Energistyrelsen udgiver eksempelsamling om opstilling af solceller i det åbne land
Solcelleanlæg på marker spiller en vigtig rolle for Danmarks grønne omstilling, og planlægningen skal ske i samspil med natur og landskab med videre. Ny eksempelsamling præsenterer syv solcelleprojekter, som kommunerne kan lade sig inspirere af i deres planlægning.

I Klimaaftale om grøn strøm og varme 2022 blev politikerne enige om en ambition om at sikre rammevilkårene for at muliggøre en firedobling af elproduktionen fra sol og vind på land frem mod 2030. At give mulighed for at opstille solcelleanlæg på marker er et vigtigt redskab til at realisere ambitionen og et væsentligt skridt mod klimamålene.
Som planmyndighed er det landets kommuner, der foretager den nødvendige afvejning af, hvor der kan stilles solcelleanlæg op på marker. For at hjælpe kommunerne med den opgave er der udarbejdet en bekendtgørelse og en vejledning samt en eksempelsamling om opstilling af solcelleanlæg i det åbne land.
Eksempelsamlingen er udarbejdet af Energistyrelsen, Plan- og Landdistriktsstyrelsen samt Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø i samarbejde med COWI og er nu offentliggjort af Energistyrelsen. Den viser eksempler på, hvordan solcelleanlæg kan indpasses i lokalmiljøet under hensyntagen til landskabsværdier og naturinteresser med videre.
Syv eksempler til inspiration
Solcelleeksempelsamlingen indeholder syv konkrete eksempler på, hvordan den grønne omstilling og udbygningen af solenergi kan ske på en måde, der tager hensyn til eksempelvis natur, landskab og naboer, så klimatiltagene sker med skyldig hensyntagen til andre samfundsmæssige interesser.
Eksemplerne rummer løsninger og overvejelser, som opstillere af solcelleanlæg og planlæggere i landets kommuner kan lade sig inspirere af. De er udvalgt med fokus på forskellige temaer, og eksemplerne beskriver hver især den konkrete håndtering af et af disse temaer, ikke hele planlægningsprocessen.
Udviklingen går stærkt, og der er mange projekter undervejs, hvor natur- og landskabshensyn samt multifunktionalitet er i fokus. Frem mod 2026 vil Energistyrelsen udgive supplerende eksempler, så eksempelsamlingen understøtter kommunernes erfaringsudveksling.
--
FAKTA
Solcelleeksempelsamlingen
- Danmark står over for en grøn omstilling, der kræver en markant udbygning af vedvarende energikilder, og det er hurtigere og billigere at opstille solcelleanlæg end en række andre VE-anlæg.
- Udbygningen af solceller kan bidrage med grøn strøm til det direkte elforbrug i Danmark, til produktion af grønne brændstoffer til fly, skibe og tung transport samt til eksport til resten af Europa.
- For at understøtte en forudsigelig og helhedsorienteret tilgang i kommunerne til planlægning for solcelleanlæg er der af Plan- og Landdistriktsstyrelsen udarbejdet en bekendtgørelse og en vejledning for opstilling af store solcelleanlæg i det åbne land.
- Solcelleeksempelsamlingen er udarbejdet af Energistyrelsen, Plan- og Landdistriktsstyrelsen samt Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø i samarbejde med COWI. Den er et supplement til vejledningen. Eksemplerne fremhæver projekter, der er etableret og idriftsat og samlet repræsenterer centrale aspekter af planlægningsprocessen.
--
Mød VE-rejseholdet
- Lokal accept og vellykkede myndighedsprocesser er afgørende for at realisere udbygningen af vedvarende energi (VE). Derfor er der nedsat et tværfagligt team kaldet VE-rejseholdet. Det består af medarbejdere fra Energistyrelsen, Plan- og Landdistriktsstyrelsen samt Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
- VE-rejseholdet holder workshops og oplæg rundt om i landet for at understøtte kommunernes planarbejde. Det sker blandt andet ved at udbrede gode eksempler som dem i solcelleeksempelsamlingen, og ved at yde vejledning og tilbyde faglig sparring.
- Du kan læse mere om VE-rejseholdets opgaver og arrangementer på hjemmesiden veprojekter.dk. Her findes også yderligere materiale og kontaktinfo til VE-rejseholdet.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum