Ny national strategi skal styrke samarbejdet om håndteringen af epidemier i fremtiden
Tæt samarbejde og tydelig ansvarsfordeling er hovedelementer i en ny national strategi for håndtering af fremtidige epidemier. Strategien bygger på vigtig læring fra covid-19 og peger på samarbejde og fleksible arbejdsgange som centrale elementer for at styrke håndteringen. Strategien beskriver ikke aktørernes præcise handlinger eller planer, men er en fælles ramme, og det kompas, som myndigheder og sundhedsvæsenet vil styre efter ved en ny epidemi.
Når der er alvorlige sygdomsudbrud, epidemier og pandemier i Danmark, skal der være en national strategi for, hvordan vi bedst kommer gennem dem. Den kommer Sundhedsstyrelsen med nu i form af en bred strategi, der kan favne mange forskellige sygdomsudbrud. Samtidig indeholder den en plan for, hvem der er ansvarlig for hvad, når der er et sygdomsudbrud, og hvor der kan være afhængigheder mellem forskellige myndigheders arbejde. Den beskriver også centrale principper for håndtering af sygdomsudbrud. Det er for eksempel principper om, at tiltag for at hindre smittespredning skal stå i rimeligt forhold til risikoen, og at det er vigtigt med hurtig, koordineret og målrettet kommunikation til befolkningen og sundhedsvæsenet.
”Vi ved fra andre sygdomsudbrud, at det er vigtigt, at myndigheder og sundhedsvæsen mødes så hurtigt som muligt, så vi i fællesskab kan få sat gang i tiltag, der kan forebygge, at smitten breder sig. Vi har lært rigtig meget af covid-19, eksempelvis at der under et udbrud kommer et kæmpe behov for information og koordination imellem aktørerne. Erfaringer viste også, at regioner og kommuner var gode til at omstille sig og til at håndtere de syge, så strategien er ikke en samlet plan for, hvad alle skal gøre ned i detaljen, men en plan for, hvordan vi i fællesskab håndterer og koordinerer arbejdet.” siger enhedschef i Sundhedsstyrelsen, Kirstine Moll Harboe.
”Selv om vi har gjort os mange erfaringer fra covid-19, ved vi også, at det ikke er muligt at lægge en fast plan for det næste sygdomsudbrud, fordi det kan opføre sig meget anderledes og fx ramme andre målgrupper.” siger Kirstine Moll Harboe.
Covid-19 pandemien viste, at man som myndighed skal sætte ind med forebyggende indsatser hurtigt, og at der skal tages kontakt til en meget bred vifte af aktører for at komme på forkant med udviklingen.
Strategien beskriver de pejlemærker og hensyn, som myndighederne arbejder efter, og at disse skal afvejes – fx skal man tage hensyn til, hvor alvorlig eller smitsom sygdommen er, men også til om tiltag har negative langsigtede konsekvenser eller særligt påvirker udsatte grupper. Strategien beskriver også, at civilsamfund, patientorganisationer og eksperter inden for forskellige områder skal inddrages i vurderingen.
Om strategien:
Strategien erstatter Sundhedsstyrelsens nuværende publikation ”Beredskab for Pandemisk Influenza” (”Pandemiplanen”) fra 2013. Modsat den tidligere plan, som kun var til større udbud med influenza, er den nye strategi målrettet mange forskellige sygdomme.
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet strategien med bidrag fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen, Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed og med bidrag fra andre relevante ministerier og styrelser, regionerne, Danske Regioner, KL samt civilsamfundsorganisationer og sundhedsfaglige selskaber. Desuden bygger den på internationale erfaringer og viden fra håndteringen af tidligere større sygdomsudbrud.
Kontakter
Kontakt presse (modtager ikke SMS)
Tlf:7222 8510presse@sst.dkLinks
Om Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens opgave er at fremme folkesundheden og skabe gode rammer for sundhedsvæsnet i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsen præsenterer fagligt oplæg til Kræftplan V15.1.2025 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
Sundhedsstyrelsen præsenterer i dag et nyt fagligt oplæg med 11 anbefalinger, der særligt har fokus på at sikre et godt liv med og efter kræft. Oplægget skal danne grundlag for regeringens videre arbejde med Kræftplan V.
Rigtige helte vasker hænder og hoster i ærmet12.11.2024 10:49:13 CET | Pressemeddelelse
Det er budskabet i en kampagne fra Sundhedsstyrelsen, der giver en håndfuld gode råd om, hvordan vi alle kan være med til at forebygge smitte. Det er vigtige råd at holde fast i, når vi kommer ind i vintermånederne.
I dag starter efterårets vaccination mod influenza og covid-191.10.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag åbner vaccinationsstederne landet over, og 155.500 har d. 25.9 allerede bestilt tid til gratis vaccination mod influenza og covid-19.
Planerne for efterårets vaccinationsindsats er klar2.9.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efterårets vaccinationsindsats mod influenza og covid-19 står for døren, og Sundhedsstyrelsen er klar med planen for, hvem der bliver tilbudt gratis vaccination, hvilke vacciner der gives, og hvornår tilbuddet starter og slutter.
Demensrejsehold nedbringer forbrug af antipsykotisk medicin til mennesker med demens2.7.2024 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny undersøgelse viser, at Demensrejseholdets forløb har en positiv indflydelse på medarbejdernes tilgang til mennesker med demens og bidrager til et fald i forbruget af antipsykotisk medicin
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum