Nye regler fra 1. januar 2025
Nedrivning af asbest kræver fremover en autorisation, regler for unges arbejde lempes, og der indføres arbejdspligt for en gruppe borgere i kontanthjælpssystemet. Det er et lille udsnit af de nye regler på beskæftigelsesområdet, der træder i kraft 1. januar 2025.
Oversigt over, hvad der træder i kraft fra 1. januar 2025:
Arbejdsmiljø og social dumping
- Der indføres krav om, at nedrivning af asbestholdigt materiale kun må udføres af virksomheder, der er autoriseret hertil af Sikkerhedsstyrelsen.
- Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) får ved kontrolbesøg på virksomheder mulighed for at anmode personer, der vurderes at udføre arbejde i virksomheden, om at fremvise legitimation. Udenlandske tjenesteydere skal sørge for, at alle, der beskæftiges af virksomheden, kan fremvise gyldig legitimation til Arbejdstilsynet.
- Ældrechecken forhøjes permanent med op til 5.000 kr. årligt til folkepensionister med de laveste indtægter. Lovforslaget træder i kraft 1. januar 2025, og pengene bliver udbetalt i slutningen af januar 2025.
- Ny bekendtgørelse for unges arbejde giver mulighed for, at unge kan varetage flere typer arbejdsopgaver. Bekendtgørelsen indeholder blandt andet:
- Unge i alderen 13-15 år, som går i grundskole, må varetage flere arbejdsopgaver.
- Unge i alderen 13-15 år, som går i grundskole, kan arbejde med ufarlige maskiner som fx softicemaskiner og små skruemaskiner.
- Unge, der er fyldt 15 år, og som har afsluttet grundskolen, kan fremover arbejde på hospitaler, plejehjem, fabrikker og lagre i tidsrummet fra kl. 4.00-6.00 og indtil kl. 24.00.
- Tilladelses- og tilsynskompetencen med børn under 13 års arbejde med kulturelle aktiviteter o.l. overføres fra politiet til Arbejdstilsynet.
Beskæftigelsesindsats
- Der indføres arbejdspligt for borgere, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse eller overgangsydelse, hvis de ikke opfylder opholds- og beskæftigelseskravene i kontanthjælpssystemet.
- Der indføres nye sygepengeregler, som bl.a. betyder:
- Mere lempelige krav til opfølgningen for sygemeldte fra beskæftigelse. Det er ikke længere et krav, at sygemeldte skal til mindst fire samtaler inden for det første halve år.
- Afskaffelse af krav om, at sager om overgang til jobafklaringsforløb skal behandles i rehabiliteringsteamet inden for fire uger.
- Fleksibel sammensætning af rehabiliteringsteamet, så kommunen selv kan beslutte, hvilke fagområder, der i den enkelte sag skal være repræsenteret i rehabiliteringsteamet.
- Indkomstloftet for fritagelse for betaling af kontingent til en a-kasse for lærlinge og elever mv. forhøjes til 120,67 pct. af højeste dagpengesats. Med ændringen bliver indkomstloftet for kontingentfritagelse ens for alle studerende, lærlinge og elever.
Arbejdsret
- Barselsloven ændres, så forældre, der får børn ved surrogataftaler, får ret til fravær og barselsdagpenge fra barnets fødsel. Ændringen skyldes de nye regler i børneloven om familiedannelse ved surrogataftaler, som også træder i kraft den 1. januar 2025.
- Ny bekendtgørelse om barselsudligning på det private arbejdsmarked som følge af de nye regler i børneloven om familiedannelse ved surrogataftaler. Det betyder, at henvisninger til mor og far er ændret til forældre.
- Reglerne om fritagelse for rådighed i forbindelse med barsel og sorgorlov udvides for personer, der modtager selvforsørgelses- og hjemrejseydelse, overgangsydelse, ressourceforløbsydelse under ressource- og jobafklaringsforløb og ledighedsydelse. Det betyder, at familiedannelse ved surrogataftaler og medfar som retlig forælder fritages for rådighedsforpligtelsen i det omfang, at der er ret til fravær efter barselsloven, og at der ville have kunnet udbetales barselsdagpenge.
Kontakter
Beskæftigelsesministeriet
Pressevagt: 51232830
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Entreprenørstoppet styrker kampen mod hensynsløse virksomheder27.3.2025 10:10:36 CET | Pressemeddelelse
En markant større hammer i Arbejdstilsynets værktøjskasse er nu virkelighed. Arbejdstilsynet får nu mulighed for at lukke ned for arbejdet for både entreprenører og underentreprenører, hvis flere virksomheder igen og igen begår alvorlige overtrædelser af arbejdsmiljøreglerne. Det har et bredt politisk flertal i Folketinget vedtaget torsdag.
Ny rapport: Slår myte om øremærket orlov ned25.3.2025 14:07:47 CET | Pressemeddelelse
Da den øremærkede orlov til fædre blev indført, var et af de store kritikpunkter, at børn ville blive sendt tidligere i institution. Men ny rapport viser, at det ikke er tilfældet. Til gengæld holder særligt faglærte og ufaglærte fædre mere orlov end før. Det fremgår af Beskæftigelsesministeriets årlige publikation ”Kvinder og mænd på arbejdsmarkedet 2025”.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til løn-modtagerbeskæftigelsen for januar 202521.3.2025 08:14:35 CET | Pressemeddelelse
I januar 2025 var der 3.045.400 lønmodtagere i job. Det er 5.500 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden januar 2024 er der dermed samlet set kommet 36.700 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 4.200 flere lønmodtagere fra december 2024 til januar 2025. I samme periode er der kommet 1.100 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Også i årets første måned fortsatte beskæftigelsen sin positive udvikling, og slog hermed endnu engang rekord. Vi har et virkelig robust arbejdsmarked med stærke virksomheder, der på trods af en urolig verden hele tiden skaber nye arbejdspladser". "Den gode udvikling er en helt oplagt chance for at få alle med på arbejdsmarkedet. Derfor er jeg glad for, at vi netop har lanceret Ungeløftet, hvor vi giver unge med udfordringer muligheden for at få foden inden for på arbejdsmarkedet".
Ledigheden er næsten uændret i februar 202520.3.2025 09:02:18 CET | Pressemeddelelse
Der er 87.400 fuldtidsledige i februar 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed omtrent uændret i forhold til måneden før med en lille stigning på 600 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Vi skal bruge den her gunstige situation til at hjælpe de borgere, som er på kanten af arbejdsmarkedet, videre. Derfor er jeg glad for, at vi har igangsat Ungeløftet, hvor kommuner, virksomheder, organisationer og civilsamfundet går sammen om at skabe løsninger for de 43.000 unge uden uddannelse og beskæftigelse. På den måde får flere unge chancen for en plads i fællesskabet og på arbejdsmarkedet. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering offentliggør ledighedstallet for marts 2025 den 23. april 2025.
Ikke-vestlige indvandrere er næsten dobbelt så ofte på førtidspension sammenlignet med etniske danskere7.3.2025 11:58:22 CET | Pressemeddelelse
Ikke-vestlige indvandrere er markant overrepræsenteret på førtidspension, når man sammenligner med personer med dansk oprindelse. For nogle indvandrergrupper er det mere end fire gange så ofte. Det viser den seneste udgave af Status på Arbejdsmarkedet udgivet af Beskæftigelsesministeriet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum