Flere lån til boligkøb i 2024
I 2024 havde boligejerne appetit på lån til boligkøb, mens efterspørgslen efter lån til omlægninger var på et lavt niveau. Lån med fast rente var det foretrukne, når danskerne skulle låne til boligkøb, mens de variabelt forrentede lån har vundet frem ved omlægninger. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
I 2024 fik boligejerne i Danmark nye lån for omkring 257 mia. kr. til huse, ejerlejligheder og sommerhuse hos de danske realkreditinstitutter. Heraf blev der optaget realkreditlån for 103 mia. kr. til køb af ejerboliger og fritidshuse. Det svarer til en stigning på 8 pct. sammenlignet med 2023, og nyudlånet til boligkøb lå i 2024 på nogenlunde samme niveau som før Corona. Af nyudlånet til boligkøb var omkring 59 pct. fastforrentet.
”Efter renterne steg i 2022, har de i en periode ikke bevæget sig så meget. Men i 2024 er renterne faldet, og i et markedsbaseret system – som det danske realkreditsystem – betyder lavere markedsrenter også lavere rente på nye lån, så det er blevet billigere at låne til at købe bolig i 2024. Samtidig var 2024 også kendetegnet ved en stærk dansk økonomi og arbejdsmarked. Det kan være blandt forklaringerne på, at danskerne har lånt flere penge til at købe bolig for i 2024 end i 2023,” siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og ejendomsfinansiering i Finans Danmark, og fortsætter:
”Når danskerne i 2024 skulle låne til køb af bolig, foretrak flertallet fastforrentede lån. På de fastforrentede lån er renten fast, og samtidig kan lånet indfries billigere, hvis renterne stiger. Så med et fastforrentet lån er man godt beskyttet mod rentestigninger, og det kan give tryghed ved et boligkøb at kende renteudgifterne i hele lånets løbetid.”
Variabel rente populær ved omlægning
Ligesom i 2023 var der i 2024 en lav interesse for nye lån til at omlægge eksisterende lån, og boligejerne omlagde sidste år lån for 141 mia. kr. I 2024 var de variabelt forrentede lån de mest populære til omlægninger, og 55 pct. af nyudlånet til omlægninger var med variabel rente. Det er første gang siden 2011, at de variabelt forrentede lån på årsbasis har været de mest populære ved omlægninger.
”De korte renter er faldet mere end de lange renter, så prisforskellen mellem lån med fast rente i 30 år og de variabelt forrentede lån er blevet større. Det kan være en del af forklaringen på, at de danske boligejere i 2024 har foretrukket variabel rente ved omlægning af lån. Med et variabelt forrentet lån skal man dog være opmærksom på, at renten kan stige, og man skal derfor have en økonomi, der er robust nok til at kunne klare en rentestigning,” siger Peter Jayaswal.
Nøgleord
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Høringssvar - rapportering af transaktionsdata22.1.2025 09:25:26 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA).
Høringssvar - lovforslag om ændring af ligningsloven og afskrivningsloven20.1.2025 11:23:07 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Skatteministeriet om ændring af ligningsloven og afskrivningsloven (lempelse af beskatningen af løbende ydelser og aktionærlån).
Stor anti-svindel kampagne fortsætter i 202520.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Finans Danmark fortsætter informationskampagnen ”Sikker bank – sammen”. Målet er, at endnu flere bliver klædt på til mødet med de kriminelle, der forsøger at svindle sig til dine penge. Det kræver en sund skepsis. For de kriminelle er konstant presset til at finde på nye metoder.
Finans Danmark indgår i et samarbejde med Oxford University for at få bedre biodiversitetsdata om virksomheder16.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
De næste to år er Finans Danmark en del af et større forskningsprojekt om at forbedre og udvikle data om virksomhedernes biodiversitetsaftryk, som Oxford University står i spidsen for blandt andet i samarbejde med Københavns Universitet. De data skal give banker og kapitalforvaltere et mere reelt billede af virksomhedernes aftryk på naturen – og det er et vigtigt skridt i indsatsen for at integrere naturhensyn både i erhvervslivets og finanssektoren forretningsbeslutninger.
Danskerne genfandt investeringslysten i 2024: Positivt nettoflow i danske detailfonde for første gang siden 202116.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
2024 var et indbringende år for investorer i danske detailfonde. Særligt fonde med amerikanske aktier havde et godt år, mens fonde med danske og europæiske aktier præsterede mere afdæmpede afkast.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum