Dansk Fjernvarme

Vejen til grøn og billigere fjernvarme er endelig banet

Del

Udskældte regler, der begrænser effektiv brug af overskudsvarme, bliver med ny politisk aftale nu kasseret. Det skaber stor begejstring i energisektoren, der ser frem til at kunne levere mere grøn og billigere varme til fjernvarmekunderne.

Christiansborg har i dag besluttet at afskaffe prisloftet på udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmen, efter at Dansk Fjernvarme i flere år har kritiseret prisloftet for at stoppe gode og grønne overskudsvarmeprojekter i fjernvarmeproduktionen. "Endelig" siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen
Christiansborg har i dag besluttet at afskaffe prisloftet på udnyttelse af overskudsvarme i fjernvarmen, efter at Dansk Fjernvarme i flere år har kritiseret prisloftet for at stoppe gode og grønne overskudsvarmeprojekter i fjernvarmeproduktionen. "Endelig" siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen Jesper Voldgaard

Forligskredsen bag aftalen om øget udnyttelse af overskudsvarme fra 2018 er endelig nået til enighed om at afskaffe det udskældte prisloft på udnyttelse af overskudsvarme. Et prisloft, der skabte stor usikkerhed, og som hindrede gode, grønne overskudsvarmeprojekter i blandt andet industrien og hos datacentre. Overskudsvarme som kunne udfase fossil energi eller reducere brugen af biomasse i fjernvarmeproduktionen.

Men med afskaffelsen af prisloftet er fjernvarmeselskaberne og industrien nu sat fri til at kunne investere i at udnytte overskudsvarme. Det betyder, at fjernvarmen ude i de danske hjem mange steder bliver både mere grøn og oftest også billigere.

- Endelig! Endelig kan vi levere endnu mere grøn og billig varme til de danske fjernvarmeforbrugere. Fornuften har sejret, og vi kan indfri det store potentiale, der ligger i at udnytte overskudsvarme rundt om i hele landet. Det er en stor sejr for det grønne Danmark, lyder det fra Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme, der er brancheorganisation for alle landets fjernvarmeselskaber.

Potentialet i at udnytte overskudsvarme er meget stort. En fjerdedel af al fjernvarmeproduktion vil kunne produceres af overskudsvarme. Det svarer til cirka 500.000 boligers forbrug ud af landets knap 2 millioner husstande, der får fjernvarme. Men i dag er det alene varme svarende til cirka 65.000 danske husejeres forbrug, der kommer fra overskudsvarme.

- Der ligger gode projekter i skuffen rundt om i landet, som venter på denne dag, hvor det igen bliver muligt at udnytte energien effektivt. Mange steder vil det udfase fossil energi som eksempelvis naturgas. Andre steder vil det reducere brugen af biomasse. Men uanset hvad vil det give energiselskaberne flere kort at spille med og dermed styrke vores forsyningssikkerhed, siger Kim Mortensen. 

Klar til at gå i gang
Netop fordi hele energisektoren og industrien har ventet på denne nyhed i årevis, ligger der en række flyveklare overskudsvarmeprojekter, der blot skal støves af, inden de kan gøres til virkelighed.

- Sammen med en lang række aktører har vi kæmpet i nu flere år for at italesætte, hvilken barriere prisloftet på overskudsvarme har været for at gøre fjernvarmen både mere grøn og også billigere. Nu får fjernvarmeselskaberne adgang til en billig og nogle steder gratis, grøn ressource. Der er derfor stor grund til at rose både politikerne samt de aktører og organisationer, der har arbejdet for at få afskaffet prisloftet, siger Kim Mortensen.

Fjernvarme Fyn: Nu trækker vi i arbejdstøjet
Hos Fjernvarme Fyn er nyheden om afskaffelse af prisloftet en rigtig positiv nyhed. Selskabet har et af Danmarks første store overskudsvarmeanlæg, der udnytter overskudsvarme fra et datacenter. Nu gør selskabet klar til at undersøge mulighederne for endnu mere overskudsvarmeudnyttelse.

- Afskaffelsen af prisloftet fjerner en helt unødvendig dobbeltregulering, og det vil utvivlsomt få en stor betydning for den grønne omstilling i Danmark, siger vicedirektør i Fjernvarme Fyn, Kim Winther.

- Nu trækker vi i arbejdstøjet, genbesøger vores projekter og genoptager den dialog, vi har haft med mulige samarbejdspartnere. Det vil overraske mig meget, hvis ikke vi i løbet af de kommende år ser flere overskudsvarmeprojekter begynde at pible frem – både her på Fyn og i resten af landet, fortæller Kim Winther.

Grenaa Varmeværk: Overskudsvarmeprojekt klar til at blive realiseret
I Grenaa ligger Grenaa Varmeværk og De Danske Gærfabrikker blot hundrede meter fra hinanden. De to selskaber har indgået aftale om udnyttelse af fabrikkens overskudsvarme i fjernvarmenettet, men på grund af prisloftet kunne aftalen ikke realiseres og blev i stedet lagt i skuffen. Nu er selskaberne klar til at genoptage projektet.

- Det her er en nyhed, vi har ventet på. Vi er meget glade for, at prisloftet er blevet fjernet, for det betyder, at vi og gærfabrikken kan gå i gang med samarbejdet om at etablere overskudsvarmeanlægget, siger Søren Gertsen, direktør i Grenaa Varmeværk og fortsætter:

- Helt i tråd med vores ønske om at levere en mere bæredygtig og fremtidssikret fjernvarme til vores forbrugere, vil anlægget bidrage med varme til omtrent 1.600 standardhuse og samtidig minimere vores forbrug af træflis i fjernvarmeproduktionen.

Kontakter

Dansk Fjernvarme

Dansk Fjernvarme er en af Danmarks største brancheorganisationer og er interesseorganisation for landets cirka 350 fjernvarmeselskaber, der forsyner omkring 69 procent af alle danske boliger med grøn og effektiv varme. Hovedkontoret ligger i Fjernvarmens Hus i Kolding med en afdeling beliggende centralt i København. I dag kommer 78 procent af fjernvarmen fra vedvarende energi, og sektoren har som mål at blive CO2-klimaneutral i 2030.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Fjernvarme

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye