Nu kan forsøg på genoplivning ved hjertestop fravælges
Borgere over 60 år får onsdag 15. januar ret til at fravælge forsøg på genoplivning ved hjertestop af sundhedspersonale.
Habile borgere over 60 år kan nu vælge, at de ikke ønsker at blive forsøgt genoplivet ved hjertestop af ambulancereddere, læger, sygeplejersker og andet sundhedspersonale.
Fravalget skal registreres på sundhed.dk eller ved at indsende en papirblanket til Sundhedsdatastyrelsen, og man vil til hver en tid kunne trække sit fravalg tilbage
Der går syv kalenderdage, fra man har registreret sit fravalg på sundhed.dk, til det gælder, og sundhedspersonalet kan se oplysningen i it-systemerne. Denne løsning er valgt for at sikre, at der er tale om en velovervejet beslutning.
Det er vigtigt at understrege, at borgere, der fx er vidne til et hjertestop, fortsat skal forsøge genoplivning og tilkalde hjælp. Som lægmand skal man altså ikke tage stilling til, om en person eventuelt har frabedt sig genoplivningsforsøg.
Retten til fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop har været efterlyst af flere aktører, herunder Ældre Sagen, Lægeforeningen og Etisk Råd.
De nye regler om fravalg af genoplivningsforsøg blev vedtaget af Folketinget i december 2023.
For at sikre, at sundhedspersonalet kender til den nye rettighed, har Styrelsen for Patientsikkerhed gennemført en kommunikationsindsats rettet mod sundhedspersonalet.
Se mere her: Bliv klædt på til de nye regler
I den kommende tid iværksætter Sundhedsdatastyrelsen, KL og Danske Regioner en kampagne, som skal oplyse borgerne om muligheden for at fravælge genoplivningsforsøg ved hjertestop.
Se mere her: Spørgsmål om fravalg af forsøg på genoplivning ved hjertestop
FAKTA om forsøg på genoplivning ved hjertestop
Med den nye rettighed er der nu seks situationer, hvor borgere med hjertestop ikke skal forsøges genoplivet:
- Når døden er helt åbenbar eller den var forventet af lægen.
- Når en læge i situationen fravælger genoplivningsforsøg.
- Når en læge på forhånd har fravalgt genoplivningsforsøg.
- Når borgeren selv har fravalgt genoplivningsforsøg i den aktuelle sygdomssituation.
- Når borgeren selv har registreret et fravalg af genoplivningsforsøg ved hjertestop.
- Når det er besluttet i et behandlings- eller livstestamente, og borgeren er vurderet varigt inhabil.
Kontakter
Hanne DegnbolKommunikationskonsulentsundhed.dk
Tlf:31 71 99 74hde@sundhed.dkLinks
Om sundhed.dk
Sundhed.dk er din digitale indgang til sundhedsvæsenet. En portal, der giver dig overblik over din sundhed og sygdom, og som er ejet af staten, kommunerne og regionerne.
Følg pressemeddelelser fra sundhed.dk
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra sundhed.dk
Endnu mere digital sundhed på sundhed.dk20.12.2024 10:11:04 CET | Pressemeddelelse
I løbet af 2024 har både borgere og sundhedspersonale fået adgang til endnu flere af deres sundhedsoplysninger på sundhed.dk, som fortsat er det sted, vi foretrækker at hen, når vi har spørgsmål om sundhed og sygdom.
Folk med nyt cpr-nummer har nu adgang til flere sundhedsdata18.12.2024 10:33:39 CET | Pressemeddelelse
Borgere der har fået nyt cpr-nummer, kan nu se sundhedsoplysninger, der er tilknyttet både deres nuværende og deres tidligere cpr-nummer på sundhed.dk. Forbedringen gælder bl.a. personer, der har fået juridisk kønsskifte og nyt cpr-nummer. De har nu fået adgang til dén del af deres sygehistorik, der var knyttet til deres gamle cpr-nummer.
Nu er der adgang til data fra speciallæger på sundhed.dk5.12.2024 15:32:32 CET | Pressemeddelelse
Fra denne uge kan danskerne se diagnosekoder og epikriser fra deres seneste besøg hos en speciallæge på sundhed.dk. Det giver dem ikke bare mulighed for at få en bedre forståelse af, hvad de fejler. Det gør det også lettere for dem selv at følge med i deres egen behandling.
Forny recepter og få overblik over din medicin i MinSundhed-appen7.11.2024 14:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når appen Medicinkortet om kort tid lukker, skal de mange brugere vænne sig til at finde deres medicinoplysninger andre steder. Det kan de allerede nu i sundhed.dk’s app MinSundhed, hvor de også har adgang til blandt andet prøvesvar, aftaler og journaler.
Tilliden til offentlige digitale løsninger som sundhed.dk vokser31.10.2024 14:04:52 CET | Pressemeddelelse
En undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen viser, at selv om Danmark i forvejen ligger i top som et af de mest digitaliserede lande, stiger danskernes tillid til offentlige digitale løsninger fortsat.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum