Nye regler fra 1. januar 2025
Nedrivning af asbest kræver fremover en autorisation, regler for unges arbejde lempes, og der indføres arbejdspligt for en gruppe borgere i kontanthjælpssystemet. Det er et lille udsnit af de nye regler på beskæftigelsesområdet, der træder i kraft 1. januar 2025.
Oversigt over, hvad der træder i kraft fra 1. januar 2025:
Arbejdsmiljø og social dumping
- Der indføres krav om, at nedrivning af asbestholdigt materiale kun må udføres af virksomheder, der er autoriseret hertil af Sikkerhedsstyrelsen.
- Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) får ved kontrolbesøg på virksomheder mulighed for at anmode personer, der vurderes at udføre arbejde i virksomheden, om at fremvise legitimation. Udenlandske tjenesteydere skal sørge for, at alle, der beskæftiges af virksomheden, kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet.
- Ældrechecken forhøjes permanent med op til 5.000 kr. årligt til folkepensionister med de laveste indtægter. Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2025, og pengene bliver udbetalt i slutningen af januar 2025.
- Ny bekendtgørelse for unges arbejde giver mulighed for, at unge kan varetage flere typer arbejdsopgaver. Bekendtgørelsen indeholder blandt andet:
- Unge i alderen 13-15 år, som går i grundskole, må varetage flere arbejdsopgaver.
- Unge i alderen 13-15 år, som går i grundskole, kan arbejde med ufarlige maskiner som fx softicemaskiner og små skruemaskiner.
- Unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet grundskolen, kan fremover arbejde på hospitaler, plejehjem, fabrikker og lagre i tidsrummet fra kl. 4.00-6.00 og indtil kl. 24.00.
- Tilladelses- og tilsynskompetencen med børn under 13 års arbejde med kulturelle aktiviteter o.l. overføres fra politiet til Arbejdstilsynet.
Beskæftigelsesindsats
- Der indføres arbejdspligt for borgere, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, hvis de ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravene i kontanthjælpssystemet.
- Der indføres nye sygepengeregler, som bl.a. betyder:
- Mere lempelige krav til opfølgningen for sygemeldte fra beskæftigelse. Det er ikke længere et krav, at sygemeldte skal til mindst fire samtaler inden for det første halve år.
- Afskaffelse af krav om, at sager om overgang til jobafklaringsforløb skal behandles i rehabiliteringsteamet inden for fire uger.
- Fleksibel sammensætning af rehabiliteringsteamet, så kommunen selv kan beslutte, hvilke fagområder, der i den enkelte sag skal være repræsenteret i rehabiliteringsteamet.
- Indkomstloftet for fritagelse for betaling af kontingent til en a-kasse for lærlinge og elever mv. forhøjes til 120,67 pct. af højeste dagpengesats. Med ændringen bliver indkomstloftet for kontingentfritagelse ens for alle studerende, lærlinge og elever.
Arbejdsret
- Barselsloven ændres, så forældre, der får børn ved surrogataftaler, får ret til fravær og barselsdagpenge fra barnets fødsel. Ændringen skyldes de nye regler i børneloven om familiedannelse ved surrogataftaler, som også træder i kraft den 1. januar 2025.
- Ny bekendtgørelse om barselsudligning på det private arbejdsmarked som følge af de nye regler i børneloven om familiedannelse ved surrogataftaler. Det betyder, at henvisninger til mor og far er ændret til forældre.
- Reglerne om fritagelse for rådighed i forbindelse med barsel og sorgorlov udvides for personer, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse, ressourceforløbsydelse under ressource- og jobafklaringsforløb og ledighedsydelse. Det betyder, at familiedannelse ved surrogataftaler og medfar som retlig forælder fritages for rådighedsforpligtelsen i det omfang, at der er ret til fravær efter barselsloven, og at der ville have kunnet udbetales barselsdagpenge.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Nye asbestregler skal sikre medarbejdere og borgere mod livsfarligt asbeststøv2.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ny lovgivning, der skærper kravene til arbejde med asbest, er trådt i kraft. Autorisationsordningen skal beskytte både medarbejdere og borgere mod de livsfarlige sundhedsrisici, som asbest kan udgøre.
Fra 1. januar bliver det lettere for unge at få et fritidsjob1.1.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
En række regler for unges arbejde lempes fra årsskiftet, så flere unge kan få et fritidsjob fx på et autoværksted, kontor, plejehjem eller i en børnehave.
Nu bliver systemet mere enkelt og værdigt for syge borgere19.12.2024 12:11:48 CET | Pressemeddelelse
Efter nytår slipper syge borgere for omkring 60.000 samtaler i jobcentrene. Forenklingerne skal give kommunerne større frihed til at tilrettelægge en mere værdig indsats for borgeren.
Minister udvider muligheden for at bevise dårligt arbejdsmiljø19.12.2024 10:04:12 CET | Pressemeddelelse
Personer, der klager over dårligt arbejdsmiljø i fx asbestsager, vil fremover kunne give samtykke til Arbejdstilsynets brug af fx videoer og fotos som be-vismateriale. Det har Arbejdstilsynets særlige tavshedspligt hidtil forhindret.
Uændret ledighed i november19.12.2024 09:01:49 CET | Pressemeddelelse
Der er 88.200 fuldtidsledige i november 2024. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed næsten uændret i forhold til måneden før med en lille stigning på 200 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum