Ny tilgang i børnesager med familier med grønlandsk baggrund
Regeringen og Naalakkersuisut er enige om at afskaffe brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund. En særlig enhed, der har indgående kendskab til grønlandsk sprog og kultur, skal i stedet bistå kommunerne.
Når kommunerne vurderer, om det er bedst for et barn at blive anbragt uden for hjemmet, kan de gøre brug af standardiserede psykologiske tests. Resultaterne kan indgå som en del af den samlede vurdering af, hvorvidt barnet bør anbringes uden for hjemmet.
Der har været rejst tvivl om, hvorvidt en standardiseret psykologisk test i tilstrækkelig grad tager højde for den grønlandske kultur og det grønlandske sprog. Derfor er regeringen og Naalakkersuisut enige om at afskaffe brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund ved vurderingen af forældrekompetencen. I stedet skal en særlig enhed med ekspertise i grønlandsk sprog og kultur fremadrettet bistå kommunerne i anbringelsessager vedrørende børn i familie med grønlandsk baggrund.
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har været i tæt dialog med sin grønlandske kollega Naalakkersuisoq for Børn, Unge, Uddannelse, Kultur, Idræt og Kirke Aqqaluaq B. Egede. I november 2024 skrev social – og boligministeren et brev til alle landets kommuner og opfordrede til at stoppe brugen af tests i familier med grønlandsk baggrund. Samtidigt satte hun gang i arbejdet med at oprette en særlig enhed med fagfolk, der har indgående kendskab til grønlandsk sprog og kultur.
Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag, som betyder, at kommunerne i børnesager med familier med grønlandsk baggrund vil blive forpligtet til at benytte den særlige enhed ved vurderingen af forældrekompetencen i stedet for at benytte standardiserede psykologiske tests. Dette vil om udgangspunkt også gælde i forhold til anvendelsen af sådanne tests i forhold til børn. Enhedens vurdering skal indgå i kommunernes samlede sagsoplysninger i stedet for resultaterne af de omtalte tests.
Den særlige enhed skal også undersøge aktuelle anbringelser, hvor de standardiserede psykologiske tests er blevet anvendt. Hvis enheden vurderer, at anvendelsen af test har medført en misvisende samlet vurdering, vil den særlige enhed skulle kontakte den anbringende kommune med henblik på genoptagelse af sagen
Social – og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:
"Et barn, der bliver fjernet fra hjemmet, er noget af det mest indgribende, der kan ske for en familie. Naalakkersuisut har rejst en alvorlig bekymring om tilgangen til de børnesager, som vedrører familier med grønlandsk baggrund. Den bekymring har vi i regeringen lyttet til. Vi har nu fundet en god og fælles løsning, hvor vi erstatter brugen af standardiserede psykologiske tests med en særlig enhed, der har ekspertise i grønlandsk sprog og kultur. Det er mit håb, at løsningen vil give grønlændere i Danmark roen og trygheden tilbage."
Der fremsættes lovforslag hurtigst muligt med henblik på ikrafttræden senest 1. maj 2025.
Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Fælles løsning om brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund12.1.2025 15:49:40 CET | Pressemeddelelse
Der er opnået enighed mellem regeringen og Naalakkersuisut om en fælles løsning i forhold til brugen af standardiserede psykologiske tests i sager om anbringelse af børn i familier med grønlandsk baggrund. Regeringen ser med stor alvor på den kritik, som er blevet rejst af disse tests i sager om familier med grønlandsk baggrund. I lyset af den tvivl, der har været rejst, har regeringen og Naalakkersuisut fundet en fælles løsning herpå. Regeringen vil fremsætte lovforslag herom senere i denne folketingssamling. Det nærmere indhold og udformning heraf vil blive offentliggjort i løbet af den kommende uge.
Julehjælpen til udsatte familier firedobles15.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har sammen med et flertal af Folketingets partier besluttet at give 20 mio. kr. ekstra i julehjælp til udsatte familier.
Engelsksprogede lejere får større sikkerhed på boligmarkedet10.12.2024 09:55:19 CET | Pressemeddelelse
Nu skal en autoriseret oversættelse skabe mere tryghed, så de mange lejere, der ikke taler dansk, f.eks. udenlandske studerende, har mulighed for at indgå juridisk bindende autoriserede lejekontrakter på engelsk.
Social- og boligministeren ændrer lovforslag om forældrefremmedgørelse6.12.2024 09:07:03 CET | Pressemeddelelse
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har lyttet til kritikken og skærper nu lovforslag, der skal forhindre samværschikane og forældrefremmedgørelse i familier, hvor forældrene er i konflikt med hinanden. Lovforslaget ventes vedtaget inden jul.
Social- og boligminister tager første skridt for at sikre borgere i almene boliger bedre adgang til sundhed3.12.2024 08:52:57 CET | Pressemeddelelse
Med en ny bekendtgørelse ændrer social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen reglerne for, hvornår en almen boligforening kan etablere erhvervslokaler. Det gør det nemmere at sikre borgernære sundhedstilbud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum