Sjælden seglstampe i Vestjylland kan spores til ærkebiskop i 1300-tallet
En detektorfører har fundet en 700 år gammel seglstampe i Vestjylland, som tilhørte ærkebiskop Esger Juul. Det afslører måske, hvor hans slægt er fra.

Rettelse: Oprindelig skrev vi, at Frans af Assisi var gengivet midt på seglstampen, men der er sandsynligvis tale om Sankt Andreas, da både hænder og fødder er strakt til siderne, da apostlen blev korsfæstet på et krydsformet kors. Det er rettet i teksten nedenfor.
En seglstampe fundet på en mark i Vestjylland har tilhørt Esger Juul, der var den danske kirkes overhoved i begyndelsen af 1300-tallet, vurderer museumsinspektører fra Nationalmuseet og Arkæologi Vestjylland.
Esger Juul blev i 1310 ærkebiskop i Lund og døde fredag d. 17. januar 1325 – for nøjagtigt 700 år siden i dag.
Seglstampen bærer Esger Juuls navn og har desuden to liggende liljer, som er karakteristisk for øvrige segl der kendes fra Esger Juuls virke. Dermed kan der ikke være meget tvivl om, hvem den tilhørte.
Den bærer den latinske indskrift ”S’ ESGERI FILII NICHOLAI IUUL DE DACIA” som betyder ’Segl for Esger Nielsen Juul fra Danmark”. Det tyder på, at den har været anvendt i international sammenhæng. Måske har Esger Juul haft seglstampen med til Rom, da han forhandlede med paven på den danske konge Erik Menveds vegne under dennes strid med Jens Grand, som på daværende tidspunkt var ærkebiskop af Lund.
”Det er spændende, at arkæologien kan føje en ekstra brik til Esger Juuls liv. Vi kommer pludselig meget tæt på et menneske, som levede for 700 år siden og spillede en central rolle i Danmarkshistorien,” siger Lisbeth Imer, der er seniorforsker på Nationalmuseet og har nærstuderet seglstampen.
Måske fra Vestjylland
Seglstampen er fundet på Store Skindbjerg Mark i Dejbjerg sogn – mellem Ringkjøbing og Skjern. Det kan tyde på, at Esger Juuls slægt oprindelig kom fra denne egn. I 1310 skænkede Esger Juul nemlig alt sit gods i Skast herred til kannikkerne i Ribe, og i 1312 tre gårde – også i Skast herred – til Ribe Domkirke.
”Vi ved ikke præcis, hvor Esger Juuls slægt stammer fra i Jylland, men seglstampen peger på, at han måske har haft sit ophav og sin tilknytning til dette område. Denne del af Vestjylland er et område, hvor der i forvejen er ret stor aktivitet igennem flere historiske perioder, så det er da sjovt, hvis også Esger Juul kan knyttes hertil. Det bekræfter jo, hvor stor betydning Vestjylland har haft på forskellig vis gennem danmarkshistorien,” siger Michelle Wølch Staffe, arkæolog og museumsinspektør ved Arkæologi Vestjylland.
Midt på Esger Juuls’ seglstampe ses sandsynligvis Sankt Andreas, gengivet iført lang kofte og med hænder og fødder spredt ud, da han blev korsfæstet på et krydsformet kors. Nedenunder ses en knælende og bedende person.
Huller i historien
Generelt finder detektorførere jævnligt seglstamper, der indleveres som danefæ, men det er sjældent, de kan knyttes til ejermanden, eller at stemplerne kan identificeres ud fra de historiske dokumenter, der har overlevet tidens tand.
Det kan Esger Juuls seglstampe heller ikke – i hvert fald ikke i nogen danske dokumenter, og det skyldes, at de fleste historiske dokumenter er gået tabt. Det tydeliggør, at der endnu er meget om datiden, som vi ikke ved, og at arkæologien og historievidenskaben kan hjælpe hinanden med at bygge danmarkshistorien.
”Når vi i dag forsøger at definere fortiden, er det vigtigt at huske på, at der endnu er mange huller, som vi mangler svar på. Heldigvis får vi hele tiden ny viden, som nu med Esger Juuls seglstampe. Måske kan den med tiden føre til en endnu større opdagelse,” siger Lisbeth Imer.
Seglstampen har Esger Juul formentlig båret med en kæde rundt om halsen.
Kontakt:
Lisbeth Imer, seniorforsker, Nationalmuseet, 4120 6113
Michelle Wølch Staffe, arkæolog og museumsinspektør, Varde Museum, 5059 9862
Poul Grinder-Hansen, historiker og seniorforsker, Nationalmuseet, 4120 6115
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder






Nationalmuseet
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Danske forskere finder sjældent rav i oldtidens Syrien28.1.2025 11:05:00 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Nationalmuseet har opdaget usædvanligt rav fra Østersøen i en 3000 år gammel syrisk grav, der blev udgravet af danske arkæologer for 90 år siden. Ravet vidner om vidt forgrenede handelsforbindelser i oldtiden.
Nationalmuseets besøgssteder slår besøgsrekord – igen21.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
For andet år i træk slår Nationalmuseets besøgssteder besøgsrekord med mere end 2.150.000 gæster i 2024. Tre steder slår egen besøgsrekord.
Nationalmuseet udlåner 900 år gammel vikingebåd til Holbæk16.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den ikoniske Gislingebåd, der stammer fra udgangen af vikingetiden, langtidsudlånes af Nationalmuseet til Holbæk Museum – det selvsamme område, hvor den oprindelig blev fundet. Båden har aldrig været udstillet før.
Unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte22.10.2024 09:12:49 CEST | Pressemeddelelse
Vi kender i virkeligheden allerede nogle af svarene på klimaudfordringerne – de skal findes i vores gamle kulturhistoriske materialer og arbejdsmetoder. Med dem skal unge håndværkere gøres til fremtidens klimahelte.
Daniel Thorleifsen modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje8.10.2024 17:51:19 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for Grønlands Nationalmuseum og Arkiv modtager Nationalmuseets jubilæumsmedalje i sølv som tak for at udvikle samarbejdet mellem de to museer. Overrækkelsen fandt sted i går til Forskningens Aften.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum