FOA

Historisk sejr til FOA i Højesteret kan give milliarder til fleksjobberen

Del

FOA har i dag vundet principiel sag mod Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og Ankestyrelsen, der kan sikre erstatninger til op mod 25.000 mennesker i fleksjob.

Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Ankestyrelsen har i årevis tolket lov om arbejdsskadesikring forkert. Det betyder, at op til 25.000 fleksjobbere er gået glip af deres retsmæssige erstatninger for op mod 2,5 milliarder kroner. Det er resultatet af en sag som fagforeningen FOA i dag har vundet ved Højesteret i dag.

I FOA er man særdeles tilfreds med udfaldet.

”Jeg er meget stolt over, at det er lykkedes at få rettet op på den uretfærdighed, som alt for mange er blevet mødt af. Det er resultatet af et målrettet arbejde fra FOA gennem mange år. Nu skal myndighederne rette ind og rette op, og det betyder konkret, at en hel masse fleksjobbere nu kan få den erstatning, som de har krav på og ret til. Det manglede bare,” siger fagpolitisk ordfører for FOA Maria Klingsholm.

Myndighederne banket på plads da historien blev gransket

De to myndigheder har hidtil holdt sig til, at man må nøjes med sin fleksløn, hvis man er kommet i fleksjob og har fået vurderet sit erhvervsevnetab til at være mindre end 15 procent. Har tabet været højere, har man fået erstatning. Det var i hvert fald sådan, AES og Ankestyrelsen oversatte loven, da den i 2013 blev justeret i forbindelse med, at der blev indført nye regler for fleksjob.

Den fortolkning var FOA ikke enig i, og derfor har fagforbundet ført sag på vegne af to medlemmer. Forbundet har gransket historien og peget på de såkaldte intentioner, der lå bag, da loven oprindeligt blev vedtaget i 1978. Det er den udlægning, Højesteret nu har udtrykt fuld opbakning til.

Det er den anden sag FOA har ført og vundet om problemstillingen. I april 2024 vandt man en sag på vegne af et medlem med et erhvervsevnetab på lige over 10 procent. I dag vandt man en sag for et medlem med et erhvervsevnetab på omkring 8 procent, og her fastslår Højesteret, at de betragter en indtægtsnedgang på under 5 procent som under bagatelgrænsen.

Dagens afgørelse fra Højesteret handler om den 59-årige hjemmehjælper Jeanette Skog, der ødelagde sin ryg, da hun i april 2008 skulle løfte en blind borger op fra en stol. Læs hele historien om Jeanette og sagerne hos Fagbladet FOA.

Får betydning for op mod 25.000 fleksjobbere

Dommene kan nu få betydning for op mod 25.000 fleksjobbere, der nu står til at få udbetalt den manglende betaling for tabt arbejdsevne. AES og Ankestyrelsen har selv beregnet, at det samlede beløb kan lande på helt op til 2,5 milliarder kroner.

"Når vi taler om mennesker, der er i fleksjob, taler vi om en sårbar gruppe. Det er ikke deres skyld, de er kommet i den situation. De har jo bare passet deres arbejde, og er så kommet til skade. Vi er glade for, at vi har kunnet sikre dem den hjælp, de har fortjent. Så nu må myndighederne råde bod på deres fejl,” siger Maria Klingsholm. 

Forud for retsmødet har Kammeradvokaten, der har repræsenteret de to myndigheder i sagen, beskrevet, at det er nødvendigt med 100 fuldtidsmedarbejdere for at genåbne og gennemgå de potentielt 25.000 erstatningssager fra 2006 til 2024, det kan komme på tale at kigge på igen.

Nøgleord

Kontakter

Om FOA

FOA er Danmarks tredjestørste fagforbund - med ca. 167.000 medlemmer fordelt på 32 afdelinger. Størstedelen er ansat i kommuner og regioner, og vi organiserer også privatansatte.

Følg pressemeddelelser fra FOA

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra FOA

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye