Ny EU-støttet havnekaj skal bidrage til nordjysk havnebys udvikling
Havnen i Strandby har fået tilsagn til at bygge en ny auktionskaj. Tilsagnet har stor betydning – ikke blot for havnen, men for hele den nordjyske by med 2.300 indbyggere.

Går man en tur på havnekajen på Strandby havn i Nordjylland, er det tydeligt for enhver, at kajen har set bedre dage. Spunsen – det vil sige kajens mur nede i vandet – er orange af rust, og generelt trænger kajområdet til en gevaldig opfriskning. Og det får det nu – for Strandby Fiskerihavn har fået tilsagn på lidt over tre mio. EU-kroner fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen til at bygge et nyt kajanlæg til gavn for det lille kystfiskersamfund.
Måske tænker du, at tre mio. kroner lyder af meget til en ny havnekaj i en by som Strandby. Men pengene skal ikke blot gå til en ny kaj – de skal bidrage til at holde liv i hele byen, hvori selve omdrejningspunktet er, ja, havnen. Derfor er den økonomiske hjælp, ifølge havnechef Christian Heidemann, helt essentiel.
”Det her tilsagn er livsvigtigt for havnen. Det gør, at vi nu kan renovere hele havnens livsnerve: auktionskajen. Kajen har stor betydning for byen, da den lægger areal til flere arrangementer, som er med til at sætte Strandby på landkortet. Det er så fantastisk, at det her kan ske,” siger han.
Havnen i Strandby har fået tilsagn til den nye havnekaj fra Det Europæiske Hav-, Fiskeri og Akvakulturprogram under ordningen ’Investeringer i kystfiskeri’. Formålet med ordningen er at forbedre vilkårene for danske kystfiskere ved at give tilskud til investeringer i bl.a. logistik og infrastruktur på de mindre danske havne og landingssteder.
Derfor er tilsagnet vigtigt for Strandby. Ikke kun for deres kystfiskere, men for hele byen. Havnens aktivitet er nemlig helt essentiel for byen, mener Christian Heidemann:
”Strandby havn er bygget i 1896. Det betyder, at havnen var der først – og så blev byen bygget op bag ved havnen. Havnen er altså hele byens fundament. Den er også omdrejningspunkt og mødested for borgerne i Strandby – der bliver blandt andet afholdt den årlige fiskefestival med boder og levende musik. Og alt det ville ikke ske, hvis ikke man havde havnen,” siger Christian Heidemann og tilføjer, at havnen desuden beskæftiger op mod 200 borgere.
Den nye havnekaj bliver både højere og bredere end den gamle. Dette blandt andet, så havnen er rustet til fremtidens stigende vandstande, og så landingsmulighederne for havnens kystfiskere bliver endnu bedre.
”Vi håber, at vi for alvor kan komme på landkortet med den her nye havnekaj. Nu kan I bare komme an. Nu har vi en ny auktionskaj. Der er virkelig en tro på fremtiden. Vi tror på fremtiden og på fiskeriet,” afslutter Christian Heidemann.
Investeringer i kystfiskeri
- Havnen i Strandby søgte Landbrugs- og Fiskeristyrelsen om tilskud fra Det Europæiske Hav-, Fiskeri og Akvakulturprogram (EHFAF) under ordningen ’Investeringer i kystfiskeri’.
- Ordningen hedder ’Investeringer i kystfiskeri’ og har til formål at give tilskud til investeringer, der styrker kystfiskeriet. Der gives støtte til projekter, der:
-
- Bidrager til udvikling af logistik, fangsthåndtering eller infrastruktur til at understøtte kvalitet og afsætning af kystfiskeres fangst.
- Bidrager til udvikling af fartøjets bæredygtighedsprofil, herunder omlægning til skånsomme redskaber og forbedring af energieffektivitet
Nøgleord
Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Fiskerikontrollen afslører ulovligt fiskeri i det fynske øhav7.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Årvågen borger førte fiskerikontrollører på sporet af ulovligt udsatte ruser i vandet nær Tåsinge ved Fyn.
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum