TUBA åbner i Vejle og Billund: Nu kan unge fra misbrugsramte familier få hjælp
Der er godt nyt for de mange unge, der er vokset op i familier med alkohol- eller stofmisbrug i Vejle og Billund. Et samarbejde med organisationen TUBA, der giver specialiseret terapi og rådgivning, skal nemlig sikre, at flere unge kan få den hjælp, de har brug for.
Når en forælder har et alkohol- eller stofmisbrug, bliver det også børnenes byrde. En byrde, som vokser sig større over tid, og som børnene bærer med sig langt ind i voksenlivet – hvis ikke de får den rette hjælp.
Nu skal et nyt tilbud sikre, at unge i Vejle og Billund kan få den hjælp, de har brug for. Med støtte fra K. G. Fonden har de to kommuner nemlig indgået et samarbejde med organisationen TUBA. Samarbejdet skal sikre, at kommunernes unge i alderen 14-35 år, der er vokset op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug, kan få gratis, specialiseret terapi.
”Samarbejdet med TUBA styrker tilbuddene i Vejle Kommune til unge, som oplever at vokse op i en familie med misbrug. Det er vigtigt, vi sætter tidligt ind, så disse unge får den rette hjælp og et ordentligt afsæt for deres voksentilværelse. TUBA kommer med solid erfaring og høj kvalitet i deres tilbud, og jeg glæder mig til samarbejdet,” siger Jens Ejner Christensen, som er borgmester i Vejle Kommune.
Også i Billund, hvor der netop er åbnet en satellitafdeling, er borgmester Stephanie Storbank stolt over det nye samarbejde.
”Alt for mange børn og unge vokser op i hjem med alkohol- eller stofmisbrug. Mange af dem går alene med bekymringerne om deres forældre og oplever skyld og skam, som de tager med sig ind voksenlivet. Måske savner de nogen at snakke med og mærke, at de ikke er alene. Som hjemsted for Børnenes Hovedstad er vi optaget af at støtte børn og unge og give dem redskaber til at håndtere livet. Jeg er derfor rigtig glad for, at vi takket være samarbejdet med TUBA kan tilbyde gratis og specialiseret terapi til unge, der er vokset op i hjem med alkohol- og stofmisbrug,” siger hun.
De første terapiforløb forventes at starte op i begyndelsen af februar, men det er allerede nu muligt at skrive sig op til et forløb.
Et omfattende problem
På landsplan vokser 109.000 børn op med en forælder med et alkoholmisbrug. Det svarer til hvert tiende barn. Når de børn bliver voksne, slår de ud på en lang række negative statistikker.
Langt flere end deres jævnaldrende kæmper med psykiske udfordringer som angst, depression, selvmordsadfærd og symptomer på PTSD. Flere har været udsat for fysisk og psykisk vold i deres barndomshjem, ligesom flere end hver fjerde har forsøgt eller truet med selvmord.
”De unge, vi møder, er hårdt ramte - men det er også stærke unge mennesker, der har stået meget igennem. Det er vigtigt, og i nogle tilfælde afgørende, at de får den rette hjælp til at bearbejde deres opvækst, så de har mulighed for at leve det liv, de ønsker i fremtiden. Derfor er vi også rigtig glade for, at man i Billund og Vejle prioriterer denne vigtige indsats,” siger Kåre Skarsholm, som er landsleder i TUBA.
Effekterne af den specialiserede indsats er da også til at måle. Efter et forløb i TUBA fortæller langt størstedelen, at de har fået et bedre forhold til sig selv, er blevet bedre til at håndtere deres problemer og har fået et mere positivt syn på fremtiden.
FAKTABOKS
Du kan få gratis hjælp i TUBA i Vejle eller Billund, hvis du:
- Er mellem 14-35 år
- Bor i Billund eller Vejle kommune
- Har en forælder/bonusforælder, der har eller har haft et misbrug/afhængighed af rusmidler
Sådan kommer du i terapi
- Udfyld kontaktformularen på www.tuba.dk
- Du vil kort efter blive inviteret til en forsamtale
- Til forsamtalen finder I ud af, om du skal starte i individuel- eller gruppeterapi
- I aftaler, hvornår du kan begynde dit forløb i TUBA
- Er du i tvivl eller har du spørgsmål, kan du skrive til tuba@tuba.dk
FAKTA
Om børn og unge fra familier med alkohol- og stofmisbrug
- Hvert 10. barn i Danmark vokser op i en familie med alkoholmisbrug (Sundhedsstyrelsen 2023)
- Forskning viser, at godt en tredjedel af de børn, der vokser op med forældre med alkoholproblemer, selv udvikler problemer med afhængighed som voksne (Rambøll for Socialstyrelsen 2016)
- Børn af forældre med misbrug er oftere ensomme og har lavere selvværd (Børns Vilkår 2024)
- Børn og unge fra familier med misbrug er i større risiko end jævnalderende for at udvikle alvorlige psykiske problemer, som fx angst, depression og spiseforstyrrelser (Børns Vilkår 2024)
- 42% af de unge, der henvender sig til TUBA, har oplevet fysisk vold eller trusler om fysisk vold i hjemmet (TUBA Årsskrift 2024/2024)
Nøgleord
Kontakter
Sofie KousgaardPresse- og kommunikationsmedarbejderTUBA Danmark
Tlf:21 82 35 57sok@tuba.dkRagnhild Aleksandra DamPresse- og kommunikationsmedarbejder
Tlf:24 61 37 76rad@tuba.dkKåre SkarsholmLandslederTUBA Danmark
Tlf:41870804ksk@tuba.dkLinks
Følg pressemeddelelser fra TUBA
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TUBA
TUBA: Det er ikke alle børn, der glæder sig til jul18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert 10. barn i Danmark vokser op i en familie med et alkoholmisbrug. Her er julen sjældent børnenes fest. I stedet er højtiden fyldt med bekymring, uforudsigelighed og dårlige minder. TUBA, der tilbyder gratis terapi og rådgivning til børn og unge fra familier med misbrug, giver seks råd til, hvordan du kan støtte et udsat barn eller ung.
Vil gøre op med ensomhed: Nu donerer de stort beløb til TUBA20.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
2.300 kilometer, 68 dage, tre ildsjæle og én fælles mission. De vil sætte fokus på ensomhed – og hjælpe nogle af dem, der er hårdest ramt.
Michelle er vokset op med misbrug: Vi skal være bedre til at se tegnene og hjælpe tidligere1.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En opvækst med alkohol- og stofmisbrug kaster lange skygger ind i voksenlivet. Derfor skal fagpersoner være bedre til at spotte tegn på misbrug i familien, og børn og unge skal have ret til hurtig hjælp. Sådan lyder nogle af anbefalingerne i den seneste svigtrapport fra Børns Vilkår. Organisationen TUBA bakker op.
Skriveskole styrker unge fra familier med misbrug: Vi skriver for at blive hørt23.9.2024 06:00:00 CEST | Nyhed
Det kan være frigørende at finde sin stemme gennem litteratur, når ens opvækst har været præget af tavshed og tabu. På TUBAs Skriveskole får unge fra misbrugsramte familier hjælp til at finde et sted at stå i egen fortælling. Nu udkommer 19 unges tekster i antologien POV.
March mod Ensomhed går Danmark rundt for at bryde tabuet om ensomhed og en opvækst i en familie med misbrug1.8.2024 06:00:00 CEST | Nyhed
Der er emner, der er svære at tale om. Ensomhed og en opvækst med forældre, der drikker, er to af dem. Det vil Patrick Cakirli og Martin Lærke Sørensen ændre på. Fra august til oktober går de gennem Danmark for at sætte fokus på ensomhed og samle ind til Ensomhed Danmarks Landsindsamling. I år støtter indsamlingen organisationen TUBA, der tilbyder terapi og rådgivning til børn og unge opvokset i familier med alkohol- og stofmisbrug.