Sundhedsdonationer på i alt 15 millioner kroner lander hos Health-forskere
Sygeforsikringen ”danmark” har uddelt tre bevillinger fra puljen ”Sundhedsdonationer” til forskningsprojekter på Institut for Klinisk Medicin. Projekternes emner spænder fra cirkulerende tumor-DNA over antihormonbehandling til betændelsesfremkaldende stoffer i huden.
Bevillinger på sammenlagt 15 millioner kroner er netop tikket ind hos tre forskere på Institut for Klinisk Medicin. Pengene kommer fra Sygeforsikringen ”danmark” og skal hjælpe forskerne med at optimere behandlingsforløb, reducere unødig behandling og forbedre patienternes livskvalitet.
Kan cirkulerende tumor-DNA målrette brugen af kemoterapi?
Cirka 4.000 danskere rammes årligt af tarmkræft, som er en af de hyppigste kræftformer herhjemme.
Med den nye bevilling på 5 mill. kroner vil professor Karen-Lise Garm Spindler undersøge, om man ved at måle ctDNA (cirkulerende tumor-DNA) i blodet kan afgøre, om patienter, som er blevet opereret for spredning fra tarmkræft, skal have efterbehandling med kemoterapi for at forebygge tilbagefald.
Målet er samtidig at opspore tilbagefald tidligt og reducere brugen af unødig kemoterapi til tarmkræftpatienter, hvilket kan føre til både færre bivirkninger og bedre overlevelse. Lykkes det, kan metoden potentielt ændre behandlingen af flere kræfttyper.
Hvorfor dropper brystkræftpatienter behandlingen?
De fleste kvinder med brystkræft får antihormonbehandling i mindst fem år. Forskerne ved nemlig, at behandlingen mindsker risikoen for tilbagefald, som i værste fald kan være livstruende. Desværre har antihormonbehandlingen mange bivirkninger, som kan reducere livskvaliteten for patienterne og gøre det svært for dem at holde fast i behandlingen.
Med en ny bevilling på 5.312.000 kroner vil professor Deirdre Cronin Fenton afdække, hvorfor kvinder med brystkræft afbryder antihormonbehandlingen, og hvordan den afbrudte behandling påvirker deres chancer for overlevelse.
Deirdre Cronin Fenton vil blandt andet identificere de mest sårbare patientgrupper og hjælpe med at målrette støtten til dem, der er i størst risiko for at afbryde deres behandling.
Hvordan kan vi forbedre behandling af kroniske betændelsessygdomme i huden?
Kroniske betændelsessygdomme i huden er ofte forbundet med en række følgesygdomme. De kan i mange tilfælde have alvorlige psykiske følger for patienterne, og hudsygdommene udgør en væsentlig belastning for det danske sundhedsvæsen.
Tidligere studier har vist, at de såkaldte cytokiner IL17A og IL17F spiller en central rolle i inflammatoriske hudsygdomme som fx psoriasis.
Professor Claus Johansen vil derfor, i et nyt forskningsprojekt, som han nu får en bevilling på 5.279.000 kroner til, undersøge de to cytokiners specifikke funktioner og deres interaktion med hudcellerne. Målet er at opnå en dybere forståelse, som kan føre til nye og væsentligt forbedrede behandlingsmuligheder for patienter med kroniske inflammatoriske hudsygdomme.
Kontakt
Klinisk professor Karen-Lise Garm Spindler
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Onkologisk Afdeling
Telefon: 91 16 72 44
Mail: k.g.spindler@oncology.au.dk
Professor Deirdre Cronin Fenton
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin – Klinisk Epidemiologisk Afdeling
Telefon: 87 16 82 09
Mail: dc@clin.au.dk
Professor Claus Johansen
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin og
Aarhus Universitetshospital, Hud og Kønssygdomme
Telefon: 28 15 60 65
Mail: claus.johansen@clin.au.dk
Billeder
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ung kræftforsker fra Aarhus vinder prestigefuld pris21.1.2025 13:08:27 CET | Pressemeddelelse
Ph.d.-studerende Martin Qvist Rasmussen fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet er vinder af Fogh-Nielsen-konkurrencen 2025 og modtager 75.000 kr. Legatet gives til unge forskere, der formidler banebrydende forskning inspirerende og overbevisende.
Biomediciner får millionbevilling til at undersøge ny kræftbehandling21.1.2025 10:46:48 CET | Pressemeddelelse
Postdoc Frederik Holm Rothemejer fra Aarhus Universitets Institut for Biomedicin får 2,5 millioner kroner fra puljen ” Unge Talentfulde Kræftforskere” under Kræftens Bekæmpelse. Bevillingen finansierer et forskningsophold på Dana-Farber Cancer Institute og Harvard Medical School i Boston, USA.
Ny behandling af ældre tarmpatienter reducerer behov for indlæggelser markant18.12.2024 10:10:05 CET | Pressemeddelelse
Ældre med livstruende tarminfektion kan behandles bedre, og uden at skulle på hospitalet, viser studie.
Næsten 55 millioner kroner til ny forskning som styrker børns og unges trivsel og udvikling17.12.2024 12:36:01 CET | Pressemeddelelse
I år uddeler Partnerskab for Børneforskning ca. 48 millioner kroner til forskningsprojekter på 0-6 års området. Helt ekstraordinært uddeles i år også knap 6 millioner til forskning i børn og unges fritid. Projekterne skal blandt andet understøtte børns deltagelsesmuligheder i fællesskaber i dagtilbud, udvikle nye pædagogiske tilgange og undersøge børn og unges trivsel i pædagogiske fritidstilbud.
Kunstig intelligens kan forudsige tvangsindlæggelser og bane vej for forebyggelse28.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Maskinlæring baseret på data fra den elektroniske patientjournal kan føre til mere målrettet behandling og forebyggelse i Psykiatrien. I nye projekter fokuserer forskerne på forudsigelse af type 2-diabetes og hjertekarsygdom.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum