledelse, som herefter vil tælle ni medlemmer. Med placering i topledelsen ønsker Vestforbrænding at styrke gennemførelsen af Varmeplan 2030 yderligere, ligesom liberaliseringen af markedet og erfaring med udfasning af fossil energi også har en væsentlig betydning for valget af Bjørk Paamand.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye