Energistyrelsen åbner for ansøgninger til efterforskning og CO2-lagring nær den danske kyst
Energistyrelsen åbner i dag for, at virksomheder kan ansøge om tilladelse til at efterforske undergrunden til lagring af CO2 i visse kystnære områder i Danmark. Samtidig inviterer Energistyrelsen potentielle ansøgere til informationsmøde den 15. januar 2025.
Energistyrelsen åbner i dag den fjerde udbudsrunde af tilladelser til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2. Udbuddet omhandler tre områder nær den danske kyst, hhv. Jammerbugt, Lisa og Inez.
Ansøgninger uploades til den offentlige service Filkassen. Privat link til upload fås ved henvendelse til ccs-lagring@ens.dk. Ansøgningsfristen for udbuddet er 6. marts 2025.
Se materialet vedr. de udbudte områder til efterforskning og CO2-lagring.
Informationsmøde om ansøgningsprocessen den 15. januar
Energistyrelsen indkalder potentielle ansøgere til informationsmøde om ansøgningsprocessen onsdag den 15. januar kl. 10:30 til 11:15. Informationsmødet vil blive holdt virtuelt og være på engelsk.
På mødet vil Energistyrelsen informere om vilkårene og processen for at søge om tilladelse til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2.
Tilmelding for mødedeltagelse
Tilmelding er nødvendig og foregår ved at sende en mail med navn og organisation / tilhørsforhold til ccs-lagring@ens.dk. Deltagelse er gratis.
Flere efterforskningstilladelser allerede uddelt
Det kommende udbud af tilladelser til efterforskning og potentiel lagring af CO2 er ikke det første af sin slags; i februar 2023 gav Klima-, Energi- og Forsyningsministeren tre efterforskningstilladelser til lagring af CO2 offshore, og i juni 2024 tre efterforskningstilladelser til lagring af CO2 i undergrunden på land ved hhv. Havnsø, Rødby og Gassum.
I september 2024 åbnede desuden en ny udbudsrunde for det tidligere udbudte område ved Thorning, hvor de indkomne bud er under evaluering.
Fakta om CO2-lagring
- En tilladelse til efterforskning og anvendelse af undergrunden til geologisk lagring af CO2 har to hovedfaser; en efterforskningsfase og en lagringsfase. Efterforskningsfasen kan vare op til 6 år, hvor formålet er at efterforske og vurdere, om undergrundsforholdene er egnede til sikker lagring af CO2, samt hvor stor lagringskapaciteten er. Hvis et lager betragtes som egnet, har indehaveren fortrinsret til at ansøge om at lagre CO2. En eventuel lagringstilladelse kan vare op til 30 år med mulighed for forlængelse. Omkring 20 år efter nedlukning af lagringsfaciliteterne leveres området tilbage til staten.
- Det aktuelle udbud gælder tre kystnære områder i Danmark – Jammerbugt, Lisa og Inez. Områderne er blandt flere, der er udpeget af De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), fordi de geologiske forhold i netop de områder er særligt velegnede til lagring af CO2 i undergrunden.
- Der er allerede foretaget en strategisk miljøvurdering af områderne for at sikre, at eventuel lagring kan foregå miljømæssigt forsvarligt. Projekter og aktiviteter i forbindelse med efterforskning og lagring, herunder boringer med videre, skal desuden miljøvurderes konkret.
- Udbuddet er den del af en række tidligere afholdte udbud i Danmark. Ifølge Aftale om styrkede rammevilkår for CCS i Danmark af 20. september 2023 skulle 8 områder udbydes inden udgangen af 2023. Af samme aftale fremgår det, at staten, gennem Nordsøfonden, deltager med et ejerskab på 20 procent i alle efterforsknings- og lagringstilladelser.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkTure Falbe-HansenPresserådgiver i Energistyrelsen
Tlf:+45 25 13 78 46tfh@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Fem nye initiativer skal styrke eksport af dansk grøn energiteknologi9.1.2025 12:12:17 CET | Nyhed
Energistyrelsen har givet puljetilsagn om 5,9 millioner kr. i tilskud til fem projekter. Projekterne fremmer den danske energieksportindsats gennem udbygning af Danmarks myndighedssamarbejde på fremtidige vækstmarkeder via offentlig-private samarbejder. Puljen støtter bl.a. CO2- fangst i Sydkorea.
Ny rapport: Dansk biogas vurderes at kunne produceres med færre energiafgrøder8.1.2025 11:13:34 CET | Nyhed
Brugen af energiafgrøder som majs har haft stor betydning for produktionen af dansk biogas. I de senere år er reglerne strammet ved bl.a. at sænke grænsen for, hvor mange energiafgrøder der er tilladt i produktionen. Brugen af majs forbydes fra august 2025. I en ny rapport vurderes det, at den danske biogasbranche vil kunne tilpasse sig de strammere regler, uden at det medfører markante reduktioner i produktionen.
Første rapport om monitorering af affaldsforbrændingskapacitet8.1.2025 10:10:39 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør den første rapport efter monitorering af affaldsforbrændingskapaciteten i Danmark.
ELFORSK genopstår som særpulje ved EUDP7.1.2025 10:43:12 CET | Nyhed
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har for nyligt åbnet for ansøgninger om tilskud til ny energiteknologi. Med i indkaldelsen er også særpuljen for Smart Energy og Digitalisering – en kendt pulje i nye klæder.
Energistyrelsen udmelder forbrugerprislofter på fjernvarme for 2023-20252.1.2025 10:03:45 CET | Nyhed
For at styrke gennemsigtigheden og øge forbrugerbeskyttelsen på fjernvarmeområdet er det besluttet at indføre et prisloft på forbrugerpriserne på fjernvarme. Energistyrelsen udmelder nu prislofterne for 2023-2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum