Fem nye initiativer skal styrke eksport af dansk grøn energiteknologi
Energistyrelsen har givet puljetilsagn om 5,9 millioner kr. i tilskud til fem projekter. Projekterne fremmer den danske energieksportindsats gennem udbygning af Danmarks myndighedssamarbejde på fremtidige vækstmarkeder via offentlig-private samarbejder. Puljen støtter bl.a. CO2- fangst i Sydkorea.
Som en del af Energiaftalen i 2018 blev der afsat midler til en tilskudspulje "Tilskudspulje til fremme af energieksportindsatsen", som skal styrke eksportindsatsen af dansk energiteknologi. Ansøgningsrunden for 2024, hvor der var afsat 9,3 mio. kr., er nu afsluttet. I alt er der fem offentlig-private partnerskaber, som opfylder puljens formelle ansøgningskriterier. De har samlet søgt finansiering til projekter for 5,9 mio. kr., og der er givet fuldt tilsagn til alle fem projekter.
Projekterne fokuserer på at udforske nye eksportmuligheder ved at sætte dansk ekspertise i spil i bl.a. forundersøgelser, markedsanalyser og matchmaking mellem virksomheder. Projekterne er målrettet sektorintegration i Brasilien, fjernvarme i Tyskland og Frankrig samt CO2-fangst (CCU) i Sydkorea.
Dansk viden og teknologi skal understøtte CO2-fangst i Sydkorea
Puljen støtter bl.a. et projekt, som har til formål at fremme udviklingen og implementeringen af avancerede CO2-fangst-teknologier i Sydkorea ved at fremme samarbejdet mellem industrien, forskning og myndigheder. Sydkorea har gjort betydelig fremskidt inden for teknologi til CO2-fangst, og har i 2024 vedtaget en ny lov på området. Dertil har Sydkorea også en ambitiøs klimastrategi med et mål om opnå CO2-neutralitet i 2050. Landet forventes derfor at vækste på området. Projektet vil gennem barriere- og forundersøgelsesanalyser øge danske virksomheders viden og adgang til det sydkoreanske marked samt øge Sydkoreas kendskab til danske løsninger. Formålet er at accelerere udviklingen og implementeringen af avancerede CO2-fangst-teknologier i Sydkorea med afsæt i dansk viden og teknologi.
Læs mere om tilskudspuljen og få et samlet overblik over de projektpartnerskaber, der har modtaget midler her.
Næste ansøgningsrunde for puljen meldes ud i 2025.
For mere information kontakt: eksporttilskud@ens.dk
Om tilskudspuljen
Puljen blev oprettet som en del af Energiaftalen 2018 og er siden blevet forlænget på Finansloven 2025, så der afsættes 8,3 mio. kr. årligt i perioden 2025-2028. Formålet med puljen er at bidrage til øget eksport af dansk energiteknologi gennem udbygning af Danmarks myndighedssamarbejde på fremtidige vækstmarkeder via offentlig-private samarbejder.
Om Danmarks internationale energisamarbejder
Danmark har 25 landesamarbejder om energi, som tilsammen udleder over 70 procent af verdens CO2. Oveni kommer en række landesamarbejder af kortere varighed. Ved at opbygge viden og kapacitet i partnerlandenes nationale myndigheder, styrkes de politiske beslutningstagere i at træffe bæredygtige og omkostningseffektive energipolitiske beslutninger, der understøtter den globale grønne omstilling.
--
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkErika Akariguame Armengol SlothCenter for Globalt Energisamarbejde
Tlf:+45 51 67 43 06eksporttilskud@ens.dkLinks
Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum