Landdistrikternes Fællesråd

Boligejere i landdistrikterne snydes for tilbagebetaling af boligskat – minister kaldes i samråd

Del

Skatteminister Rasmus Stoklund kaldes i dag i samråd om boligejere, der i årevis har betalt for meget i boligskat. Borgerne kan helt urimeligt ikke få deres penge tilbage, fordi skattevæsenets IT-system fejler, og de kan ikke klage over afgørelsen hos Vurderingsstyrelsen. Problemet er langt overvejende i landdistrikterne, hvor ejendomsvurderingerne har været for høje i forhold til de reelle ejendomspriser, vurderer Landdistrikternes Fællesråd. 

Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.
Formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard. Foto: Mads Krabbe

Mange danskere oplever udfordringer med forkerte beregninger af deres boligskat, og for nyligt kunne DR berette om sager, hvor boligejere, som har betalt for meget i skat over en årrække, kun delvist kan få deres penge tilbage, fordi IT-systemet fejler. Skatteudvalget kalder skatteminister Rasmus Stoklund i åbent samråd om sagen i dag kl. 14.30.

- Udover at sagen har en økonomisk slagside for de berørte boligejere, så har den også en geografisk slagside, for det er hovedsageligt i landdistrikterne, at man har oplevet ejendomsvurderinger, der lå alt for højt i forhold til boligens reelle værdi, udtaler formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, og tilføjer:

- Det er helt uhørt i et digitalt samfund, at borgere står i en situation, hvor de ikke kan få udbetalt de penge, som de er blevet indkrævet for meget.

Vurderingerne har overvejende været for høje i landdistrikterne, og på Christiansborg har budskabet været, at man i landdistrikterne får penge tilbage ved for meget betalt ejendomsværdiskat.

I Hovedstadsområdet er det mellem 10 og 15 procent af vurderingerne, der rammer ”helt uden for skiven”, mens det mange steder i fx Nordjylland og Sønderjylland er over halvdelen af vurderingerne, der rammer forkert med mindst 20 procent, viser en analyse fra DR

- Boligmarkedet er i forvejen presset i landdistrikterne, hvor mange kæmper med dårlige finansieringsmuligheder og lange liggetider, så det her er endnu et slag mod boligejere uden for de største byer, siger formanden. 

Boligejere kan ikke klage over afgørelsen

Ifølge loven kan skattevæsenet undlade at udbetale kompensation, når beregningen ikke kan foretages automatisk. Dengang det blev vedtaget i 2017, besluttede man også at fjerne muligheden for at klage over afgørelsen.  

I de sager, som Landdistrikternes Fællesråd er bekendt med, er der år i rækken, som simpelthen er faldet ud af opgørelsen. Der kan dog rettes op på fejlene med en manuel behandling af sagerne.

- Tusindvis af boligejere skal naturligvis ikke bøde for et dårligt IT-system. Indtil fejlen er løst, må sagerne som minimum beregnes manuelt, så borgerne kan få den for meget betalte boligskat tilbage.

- Jeg håber, at skatteministeren tager problemet alvorligt, for i nogle af de tilfælde, som vi har set, har boligejere op mod 40.000 kr. i klemme, som de ikke kan få tilbagebetalt. Det er dybt uacceptabelt og urimeligt. Så vi kommer til at følge sagen tæt, afslutter Steffen Damsgaard.

Nøgleord

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: Lynhurtigt bredbånd på vej, men reduceret pulje bremser udrulningen18.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har adresser i hovedstadsområdet fået markant større tilskud fra bredbåndspuljen sammenlignet med adresser i landdistrikterne. Men i år er det primært landdistrikter og øer, som får glæde af midlerne, ligesom der gives et større tilskud til disse områder, hvor behovet netop er størst. Det glæder Landdistrikternes Fællesråd, som dog bemærker, at puljen er oversøgt, og at der er behov for flere midler fremover.

Landdistrikter: Ingen nye prioriteringer på landdistriktsområdet22.11.2024 13:41:28 CET | Pressemeddelelse

Finanslovsaftalen rummer ingen nye landdistriktsinitiativer, udover hvad der tidligere på året er besluttet gennem politiske aftaler. Det bekymrer Landdistrikternes Fællesråd, der samtidig efterlyser håndværkerfradraget målrettet land-, ø og yderområder, hvor behovet for energirenovering og klimasikring er langt størst, og hvor finansieringsmulighederne for den enkelte boligejer er dårligst.

Landdistrikterne: Potentiale i grøn trepart, men bekymring for arbejdspladser og bosætning18.11.2024 14:33:42 CET | Pressemeddelelse

Den politiske aftale om grøn trepart er netop landet. Landdistrikternes Fællesråd er bekymret for, at aftalen vil medvirke til tab af arbejdspladser i de dele af landet, hvor landbruget og afledte erhverv har stor betydning. Derfor foreslår Landdistrikternes Fællesråd, at der laves en langsigtet vision og strategi for landdistrikternes udvikling, som går langt videre end den nylige politiske aftale på landdistriktsområdet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye