Mikroalger på rumrejse: Kan astronauter dyrke protein i vægtløs tilstand?
Til april sender Teknologisk Institut mikroalger på rumrejse for at undersøge, om de kan dyrkes under vægtløse forhold og kosmisk stråling. Lykkes det, kan astronauter i fremtiden dyrke protein i rummet.
Mikroalger har allerede stort potentiale som proteinkilde i fødevarer og foder her på Jorden. Nu undersøger Teknologisk Institut og partnere som de første, om den grønne superfood kan dyrkes i rummet under vægtløse forhold og kosmisk stråling. Det sker i det ESA-finansierede projekt Sophonster.
– Det er fascinerende at sende noget fra havet op i rummet. I april 2025 rejser vi til Kennedy Space Center for at sende mikroalge-arten chlorella op til den internationale rumstation. Her vil vi dyrke algerne og studere deres vækst og adfærd. I rummets vægtløse tilstand kan vi opnå nye indsigter i mikroalgernes biologiske processer, siger mikroalgespecialist Nikola Medic fra Teknologisk Institut.
Mikroalger: Fremtidens ressource
Mikroalger spiser CO2 fra atmosfæren og omdanner det til protein af høj kvalitet. De lever af lys, vand og CO2 og kan producere cirka 20 gange mere protein per hektar end soja. Samtidig optager mikroalgerne ikke landbrugsjord, da de kan dyrkes vertikalt eller i slanger på hustage og på jord, der ikke er dyrkningsegnet. Både på Jorden og i rummet kan man også bruge mikroalgerne til at genanvende spildevand og generere biobrændstof.
– Forskning tyder på, at vi kan optimere proteinproduktionen ved at dyrke algerne i rummet. De anderledes dyrkningsforhold kan potentielt også påvirke mikroalgernes cellevægstruktur, så det kan blive nemmere at udvinde protein og næringsstoffer, siger Nikola Medic.
Space-bioteknologi giver nye indsigter i Jorden og rummet
Forskningen i mikroalger hører under det videnskabelige felt space-bioteknologi, som er i rivende udvikling.
– Space-bioteknologi forener biologiske videnskaber med rumteknologi. Delvist ved at udvikle systemer, der gør det muligt for mennesker at leve i rummet – fx dyrkning af planter og mikroorganismer til fødevareproduktion, iltproduktion og affaldshåndtering. Men også for at få indsigter med hjem til Jorden, som potentielt kan skabe nye løsninger inden for fødevareproduktion, medicin og miljøbeskyttelse, siger Nikola Medic.
Sophonster-projektet gør forskere klogere på, hvordan vi bedst udnytter mikroalgens potentiale på Jorden, og hvordan vi forsyner astronauter med protein på rumekspeditioner i fremtiden.
Partnere i Sophonster:
Partnerne i Sophonster er Teknologisk Institut, Sophie’s BioNutrients og Yuri Gravity. Sophie’s BioNutrients leverer mikroalgerne, som Teknologisk Institut dyrker i en science shell udviklet af Yuri. Projektet er finansieret af ESA – European Space Agency.
Nøgleord
Kontakter
Nikola Medic, mikroalgespecialist på Teknologisk Institut, tlf.: 7220 2252, mail: nmed@teknologisk.dk
Jakob Skov Pedersen, mikroalgespecialist på Teknologisk Institut, tlf.: 7220 3442, jsp@teknologisk.dk
Billeder
Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.
Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse
Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.
Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut
Varmepumper kan gøre den energitunge industri mindre klimabelastende20.1.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nu skal Europas tunge industri kunne skifte til varmepumper. Nyt stort EU-projekt skal udvikle og demonstrere praktiske løsninger, som kan fremme overgangen fra fossil energi til grøn strøm.
Danske virksomheder viser vejen for cirkulær elektronik20.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tiltag skal gøre det lettere at genbruge, reparere og genanvende elektronik.
Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem19.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet
Biobaseret bindemiddel til asfalt kan reducere CO2-udledning16.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Biobaserede restmaterialer fra halm eller træ har potentiale til at kunne erstatte fossil olie i bindemidlet bitumen og dermed reducere CO2-udledningen fra asfaltproduktion.
Røntgen og kunstig intelligens skal optimere fødevareproduktion10.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Avanceret røntgenbaseret 3D-billeddannelsesteknologi, kombineret med kunstig intelligens skal hjælpe med automation og kvalitetskontrol af komplekse emner og processer - i første omgang på danske slagterier.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum