Ny rapport: Dansk biogas vurderes at kunne produceres med færre energiafgrøder
Brugen af energiafgrøder som majs har haft stor betydning for produktionen af dansk biogas. I de senere år er reglerne strammet ved bl.a. at sænke grænsen for, hvor mange energiafgrøder der er tilladt i produktionen. Brugen af majs forbydes fra august 2025. I en ny rapport vurderes det, at den danske biogasbranche vil kunne tilpasse sig de strammere regler, uden at det medfører markante reduktioner i produktionen.
Fra august 2025 må majs ikke længere anvendes som energiafgrøde til biogas i Danmark. Udfasningen sker for at øge bæredygtigheden af dansk biogas. Men hvordan vil udfasningen af majs påvirke biogasproduktionen?
En ny rapport udarbejdet af SEGES Innovation for Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Energistyrelsen viser, at biogasanlæg i høj grad vurderes at kunne tilpasse sig med alternative biomasser, når majs ikke længere må anvendes i biogasproduktion. Udfasningen vurderes således kun at medføre et begrænset fald i biogasproduktionen. Rapporten understreger dog, at begrænsningerne i anvendelsen af energiafgrøder vil give anledning til øgede produktionsomkostninger, som kan ramme biogasanlæggene forskelligt.
Rapporten konkluderer således, at dansk biogasproduktion kan forblive robust trods strammere regler for anvendelsen af energiafgrøder. Samtidig åbnes for øget fokus på uudnyttede biomasser i den grønne omstilling. Andre biomasser vil i høj grad kunne erstatte majs, dog med visse udfordringer for især mindre biogasanlæg.
Halm er en af de alternative biomasser, der vurderes at have stort potentiale som del af en bæredygtig biogasproduktion. Halm er et restprodukt fra landbruget, og en stor del anvendes i dag ikke til andre formål. Udfasningen af majs vurderes imidlertid ikke at få en direkte konsekvens for halmanvendelsen. Det er vurderingen, at der fortsat er brug for udvikling af teknologiske løsninger, hvis halmpotentialet skal udnyttes i større skala.
Baggrund for rapporten
Energiafgrøder er afgrøder, som dyrkes med henblik på energiproduktion. De er nemme at anvende og giver højt gasudbytte i biogasproduktion. Energiafgrøder reducerer imidlertid bæredygtigheden af biogasproduktionen, da dyrkningen optager areal, som alternativt kunne have været anvendt til fx dyrkning af fødevarer. Desuden udledes drivhusgas og kvælstof ved anvendelse og dyrkning.
For at øge bæredygtigheden af dansk biogas er der sat loft over anvendelsen af energiafgrøder. I dag må biogasanlæg anvende 4 procent energiafgrøder, og det er politisk besluttet at undersøge mulighederne for at reducere grænsen yderligere frem mod 2030.
Majs må ikke længere anvendes fra august 2025. I dag er det den primære energiafgrøde, som anvendes i biogasproduktion, og der har derfor været behov for at få belyst, hvilke konsekvenser udfasning af majs forventes at få på sammensætningen af inputtet på biogasanlæg og på biogasproduktionen. Herudover har der været behov for specifikt at få belyst muligheden for øget anvendelse af halm i biogasproduktion i takt med skærpelsen af energiafgrødereguleringen.
Biogas er en vigtig del af den grønne omstilling og for at realisere ambitionen om, at det danske gassystem skal være 100 procent grønt i 2030. Desuden bidrager produktion af biogas til Danmarks forsyningssikkerhed ved at blive produceret lokalt. I fastsættelsen af fremtidige bæredygtighedskrav til biogas er fokus derfor på at sikre balance mellem høj gasproduktion og bæredygtighed. Den nye rapport fra SEGES Innovation giver fagligt input i arbejdet med den kommende regulering frem mod 2030.
Hent rapporten "Energiafgrøders anvendelse og effekt på halmforbruget i dansk biogasproduktion" af Seges Innovation. (PDF-fil).
--
FAKTA
Udfasning af energiafgrøder i dansk biogas
- Biogas spiller en central rolle i at indfri ambitionen om et 100 procent grønt gassystem i Danmark i 2030. Dansk biogasproduktion er primært baseret på affalds- og restprodukter fra landbrug og industri.
- For at sikre bæredygtigheden af den danske biogasproduktion er der loft over mængden af energiafgrøder, som biogasanlæg må anvende. Energiafgrøder er landbrugsafgrøder, der dyrkes med henblik på energiudnyttelse – majs, roer, korn, græs og jordskokker.
- Energiafgrøder som majs og roer må i dag maksimalt udgøre 4 procent af inputtet i biogasanlæg. Fra august 2025 må majs ikke længere anvendes til biogasproduktion.
- Halm repræsenterer en stor uudnyttet biomasse, som i stigende grad ventes anvendt til biogasproduktion, i takt med at der udvikles teknologiske løsninger til at håndtere halmen på biogasanlæggene.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkLinks
Energistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Fem nye initiativer skal styrke eksport af dansk grøn energiteknologi9.1.2025 12:12:17 CET | Nyhed
Energistyrelsen har givet puljetilsagn om 5,9 millioner kr. i tilskud til fem projekter. Projekterne fremmer den danske energieksportindsats gennem udbygning af Danmarks myndighedssamarbejde på fremtidige vækstmarkeder via offentlig-private samarbejder. Puljen støtter bl.a. CO2- fangst i Sydkorea.
Energistyrelsen åbner for ansøgninger til efterforskning og CO2-lagring nær den danske kyst9.1.2025 10:01:52 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen åbner i dag for, at virksomheder kan ansøge om tilladelse til at efterforske undergrunden til lagring af CO2 i visse kystnære områder i Danmark. Samtidig inviterer Energistyrelsen potentielle ansøgere til informationsmøde den 15. januar 2025.
Første rapport om monitorering af affaldsforbrændingskapacitet8.1.2025 10:10:39 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør den første rapport efter monitorering af affaldsforbrændingskapaciteten i Danmark.
ELFORSK genopstår som særpulje ved EUDP7.1.2025 10:43:12 CET | Nyhed
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) har for nyligt åbnet for ansøgninger om tilskud til ny energiteknologi. Med i indkaldelsen er også særpuljen for Smart Energy og Digitalisering – en kendt pulje i nye klæder.
Energistyrelsen udmelder forbrugerprislofter på fjernvarme for 2023-20252.1.2025 10:03:45 CET | Nyhed
For at styrke gennemsigtigheden og øge forbrugerbeskyttelsen på fjernvarmeområdet er det besluttet at indføre et prisloft på forbrugerpriserne på fjernvarme. Energistyrelsen udmelder nu prislofterne for 2023-2025.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum