Danmarks Idrætsforbund

DIF-ekspertgruppe: Foreninger skal være bedre til at inddrage unge i beslutningerne

Del

Landets idrætsforeninger skal blive bedre til at inddrage unge i beslutninger, der omhandler deres træning og gang i foreningen. Det er én af de centrale anbefalinger fra landets førende eksperter til DIF’s arbejde med at fremme trivsel i børne- og ungeidrætten. Mange unge føler sig nemlig ikke inviteret ind i det frivillige arbejde i landets idrætsforeninger, viser et studie fra Idrættens Analyseinstitut.

De unge har ofte roller som trænere eller hjælpetrænere, mens de sjældent tager del i bestyrelses- og udvalgsarbejdet i foreningerne.
De unge har ofte roller som trænere eller hjælpetrænere, mens de sjældent tager del i bestyrelses- og udvalgsarbejdet i foreningerne.

Frivilligheden er under forandring, og det kan være svært for unge i idrætsforeningerne at spejle sig selv i en frivillighed, hvor både omfang og længden af opgaver kan virke ubegrænset.

Det er én af konklusionerne i et studie fra Idrættens Analyseinstitut (IDAN), der forsøger at pege på, hvorfor mindre end to ud af ti foreninger ikke lykkes med at engagere de unge.

Netop den manglende involvering af unge er ét af de punkter, som ledende eksperter og forskere pegede på som en nøgle til gode og trivselsfremmende miljøer for børn og unge på en konsensuskonference i ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i DIF (Danmarks Idrætsforbund).

“Børn og unge trives og motiveres, når vi giver dem ansvar og tillid. Derfor er det så vigtigt, at trænere og ledere i idrætsforeningerne ser dem som en resurse i træningen og i det frivillige arbejde i foreningen,” siger Knud Ryom, der er lektor ved Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet og blandt eksperterne bag de anbefalinger, DIF bygger deres kommende trivselsmodel på.

”Vi ser rigtig mange foreninger, der ønsker et bedre miljø for børn og unge. Men det er desværre ikke så mange, der tænker på at inddrage dem, det rent faktisk handler om, aktivt i arbejdet. Det håber vi at sætte bedre i system med det kommende arbejde,” siger Karin Ingemann, der er udviklingschef i DIF.

Svært at bryde muren
Den manglende inddragelse kender 15-årige Konrad Crusell alt til. I hans forening Dragør Rugby Klub oplevede han i høj grad, at det var ældre, der sad på posterne både i bestyrelsen og i udvalg. Derfor tog han sagen i egen hånd.

”Jeg synes, at vi manglede noget, der talte mere til de unge. Derfor gik jeg til min formand og foreslog, om ikke jeg måtte komme i bestyrelsen. Heldigvis var han og bestyrelsen med på idéen, og de har været åbne for mine idéer om for eksempel at prøve nye digitale værktøjer som Motivu for at få flere medlemmer. Jeg tror, foreningerne generelt skal være bedre til at invitere de unge ind og turde følge deres anbefalinger. Og så vil jeg også sige til de unge, at de skal søge indflydelsen,” siger Konrad, der udover sin udvalgspost i foreningen også er en del af ’Udviklingsrådet for Unge’ i Fremtidens Idræt for Børn og Unge.

Den fulde trivselsmodel præsenteres forventeligt i sommeren 2025.

Det siger IDAN’s undersøgelse:

  • 106 foreninger indgår i en uddybende undersøgelse. Heraf benytter ca. otte ud af ti foreninger unge ml. 13-18 år som (hjælpe)trænere.
  • Men det er mindre end to ud af ti foreninger, som involverer unge i beslutninger.
  • Foreninger med vækst i antal unge over tid fortæller, at de har haft et særligt fokus på fastholdelse. Forskellige indsatser som ungeinvolvering, ungeudvalg, ungeansvarlig og fokus på fællesskab bliver nævnt som vejen til vækst i ungemedlemmer.
  • De unge italesætter den opbakning, hjælp, støtte og proaktive indsats fra voksne eller andre rollemodeller som afgørende for, at de selv turde tage springet til at blive frivillig.
  • De unge peger på fleksibilitet, mindre kompleks vej fra idé til handling, støtte fra voksne, fællesskab med jævnaldrende og værdier, der afspejler ’plads til alle’ som centrale for fremtidens forening (samme elementer, som foreninger med vækst fremhæver).
  • Hent rapporten her.

Forskere og eksperter bag anbefalingerne:

  • Annemette Krabbe, Chef for bekæmpelse af mistrivsel, Red Barnet
  • Bodil Borg Høj, Lektor, VIA UC
  • Glen Nielsen, Lektor, Københavns Universitet
  • Imran Rashid, Speciallæge og forfatter, Center for digital sundhed
  • Janne Mortensen, Sportspsykologisk konsulent, Mental motion
  • Jesper Nøddesbo, Konsulent, coach og tidl. elitehåndboldspiller
  • Kenneth Aggerholm, Professor, Norges Idrettshøgskole og VIA UC
  • Knud Aagaard Ryom, Lektor i sundhedsfremme, Aarhus Universitet
  • Niels Nygaard Rossing, Lektor, Aalborg Universitet
  • Peter Juul Elsborg, Forsker, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse
  • Peter Krustrup, Professor i Sport og Sundhed, Syddansk Universitet
  • Sine Agergaard, Professor og forskergruppeleder, Aalborg Universitet
  • Søren Østergaard, Udviklingschef, Center for Ungdomsstudier

Fakta om Fremtidens Idræt for Børn og Unge:

  • A.P. Møller Fonden har bevilget 85 mio. kr. til projektet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, der er udviklet af og drives af Danmarks Idrætsforbund.
  • 'Fremtidens idræt for børn og unge’ er et ambitiøst og omfattende projekt, som løber frem til og med 2027.
  • Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.
  • Under Danmarks Idrætsforbund er der i runde tal 6.000 børne- og ungdomsforeninger og 850.000 medlemmer under 18 år.
  • Projektindsatserne er mange under følgende overskrifter: øge kapaciteten, trænerløfte og trivsel, involvering og rekruttering samt synlighed og videndeling.
  • Se mere om programmet: www.dif.dk/bornogunge 

Nøgleord

Kontakter

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 8.500 idrætsforeninger og knap 2,1 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye