Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad
Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed.

Clarissa Schwab forsker i, hvordan man kan bruge bakteirer til at berige fødevarer og give dem sundhedsfremmende egenskaber.
Hun undersøger samspillet mellem bakterier i maden og bakterierne i vores tarm.
”Det her er et forskningsområde med et svimlende potentiale,” siger hun. Hun mener, vi vil få helt nye muligheder for at forebygge og behandle sygdomme gennem kosten.
Med udgangspunkt i sin forskning peger Clarissa Schwab på fem bioteknologiske trends, der vil få betydning for fremtidens fødevarer og vores forståelse af sundhed i de kommende år.
1: Avanceret fermentering
Avanceret fermentering handler om at udnytte mikroorganismer til design af nye fødevarer med specifikke proteiner, vitaminer og fedtstoffer. Det vil for eksempel gøre det muligt at producere æg, mælk og kød uden dyr.
2: Personliggjort mad
Her arbejder forskerne med at udvikle mad, der kan spille optimalt sammen med et menneskes unikke tarmmikrobiom. Det vil for eksempel gøre det muligt for den enkelte at forbedre sin fordøjelse og udnyttelse af næringsstoffer.
3: Mindre kemi og industriel forarbejdning
Moderne bioteknologi gør det muligt at udvikle nye mikrobielle metoder til smagsforstærkning, teksturdesign og konservering. Det kan reducere behovet for kemiske tilsætningsstoffer i vores mad og minimere den industrielle forarbejdningsgrad.
4: Funktionelle fødevarer
Videnskaben har åbnet op for et helt nyt kapitel i fødevarehistorien, hvor vi i princippet kan præcisionsudvikle mad med bioterapeutiske bakterier. Det kan bidrage til at behandle sygdomme og styrke immunsystemet hos den enkelte.
5: Klimavenlige produktionsmetoder
Nye biobaserede produktionsmetoder kan i fremtiden gøre os mindre afhængige af konventionelt landbrug og reducere den CO2-udledning, der I dag er forbundet med fremstilling af fødevarer.
Til daglig er Clarissa Schwab professor ved Institut for Bio- og Kemiteknologi på Aarhus Universitet. Her leder hun universitetets forskning inden for funktionel mikrobe-bioteknologi med fokus på fødevarer og sundhed.
Læs hele artiklen om Clarissas forskning her: https://ingenioer.au.dk/aktuelt/nyheder/nyhed/artikel/ny-professor-vil-bruge-bakterier-til-at-udvikle-mad-med-sundhedsfremmende-egenskaber
Nøgleord
Kontakter
kim harelTechnical Sciences, Aarhus Universitet
Tlf:+4541893302kimh@au.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Dine gener afslører om angstmedicin virker på dig eller ej1.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Næsten halvdelen af alle patienter med angst eller depression oplever ingen virkning af den medicin, de først får udskrevet. Ny forskning viser, at vores gener kan forudsige, hvilke præparater der virker.
Forskere sætter hvepse ind i kampen mod skadedyr på kål27.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Du er garanteret også skide irriteret over hvepse, der går i din marmelademad eller din øl, når du sidder og nyder sommeren. Nu undersøger forskere, om man kan spinde guld på det lille ’møjdyr’, ved at bruge hvepse til en mere bæredygtig produktion af kål og andre afgrøder, der plages af sommerfuglelarver.
Din shampoo, balsam og sæbe kan være giftig for smådyr i vandet26.6.2025 11:46:58 CEST | Pressemeddelelse
Stofferne i plejeprodukterne er indtil nu fløjet under myndighedernes radar. Det har nemlig ikke været lovpligtigt at teste dem.
Nu kan alle hjælpe med at overvåge naturen i Lille Vildmose18.6.2025 07:28:31 CEST | Pressemeddelelse
I Lille Vildmose er en ny aktivitet i gang, hvor helt almindelige mennesker kan være med til at overvåge naturens udvikling. Aktiviteten er finansieret af projektet Wet Horizons og handler om at inddrage alle, der har lyst, i arbejdet med at genskabe og beskytte moserne.
Elvira vil gøre op med 40 år gamle tal: Vi skal opdatere den måde, vi udregner metanudledning fra grise17.6.2025 12:58:16 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt projekt på Institut for Husdyr- og Veterinærvidenskab vil opdatere beregningsgrundlaget for metanudledning fra grise, så de nationale emissionsopgørelser i fremtiden bliver mere retvisende.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum