Ny forskning: Ingen beviser for at mårhunden skader den danske fauna
Igennem næsten et årti har mårhunden været betragtet og behandlet som et skadedyr i den danske natur. Nu viser forskning, at mårhunden er langt bedre end sit rygte.
Da mårhunden for alvor begyndte at spredte sig i Danmark, etablerede Miljøstyrelsen i samarbejde med Naturstyrelsen og Danmarks Jægerforbund i 2010 et netværk af uddannede mårhundejægere. De frygtede, at mårhunden udgjorde en trussel mod hjemmehørende arter, herunder ikke mindst jordrugende fugle og sjældne padder i vådområder.
Ny forskning støttet af Miljøstyrelsen tyder på at frygten er uberettiget
”Miljøstyrelsen bad os om at undersøge mårhundens føde i vådområder med truede jordrugende fugle og padder. Vores konklusion er, at vi ikke kan finde bevis for at mårhunden udgør en trussel mod disse dyrearter”, forklarer seniorforsker Sussie Pagh fra Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet.
578 maver analyseret
Sussie Pagh har ledet et forskningsprojekt, hvor hun i samarbejde med kolleger fra Aarhus Universitet og Roskilde Universitet har undersøgt indholdet af 578 maver fra mårhunde, indsamlet med hjælp af mårhundejægere og Falck.
Maveindholdet er blevet analyseret ved hjælp af traditionelle teknikker under et mikroskop suppleret med eDNA-analyse.
”Mårhunden er generalist og spiser lidt af hvert. Noget af det, der fylder mest, er ådsler, småpattedyr og lokkemad lagt ud af jægere, mens vi ikke fandt nogen spor af vadefugle i vores eDNA-analyser, og kun almindelige arter af padder blev registreret”, uddyber Sussie Pagh, der fortæller, at mårhunden også tager ænder, sangfugle, padder, insekter, bær, frugt og græs.
”Men altså tilsyneladende meget få eller ingen sårbare, jordrugende ynglefugle og sjældne padder”, siger hun.
Jaget vildt
Mårhunden må i dag jages døgnet og året rundt og må fanges i fælder. Dog må kun jægere med jagttegn aflive mårhunde.
Der nedlægges i dag omkring 7000 mårhunde årligt, ikke mindst fra de mere 3000 pladser med lokkemad, hvor mårhunde tiltrækkes og bortreguleres, og som benyttes af uddannede mårhunde-reguleringsjægere.
Fakta om forskningen
- Mårhunden har status som invasivt rovdyr, er på størrelse med en ræv, og tilhører hundedyrsfamilien. Den blev første gang registreret i Danmark i 1980 og spredte sig for alvor omkring 2016.
- I 2020 bevilgede Miljøstyrelsen midler til et projekt, som skulle dokumentere, hvilken effekt mårhunde har på jordrugende fugle og padder i danske vådområder. Nærværende forskning er udført i denne forbindelse.
- Forskningsprojektet er udført af Aalborg Universitet (projektleder) i samarbejde med Aarhus Universitet og Roskilde Universitet.
- I forskningsprojektet er indholdet af 578 maver fra mårhunde, indsamlet med hjælp af mårhundejægere og Falck, blevet undersøgt.
- Som led i forskningsprojektet har forskere fra Aarhus Universitet gennem analyser af insektrester i mårhundenes maveindhold dokumenteret, at ådsler udgør en stor del af mårhundens kost.
- Derudover består de voksne mårhundes føde af lokkemad, ænder, sangfugle, padder, ådsler, insekter, bær, frugt og græs.
Forskningens resultater er publiceret i tidsskriftet European Journal of Wildlife Research:
https://link.springer.com/article/10.1007/s10344-024-01886-0
Kontakt
- Seniorforsker Sussie Pagh, Aalborg Universitet: 5129 2292, sup@bio.aau.dk
- Journalist Charlotte Tybjerg Sørensen, Aalborg Universitet, 9356 2069, ceso@adm.aau.dk
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
To nye prodekaner ved SSH-fakultetet på Aalborg Universitet22.1.2025 10:21:03 CET | Pressemeddelelse
Vi har brug for en ny sammensætning af dekanatet, så vi fortsat står stærkt til at håndtere politiske, økonomiske og demografiske ændringer omkring os, siger dekan Rasmus Antoft om den nylige besættelse af to nye prodekanstillinger.
Ny uddannelse i statskundskab på Aalborg Universitet7.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Godkendelse af en ny uddannelse statskundskab er en blåstempling af det faglige miljø omkring studiet, siger dekan Rasmus Antoft. Det er en styrkelse af universitetet og dermed en styrkelse af det omgivende samfund.
Dansk samarbejde skal udvikle ukrainsk universitet30.12.2024 09:17:08 CET | Pressemeddelelse
I genopbygningen af Ukraine har Danmark påtaget sig et særligt ansvar for Mykolaiv ved Sortehavet, og nu etablerer Aalborg Universitet et samarbejde med Admiral Makarov National University of Shipbuilding (NUoS). Forskningsprojekter, udveksling af studerende og inspiration fra AAU’s arbejde med problembaseret læring skal være med til at udvikle universitetet.
Sådan ultralydsscanner du dig til den perfekte flæskesteg18.12.2024 10:34:27 CET | Pressemeddelelse
Danske forskere har i et nyt videnskabeligt studie vist, at du med en håndholdt ultralydsscanner kan sikre, at du får den helt perfekte flæskesteg med hjem i indkøbskurven. Hvis du vel at mærke har råd!
Danmark er nummer 22 på verdensplan over de mest innovative lande på forsvarsområdet16.12.2024 15:40:37 CET | Pressemeddelelse
Målt på antallet af patentansøgninger på verdensplan hører danskerne til i den tunge ende inden for forsvarsteknologisk udvikling. Men hvis vi som samfund ikke snart går op i gear, sakker vi bagud, mener direktør for Nationalt Forsvarsteknologisk Center.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum