Ny tilgang i børnesager med familier med grønlandsk baggrund
Regeringen og Naalakkersuisut er enige om at afskaffe brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund. En særlig enhed, der har indgående kendskab til grønlandsk sprog og kultur, skal i stedet bistå kommunerne.
Når kommunerne vurderer, om det er bedst for et barn at blive anbragt uden for hjemmet, kan de gøre brug af standardiserede psykologiske tests. Resultaterne kan indgå som en del af den samlede vurdering af, hvorvidt barnet bør anbringes uden for hjemmet.
Der har været rejst tvivl om, hvorvidt en standardiseret psykologisk test i tilstrækkelig grad tager højde for den grønlandske kultur og det grønlandske sprog. Derfor er regeringen og Naalakkersuisut enige om at afskaffe brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund ved vurderingen af forældrekompetencen. I stedet skal en særlig enhed med ekspertise i grønlandsk sprog og kultur fremadrettet bistå kommunerne i anbringelsessager vedrørende børn i familie med grønlandsk baggrund.
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har været i tæt dialog med sin grønlandske kollega Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Aqqaluaq B. Egede. I november 2024 skrev social – og boligministeren et brev til alle landets kommuner og opfordrede til at stoppe brugen af tests i familier med grønlandsk baggrund. Samtidigt satte hun gang i arbejdet med at oprette en særlig enhed med fagfolk, der har indgående kendskab til grønlandsk sprog og kultur.
Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag, som betyder, at kommunerne i børnesager med familier med grønlandsk baggrund vil blive forpligtet til at benytte den særlige enhed ved vurderingen af forældrekompetencen i stedet for at benytte standardiserede psykologiske tests. Dette vil om udgangspunkt også gælde i forhold til anvendelsen af sådanne tests i forhold til børn. Enhedens vurdering skal indgå i kommunernes samlede sagsoplysninger i stedet for resultaterne af de omtalte tests.
Den særlige enhed skal også undersøge aktuelle anbringelser, hvor de standardiserede psykologiske tests er blevet anvendt. Hvis enheden vurderer, at anvendelsen af test har medført en misvisende samlet vurdering, vil den særlige enhed skulle kontakte den anbringende kommune med henblik på genoptagelse af sagen
Social – og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:
"Et barn, der bliver fjernet fra hjemmet, er noget af det mest indgribende, der kan ske for en familie. Naalakkersuisut har rejst en alvorlig bekymring om tilgangen til de børnesager, som vedrører familier med grønlandsk baggrund. Den bekymring har vi i regeringen lyttet til. Vi har nu fundet en god og fælles løsning, hvor vi erstatter brugen af standardiserede psykologiske tests med en særlig enhed, der har ekspertise i grønlandsk sprog og kultur. Det er mit håb, at løsningen vil give grønlændere i Danmark roen og trygheden tilbage."
Der fremsættes lovforslag hurtigst muligt med henblik på ikrafttræden senest 1. maj 2025.
Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Tilskud til istandsættelse og ombygning i Danmarks landsbyer7.4.2025 14:18:51 CEST | Pressemeddelelse
53 kommuner har fået del i Landsbyfornyelsespuljens i alt 117 mio. kr., som skal sætte gang i udviklingen af landsbyer til glæde for både nuværende og kommende beboere.
Fire ud af ti danskere laver frivilligt arbejde3.3.2025 06:06:23 CET | Pressemeddelelse
Der er kommet flere danskere til, der har lyst til at give en hånd med, når det gælder frivilligt arbejde. Stigningen i danskernes frivillige arbejde er især markant inden for idræt og det sociale område.
Ny VIVE-rapport evaluerer den familieretlige reform27.1.2025 10:05:56 CET | Pressemeddelelse
Evalueringen viser, at en række af reformens målsætninger om blandt andet at styrke inddragelsen af børn er indfriet.
Social- og boligminister vil tage et opgør med ”riv ned og byg nyt”-kultur23.1.2025 10:33:19 CET | Pressemeddelelse
Færre boliger og bygninger skal rives ned, mener social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen. Hun vil nu undersøge, om kommunerne kan få bedre muligheder for at sig nej til nedrivning af bygninger.
Ny aftale om et mere enkelt system for kompensationsydelser21.1.2025 16:14:53 CET | Pressemeddelelse
Når en borger med handicap ønsker at få dækket en merudgift, ender det ofte i konflikt med kommunen. For borgerne er systemet i dag tungt og for kommunerne er det meget ressourcekrævende. En ny aftale skal sikre et mere enkelt system.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum