Ny forskning: Hormonprævention forbundet med lille øget risiko for børneleukæmi
Stort skandinavisk studie finder sammenhæng mellem hormonprævention og børneleukæmi, men risikoen for den enkelte er lille.
Kræft er en af de hyppigste dødsårsager blandt børn, og hvert år får omkring 55 børn diagnosen leukæmi, som er den mest almindelige form for børnekræft. Alligevel ved man stadig kun meget lidt om, hvad der forårsager sygdommen. Denne viden er vigtig for at kunne forebygge fremtidige tilfælde.
Nu bidrager ny forskning fra bl.a. Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning til at gøre os lidt klogere. En stor, skandinavisk undersøgelse peger på, at det øger risikoen for, at et barn får leukæmi, hvis dets mor bruger hormonprævention helt op til starten af graviditet eller mens hun er gravid uden at vide det.
Ny viden om børnekræft
Det er vigtigt at understrege, at selvom børnekræft er en alvorlig sygdom, er den heldigvis meget sjælden. Forskerne bag undersøgelsen har sammenlignet to grupper af kvinder. Den ene har brugt hormonprævention helt op til eller under graviditeten. Den anden har ikke brugt hormonprævention.
Resultaterne viste, at for hver 83.333 børn der blev født, var der et barn mere som fik leukæmi i hormonpræventions-gruppen. Resultaterne tyder på, at den øgede risiko især drejer sig om leukæmi af typen ’ikke-lymfatisk leukæmi’ og især ved brug af hormonel prævention under selve graviditeten.
- Selvom vi finder en øget risiko for ikke-lymfatisk leukæmi, hvis man har brugt p-piller under graviditeten, så er risikoen for den enkelte stadigvæk meget lille, fordi kræft blandt børn heldigvis er meget sjældent, siger postdoc Caroline Hallas Hemmingsen, der har stået i spidsen af undersøgelsen og fortsætter:
- Vores fund er især vigtige for at forstå biologien bag, hvorfor børn får kræft. Til forskel for kræft blandt voksne, ved vi i dag kun meget lidt om miljøets effekt på udvikling af kræft hos børn, og det gør denne undersøgelse os klogere på.
Større forståelse af hormoners betydning
Den nye undersøgelse er den største til dato baseret på højkvalitets registerdata af over 3.1 mio. børn født i Danmark, Norge og Sverige mellem 1996 og 2018. Forskerne har set på alle former for hormonprævention, lige fra p-piller til hormonspiraler. Og det har givet særligt interessant ny viden, forklarer Caroline Hallas Hemmingsen.
- Resultaterne tyder på, at flere typer af hormonprævention, dvs. både dem der indeholder hormonerne østrogen og gestagen kombineret f.eks. p-piller eller gestagen alene f.eks. hormonspiraler, har en effekt på risikoen for leukæmi hos børn. Det er ny og vigtig viden, siger Caroline Hallas Hemmingsen.
Ny viden om hormonspiral og kræft
Det er vigtigt at understrege, at betydningen af dette fund for den enkelte er yderst beskedent. Men det er med til at berige vores viden om hormoner, siger seniorforsker Marie Hargreave, der er hovedansvarlig for projektet.
- Vi får gradvist et klarere billede af, hvilken betydning hormoner har for risikoen for kræft. Det gælder hormonprævention, men også for områder som fertilitetsbehandling, hvor hormoner spiller en central rolle. Resultaterne understreger, at hormoner ser ud til at have betydning for udvikling af kræft, også blandt børn.
Studie bekræfter tidligere forskning
Det er ikke første gang, at forskerne har set en øget risiko for leukæmi blandt børn, hvis mødre har brugt hormonprævention op til eller under graviditeten.
I 2018 viste forskerne en øget risiko for leukæmi, der er på cirka samme niveau som i den nye undersøgelse, hvis mødre havde brugt hormonprævention op til eller under graviditeten, i forhold til børn født af mødre, der ikke havde brugt hormonprævention på denne måde.
Undersøgelsen fra 2018 var udført på data fra danske registre, mens den nye undersøgelse er baseret på data fra både Danmark, Norge og Sverige. Det giver langt flere data og dermed større sikkerhed i undersøgelsen.
Resultaterne er offentliggjort her: Hemmingsen CH. et al.: Maternal Use of Hormonal Contraception and Risk of Childhood Leukemia: A Scandinavian Population-based Cohort Study. Eur J Cancer. 2025 Jan 17;215:115168. DOI: 10.1016/j.ejca.2024.115168. Epub 2024 Dec 7.
Kontakter
Kræftens Bekæmpelses pressevagt
Tlf:35 25 74 00presse@cancer.dkOm Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse er Danmarks største sygdomsbekæmpende forening. Vi arbejder med forskning i kræft, forebyggelse og støtte til patienter og pårørende. Vores mål er, at færre får kræft, at flere overlever kræft - og at flere får et bedre liv med og efter kræft.
Besøg os på Cancer.dk.
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse og Tønder Kommune sammen om hjælp til kræftramte16.12.2024 13:08:46 CET | Pressemeddelelse
I 2025 kan kræftpatienter og pårørende som noget nyt få gratis rådgivningssamtaler i Tønder.
Syv projekter får millionstøtte til nytænkende forebyggelse10.12.2024 10:29:51 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse har netop uddelt midler fra den første pulje i Prevention Lab. Læs om de syv projekter, der alle vil knække koden til forebyggelse af kræft.
Næsten hver tiende er under 14 år ved første solarietur3.12.2024 09:08:11 CET | Pressemeddelelse
Størstedelen af solariebrugere er under 18 år første gang, de går i solarium. Alarmerende, mener Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse roser ny reform: Vil gøre det bedre at være patient i Danmark15.11.2024 11:40:57 CET | Pressemeddelelse
Patienter får lettere adgang til en praktiserende læge, og dermed kan flere kræfttilfælde opdages tidligere, siger adm. direktør Jesper Fisker.
Ny forskning er beroligende nyt for kvinder i fertilitetsbehandling14.11.2024 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Brugen af de fleste fertilitetshormoner øger ikke risikoen for æggestokkræft.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum