Organdonation er svært at tale om, men vigtigt at tage stilling til
Otte ud af ti er er positivt indstillet overfor organdonation, men ikke alle får det registreret i organdonorregistret. Derfor tager en ny kampagne fat i barriererne for det, så flere får det gjort.
Tidligere undersøgelser af Danskernes holdninger til organdonation har vist, at det ofte er tvivl og manglende snakke med pårørende, som er årsag til, at man ikke får taget stilling til organdonation, og denne indsigt er afsæt for den nye informationsindsats, som går i luften fra den 21. januar.
Kampagnen henvender sig til voksne, der endnu ikke har taget aktivt stilling til organdonation, og formålet med indsatsen er at minde dem om, at det er vigtigt for ens pårørende og sundhedspersonalet, at man får det gjort.
”Undersøgelser viser, at det er tvivl snarere end manglende initiativ, der gør, at nogen ikke får taget aktivt stilling. Halvdelen af dem, der ikke har taget stilling, ved for eksempel ikke, om de vil være organdonorer. Så de mangler simpelthen at få taget stilling og at få talt med deres nærmeste om, hvad de tænker. Det er det, kampagnen gerne vil have dem til”, siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfeldt.
Sundhedsstyrelsens opfordring er, at man tager snakken med sine pårørende om organdonation, søger viden og herefter tager stilling.
Sådan tager man stilling
Når man tager stilling til organdonation, kan det gøres på tre forskellige måder: Ved at registrere sig i Organdonorregistret, ved at udfylde og bære et donorkort eller ved at fortælle sine nærmeste om ens valg.
”At tage aktivt stilling til organdonation, betyder, at man beslutter, om man ønsker at være organdonor, give delvis tilladelse eller ikke ønsker at være organdonor. Hvis man ikke selv tager stilling, kan ens pårørende ende med at skulle tage stilling for en i en situation, der i forvejen kan være svær og trist. Derfor vil vi gerne opfordre til, at man registrerer sit valg i Organdonorregistreret, så der ikke er nogen tvivl om ens ønsker”, siger enhedschef Maria Herlev Ahrenfeldt.
Der vil altid være mulighed for at ændre i sin stillingtagen, hvis man ønsker det. Det gør man også via organdonationsregistret.
Kampagnens to film vises på tv, stream, sociale medier og i biografer landet over fra den 21. januar 2024.
Find mere information om organdonation på www.sst.dk/organdonation
Fakta om organdonation
Man kan tage stilling til organdonation på tre forskellige måder:
1. Registrere dig i Organdonorregistret ved at logge ind med dit MitID på sundhed.dk
2. Udfylde et donorkort, som du skal bære på dig
3. Fortælle dit ønske til din familie.
Når man tager stilling til organdonation kan man vælge mellem ’ja’, ’nej’ og ’ved ikke’. Man kan også vælge, om de pårørende skal bekræfte valget, og om der er bestemte organer, man ikke vil donere.
Man kan altid ændre sin beslutning om organdonation.
Om kampagnen
Kampagnen er et led i den politiske aftale: Fælles om at give livet tilbage – aftale om national handleplan for at styrke organdonationsområdet.
Læs mere om handleplan og aktuelle initiativer på denne side: Ny national handleplan for organdonation skal give livet tilbage til flere | Indenrigs- og Sundhedsministeriet
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkOm Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Nye krav skal hjælpe borgere med nedsat hørelse1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye nationale kvalitetskrav skal give bedre hjælp og færre unødvendige undersøgelser af mennesker, der har brug for høreapparat.
Brug mindst faktor 30, når du er i solen30.6.2025 14:30:45 CEST | Pressemeddelelse
Nu er det sommer, og det gør, at UV-indekset er ekstra højt. Derfor er det ekstra vigtigt at passe på sin hud og undgå at blive forbrændt ved at følge anbefalingen om at bruge mindst faktor 30 i solcremen.
Unge får støtte til at sige nej til stoffer på Roskilde Festival30.6.2025 09:04:30 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen kører denne sommer en ny kampagne mod opioider og andre stoffer. Kampagnen rulles ud på ni festivaler, heriblandt Roskilde Festival, som en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider.
Ny kampagne skal klæde forældre og andre voksne på til en snak om opioider10.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen og Københavns Kommune lancerer i dag en ny kampagne. Den skal give forældre og andre voksne omkring unge konkret viden og gode råd til at tage den vigtige samtale med teenagere om opioider og andre stoffer. Kampagnen er en del af regeringsudspillet Ungdom uden opioider, der også indeholder en ny vidensbank med tal for brug af opioider og andre stoffer fra fx en ny spildevandsundersøgelse.
Positive fællesskaber skal få færre unge til at begynde på tobak og nikotin26.5.2025 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Stadig flere børn og unge bruger nikotinprodukter, som for eksempel nikotinposer, vapes, puff bars og cigaretter, enten hver dag eller en gang imellem. Derfor har Sundhedsstyrelsen nu udviklet undervisningsmateriale, der skal styrke positive fællesskaber uden tobak og nikotin. Det er målrettet til brug i 5.-7. klasse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum