Nyt nationalt ph.d.-akademi er en investering i fremtidens forskningstalenter
Syddansk Universitet (SDU) har fået en bevilling på 500 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at etablere et nationalt ph.d.-akademi med fokus på talentudvikling og forskeruddannelse. Akademiet kommer til at ligge på SDU, og aktiviteterne er for ph.d.-studerende bredt i den danske universitetssektor.
Danish Advanced Research Academy (DARA) er udviklet af Det Naturvidenskabelige Fakultet på SDU. Akademiet skal styrke forskeruddannelsen ved at tilbyde ph.d.-studerende et førsteklasses uddannelsesmiljø, som kombinerer banebrydende forskning med internationale netværk og en bred faglig dækning. Akademiet vil uddanne unge forskere på tværs af flere fagområder og give dem de nødvendige redskaber til at løse fremtidens samfundsudfordringer.
Bevillingen til akademiet vil blive forvaltet af SDU, som vil sikre, at DARA bliver en national platform, der fremmer forskningssamarbejde og talentudvikling på tværs af danske forskningsinstitutioner. DARA er i første omgang støttet af en bevilling på 500 mio. kr. fra Novo Nordisk Fonden og er konstrueret således, at andre fonde og organisationer også kan bidrage for at gøre den forskningsmæssige palet i akademiet endnu bredere.
DARA bygger videre på et solidt fundament
Akademier i forskningsverdenen er ikke en ny idé, og de danske af slagsen har vist sig at være en særdeles frugtbar måde at opdyrke den næste generation af excellente forskere og samtidig løfte forskningskvaliteten inden for et udvalgt felt.
- Vi er utrolig taknemmelige for den generøse støtte fra Novo Nordisk Fonden. Denne bevilling er en klar anerkendelse af den store betydning, tidligere akademier har haft for udvikling af forskerspirer i Danmark, siger Jens Ringsmose, rektor for SDU.
- Vi skal nu i tæt samarbejde med resten af sektoren i gang med det spændende arbejde at udvikle og forvalte et videnskabeligt bredt favnende akademi og dermed bidrage til at styrke forskning og uddannelse af højeste kvalitet i hele Danmark. Det her er ikke bare en investering i forskeruddannelse. Det er en investering i Danmarks fremtid. Vi har brug for forskere, der kan være med til at løse de store udfordringer inden for sundhed, teknologi og grøn omstilling.
Tværfaglighed og internationalt udsyn
Akademiet vil uddele ph.d.-stipendier til innovative og ambitiøse forskningsprojekter inden for såvel strategisk prioriterede forskningsområder, hvor samfundsudfordringer er specielt presserende, som til projekter, hvor de ph.d.-studerende i høj grad selv kan definere emnerne.
Samtidig gør størrelsen på bevillingen det muligt for DARA at tilbyde uddannelses- og netværksaktiviteter samt rejselegater til forskningsophold ved førende internationale forskningsmiljøer. Således vil akademiet være i stand til at samle excellente forskere fra en bred række forskningsfelter under den samme paraply og være med til at udvikle og forme dem som forskere.
- En af de store styrker ved DARA er muligheden for at arbejde på tværs af fagområder. Vi oplever en stigende interesse for at skabe muligheder for unge forskningstalenter, der arbejder på tværs af de traditionelle fagområder. Vores mål er, at bevillingen kan være med til at give unge forskere et samlet nationalt miljø, som kan ruste dem til at skabe videnskabelige resultater, der kan hjælpe med at løse nogle af vores store samfundsudfordringer inden for såvel menneskers som planetens sundhed, siger Søren Nedergaard, COO i Novo Nordisk Fonden.
Baggrund om DARA
DARA repræsenterer en strategisk investering i Danmarks fremtidige videnskabelige kapacitet. Med et årligt optag på gennemsnitligt 40 ph.d.-studerende vil akademiet uddanne forskere, der kan bidrage til såvel den private sektor som den offentlige forskning, med løsninger, der er afgørende for fremtidens teknologiske og videnskabelige fremskridt.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Minoritetspatienter får oftere beroligende medicin givet med tvang21.1.2025 09:54:20 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Syddansk Universitet viser, at sandsynligheden for at få beroligende medicin med tvang er 49% højere for patienter fra etniske minoriteter indlagt i voksenpsykiatrien, end majoriteten i befolkningen. Hvorfor ved forskerne endnu ikke.
Her scanner de børnene uden bedøvelse16.1.2025 14:35:27 CET | Pressemeddelelse
En lille brun trold ved navn Rumle er sammen med en app og et børnevenligt miljø omkring scanneren med til at gøre det muligt at MR-scanne selv små børn helt uden bedøvelse
Kan gulerødder bruges til behandling af diabetes?8.1.2025 10:07:37 CET | Pressemeddelelse
Aktuel forskning fra Syddansk Universitet viser, at gulerødder kan regulere blodsukkeret og styrke tarmfloraen – en kombination, der potentielt kan gavne personer med type 2-diabetes.
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum