30 millioner kroner til indsats mod forråelse
Flere danskere får demens, og det stiller større krav til medarbejderne i ældreplejen. Nu kommer der hjælp med aftalen om ældrereformen. Som noget nyt skal demensrejseholdet fremover klæde medarbejdere og ledere bedre på i forhold til at undgå forråelse og omsorgstræthed i ældreplejen.
I Danmark lever ca. 96.000 mennesker over 65 år med en demenssygdom, og hvert år konstateres der ca. 8.500 nye tilfælde. Arbejdet med mennesker med demens stiller store krav til medarbejdere og ledere i ældreplejen. Når det er vanskeligt at forstå borgerens adfærd, bliver pleje- og omsorgsopgaven mere kompleks.
For at undgå omsorgstræthed og forråelse i ældreplejen udbyder demensrejseholdet fremover et nyt forløb, der skal styrke trivslen for medarbejdere og ledere i ældreplejen. Med aftalen om ældrereformen er der afsat 30 mio. kroner til indsatsen i 2025 – 2027.
Til februar kan kommuner og private leverandører, herunder selvejende organisationer, på ældreområdet ansøge om det nye forløb med demensrejseholdet.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
Vi har et kæmpe ansvar for at passe godt på vores mest udsatte ældre, heriblandt borgere, der lever med en demenssygdom. Vi ved, at omsorgstræthed på sigt kan føre til en forrået arbejdskultur, der både har negative konsekvenser for medarbejderne selv og de ældre. Det skal vi for alt i verden undgå. Mange kommuner gør allerede rigtig meget for at forebygge forråelse, og jeg er glad for, at de nu får mulighed for at styrke indsatsen på området endnu mere.
- Mette Kierkgaard
Ældreordfører Maria Durhuus (S) siger:
Jeg har som sygeplejerske selv arbejdet med ældre med demens. Det kan være en stor opgave. Men med de rette greb kan man også nå rigtig langt. Vi må aldrig opgive mennesker, fordi de er blevet gamle og har fået demens. Derfor er jeg meget glad for, at vi nu styrker demensrejseholdet og sætter ind over for forråelse og omsorgstræthed i ældreplejen. Det skylder vi både de ældre, deres pårørende og medarbejderne.
- Maria Durhuss
Ældreordfører Hans Chr. Schmidt (V) siger:
Demens er en forfærdelig sygdom, som påvirker både det menneske, der rammes af sygdommen, men i høj grad også de pårørende. Hvis man lever med en demenssygdom, skal man være tryg i, at de medarbejdere, man har omkring sig, er klædt godt på til opgaven. Ligeså skal medarbejderne føle, at de får den hjælp og støtte, de har behov for i deres arbejde. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi nu styrker trivselsindsatsen for både medarbejdere og ledere i ældreplejen.
- Hans Chr. Schmidt
Ældreordfører Marlene Harpsøe (DD) siger:
Mennesker med demens skal mødes med omsorg, støtte og faglighed. Det stiller store krav til medarbejderne i ældreplejen, og selvom de er dygtige og gør alt, hvad de kan, så er der desværre for mange eksempler på forråelse, og at antipsykotisk medicin anvendes, selvom der er et bedre alternativ. Derfor er jeg glad for, at vi i dag styrker demensrejseholdet, så flere får mulighed for at lære mere om, hvordan de kan bidrage til gode ældreliv på trods af demenssygdom.
- Marlene Harpsøe
Ældreordfører Kirsten Normann Andersen (SF) siger:
Demens er diagnosen, som ingen vil have. For de borgere, som er hårdest ramt af demenssygdom, kan mangel på ressourcer og kompetencer føre til gensidig magtesløshed, som kan udmønte sig i udadreagerende adfærd hos borgeren med demens. Det kan også føre til forråelse hos det personale, som ikke har nødvendige kompetencer og ressourcer til rådighed. Derfor har det været vigtigt at prioritere ressourcer til demensrejseholdets fortsatte indsatser til forebyggelse af forråelse og styrkelse af faglige kompetencer.
- Kirsten Normann Andersen
Ældreordfører Louise Brown (LA) siger:
Som ansvarlige medmennesker kan vi ikke tillade forråelse og omsorgstræthed i ældreplejen. Vi kan ikke lade stå til, mens vi gang på gang ser sager, hvor ældre udsættes for omsorgssvigt og forsømmelse. Ældreplejen skal sikre ordentlig omsorg og pleje for landets ældre og mest udsatte borgere. Denne pengeindsprøjtning er en start, men den løser absolut ikke alle udfordringer. Det er nemlig ikke nødvendigvis flere penge, der er brug for. Der er behov for langt større ændringer i vores ældrepleje, f.eks. et bedre menneskesyn, som Liberal Alliance fortsat vil arbejde for.
- Louise Brown
Ældreordfører Per Larsen (K) siger:
Demens er en forfærdelig sygdom både for dem, der lever med sygdommen, og for deres pårørende. Det er samtidig en sygdom, der stiller store krav til ældreplejen. Vi har et stort ansvar for at passe på både vores dementramte og vores dygtige medarbejdere i ældreplejen. Jeg er derfor glad for, at vi nu styrker indsatsen, der skal forebygge forråelse og omsorgstræthed.
- Per Larsen
Indsatsen skal understøtte implementeringen af den ny ældrelov og værdierne i loven, herunder øget selvbestemmelse til de ældre og tillid til medarbejderne i ældreplejen.
Om demensrejseholdet
Demensrejseholdet åbnede i 2015. Rejseholdet afvikler praksisnære læringsforløb for alle medarbejdere herunder ledere, demenskoordinatorer og sygeplejersker på de deltagende plejecentre og hjemmeplejeenheder.
I perioden frem til 2019 deltog i alt 22 kommuner i de praksisnære kompetence- og organisationsudviklingsforløb. Herefter fulgte demensrejseholdsforløb med skærpet fokus på arbejdet med forebyggelse, behandling og seponering af antipsykotisk medicin, som har kørt siden 2021 og fortsætter frem til 2026.
Pressekontakt
Ældreministeriets pressetelefon, tlf. 23 64 42 92 (modtager ikke sms).
Nøgleord
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Ny departementschef i Ældreministeriet20.12.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Janus Breck er udnævnt som ny departementschef. Janus Breck kommer fra en stilling som direktør i Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Nyt ældretilsyn finder hjem i Hjørring, Silkeborg og Gentofte20.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Slut med frygt for tilsyn og kontrol af dokumentation. Et nyt tværkommunalt og læringsorienteret ældretilsyn, som skal være med til at føre ældrereformens værdier ud i livet, får nu hjemsted i Hjørring, Silkeborg og Gentofte kommuner.
I dag 3. behandles ældrereformen19.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ældres hjem skal ikke længere være en banegård. Med ældrereformen kan ældre borgere se frem til velkendte ansigter i hjemmet med faste teams i hjemmeplejen. I dag tredjebehandler Folketinget reformen, der udgør den største forandring af ældreplejen i årtier.
10 kommuner får millioner til kamp mod ensomhed og mistrivsel16.12.2024 13:02:46 CET | Pressemeddelelse
Længere tids ensomhed hos ældre kan medføre hjertekarsygdomme og depression samt øge risikoen for demens, alvorlig sygdom og tidlig død, viser nyere forskning. Nu udloves millioner til projekter, der bekæmper ensomhed og mistrivsel.
Ni kommuner får millioner til styrkelse af nærvær og livsglæde hos plejehjemsbeboere16.12.2024 12:52:13 CET | Pressemeddelelse
Ældreplejen i Danmark skal være præget af tid til den enkelte, nærvær gennem faste teams og livsglæde på plejehjemmene. Nu giver Ældreministeriet over 12 millioner kroner til nyskabende aktiviteter for plejehjemsbeboere og deres lokalsamfund.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum