Flere lån til boligkøb i 2024
I 2024 havde boligejerne appetit på lån til boligkøb, mens efterspørgslen efter lån til omlægninger var på et lavt niveau. Lån med fast rente var det foretrukne, når danskerne skulle låne til boligkøb, mens de variabelt forrentede lån har vundet frem ved omlægninger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I 2024 fik boligejerne i Danmark nye lån for omkring 257 mia. kr. til huse, ejerlejligheder og sommerhuse hos de danske realkreditinstitutter. Heraf blev der optaget realkreditlån for 103 mia. kr. til køb af ejerboliger og fritidshuse. Det svarer til en stigning på 8 pct. sammenlignet med 2023, og nyudlånet til boligkøb lå i 2024 på nogenlunde samme niveau som før Corona. Af nyudlånet til boligkøb var omkring 59 pct. fastforrentet.
”Efter renterne steg i 2022, har de i en periode ikke bevæget sig så meget. Men i 2024 er renterne faldet, og i et markedsbaseret system – som det danske realkreditsystem – betyder lavere markedsrenter også lavere rente på nye lån, så det er blevet billigere at låne til at købe bolig i 2024. Samtidig var 2024 også kendetegnet ved en stærk dansk økonomi og arbejdsmarked. Det kan være blandt forklaringerne på, at danskerne har lånt flere penge til at købe bolig for i 2024 end i 2023,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, og fortsætter:
”Når danskerne i 2024 skulle låne til køb af bolig, foretrak flertallet fastforrentede lån. På de fastforrentede lån er renten fast, og samtidig kan lånet indfries billigere, hvis renterne stiger. Så med et fastforrentet lån er man godt beskyttet mod rentestigninger, og det kan give tryghed ved et boligkøb at kende renteudgifterne i hele lånets løbetid.”
Variabel rente populær ved omlægning
Ligesom i 2023 var der i 2024 en lav interesse for nye lån til at omlægge eksisterende lån, og boligejerne omlagde sidste år lån for 141 mia. kr. I 2024 var de variabelt forrentede lån de mest populære til omlægninger, og 55 pct. af nyudlånet til omlægninger var med variabel rente. Det er første gang siden 2011, at de variabelt forrentede lån på årsbasis har været de mest populære ved omlægninger.
”De korte renter er faldet mere end de lange renter, så prisforskellen mellem lån med fast rente i 30 år og de variabelt forrentede lån er blevet større. Det kan være en del af forklaringen på, at de danske boligejere i 2024 har foretrukket variabel rente ved omlægning af lån. Med et variabelt forrentet lån skal man dog være opmærksom på, at renten kan stige, og man skal derfor have en økonomi, der er robust nok til at kunne klare en rentestigning,” siger Peter Jayaswal.
Nøgleord
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Sommerens indtog bringer ny udbudsprisrekord: Prisen på ejerlejligheder i Hovedstaden stiger markant9.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Finans Danmark har offentliggjort statistikken for boligudbud for juni 2025.
Høringssvar: Implementering af ”stop-the-clock direktivet” i dansk regulering30.6.2025 15:30:46 CEST | Nyhed
Direktivnær implementering hilses velkommen, men tidligere indført dansk overimplementering bør samtidig udgå.
Høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed m.fl.27.6.2025 14:04:55 CEST | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til samlelovsforslag OKT 2025.
Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.
Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum