Professor får 21 millioner til forskning i AI indenfor retssystemer
RUC-professor Jesper Ryberg har netop modtaget en bevilling på 21 millioner fra Carlsbergfondet. Han skal undersøge de etiske og retssikkerhedsmæssige udfordringer, der opstår i forbindelse med brug af kunstig intelligens i retssystemer.
Der er stor udvikling i brugen af kunstig intelligens. Men hvordan bør AI bruges inden for retssystemer? Kan man fx forestille sig, at dommere benytter AI, når de skal udmåle straf til kriminelle? Eller kan man forestille sig, at menneskelige dommere i nogle straffesager helt erstattes af en robot-dommer?
Det er nogle af de spørgsmål, som professor i etik og retsfilosofi Jesper Ryberg skal se nærmere på i et nyt forskningsprojekt. Formålet er at danne verdens første forskningscenter, der skal forske i de etiske og retssikkerhedsmæssige udfordringer, der rejser sig i forbindelse med brug af kunstig intelligens i retssystemer.
Etiske dilemmaer
”Brugen af AI rejser en lang række etiske udfordringer. Hvordan skal man fx takle det forhold, at algoritmer kan være biased? Er det et problem i retlig sammenhæng, at man ikke altid kan gennemskue, hvordan en AI når frem til sine anbefalinger? Og hvordan kan forbrydelser beskrives på en ensartet måde, så en AI kan give ensartede anbefalinger i straffesager?” spørger han.
RUC-forskeren forklarer, at fordi kunstig intelligens bliver stadig mere udbredt, må vi forvente, at AI i den nærmeste fremtid vil spille en rolle i strafudmålingen. AI har allerede fundet vej til det strafferetlige arbejde i udlandet, og spørgsmålene om, hvornår og hvordan AI bør anvendes ved strafudmåling, rejser mange teoretisk underbelyste udfordringer.
”Med centret vil vi vurdere og udvikle løsninger på en række af de mest teoretisk og praktisk presserende udfordringer i forbindelse med anvendelsen af AI i det strafferetlige system,” siger Jesper Ryberg.
Projektet kommer til at løbe i fem år. Udover Jesper Ryberg er også professor i etik og retsfilosofi Thomas Søbirk Petersen fra Roskilde Universitet tilknyttet projektet.
Nøgleord
Kontakter
Jesper RybergProfessor i etik og retsfilosofiRoskilde Universitet
Tlf:46 72 24 45ryberg@ruc.dkBilleder
Links
Følg pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Roskilde Universitet
RUC-studerende har udviklet låg imod forgiftning i nattelivet21.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Marcus Nørmann Christensen har på baggrund af egne oplevelser stiftet en virksomhed og udviklet et låg, der skal være med til at forhindre såkaldt drugging i nattelivet. Lågene er taget i brug på barer og spillesteder i efteråret 2024.
Den offentlige samtale styres i stigende grad af data og dem, som ejer algoritmerne16.1.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Sociale medier bliver kritiseret for at skabe ekkokamre, men alligevel bruger de traditionelle medier algoritmer, der minder om de sociale mediers. Det risikerer at påvirke den demokratiske samtale, lyder en af konklusionerne i et netop afsluttet forskningsprojekt.
Line Groes og Dea Forchhammer træder ind i Roskilde Universitets bestyrelse15.1.2025 07:48:00 CET | Pressemeddelelse
Direktør for Ungdomsøen Dea Forchhammer og selvstændig rådgiver Line Groes er nye bestyrelsesmedlemmer på Roskilde Universitet pr. 1. april 2025. De skal være med til at udvikle universitetets relation til erhvervslivet, styrke dets politiske gennemslagskraft og brande universitetet i omverdenen.
Falder eller stiger kvaliteten, når man privatiserer sociale tilbud og bosteder?13.1.2025 05:05:00 CET | Pressemeddelelse
RUC-forsker modtager 6,7 millioner kroner fra Carlsbergfondet til at undersøge og kortlægge privatiseringen af socialområdet i Danmark. Målet er at finde ud, hvordan privatisering påvirker kvaliteten af tilbuddene.
Ny bog kaster lys over ghettolisten6.1.2025 05:30:00 CET | Pressemeddelelse
Byforskerne Troels Schultz Larsen og Kristian Nagel Delica analyserer i en ny bog de tovtrækkerier og kampe om forstaden, byen og boligpolitikken, som pågik fra slutningen af 1980'erne og frem.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum