Havets bacon eller linsedeller? Her er fem gode alternativer til de klassiske julefrokostretter
Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.

Du kender måske fjæsingen som den eneste giftige fisk, vi har herhjemme. På trods af sit lidt blakkede ry er fjæsingen en meget velegnet spisefisk med masser af kød på. Der er mange måder at tilberede en fjæsing på, men en af de mest oplagte til lige netop denne anledning er den gravade version. Opskriften er den samme som til gravad laks – blot udskifter du laksen med fjæsingfileter uden skind og skåret i mundrette bidder.
Er du på udkig efter et godt alternativ til den klassiske varme leverpostej med bacon? Så kunne bønnepostej måske være svaret på dine… bønner. Bønnepostejen kan ligeledes serveres med stegte champignoner – og så kan du overveje at udskifte baconen med søltang, også kaldet ’havets bacon’. Du kan enten købe postejen, eller du kan kaste dig ud i at lave den selv.
De lune frikadeller er også en fast gæst på julefrokostbordet. Men skal de være mere grønne i år, kan du udskifte svinekødet med linser. Opskriften på linsefrikadeller ligner faktisk den på de klassiske frikadeller, blot med få modifikationer. Og selvfølgelig med linser i stedet for kød.
Drømmer du om et helt anderledes indslag på julebordet i år, kan du overveje at diske op med konksnegle. Konken er en havsnegl, som også kaldes ’havets vinbjergsnegl’. Den ligner ikke som sådan nogle af elementerne på det klassiske julefrokostbord – men den kan gøre det ud for årets spændende spiselige indslag. Konksnegle kan fx koges og steges i hvidløgssmør og krydderurter.
Endnu mere fra planternes verden
Er du blevet nysgerrig på den plantebaserede verden? Så kan du fx dykke ned i projekt ’Plantastisk’, der vil udvikle en plantebaseret version af hvid fisk, eller projekt ’Futuredairy’, der vil udvikle en plantebaseret Danbo-ost og yoghurt naturel.
Eller måske du hellere vil blive klogere på projekt ’Lupiner’, som vil bringe lupiner ind på det danske marked som de nye bælgfrugter i klassen?
I så fald kan du læse meget mere om alle tre projekter – og mange flere – på henholdsvis GUDP’s hjemmeside og Plantefondens hjemmeside.
Velbekomme!
Fakta
Så mange fjæsinger og konksnegle blev der fanget til spisefisk i 2024:
- Fjæsing: 74 tons
- Konksnegle: 82 tons
Til sammenligning blev der i samme periode fanget 11.247 tons rødspætter.
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Billeder
Links
Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Plantekontrollen siger ryg og rejs til ubudne gæster1.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Skal du rejse udenfor EU i løbet af sommeren – og vil du vide mere om, hvordan du undgår at komme til at tage skadelige biller som den asiatiske citrus træbuk og alvorlige plantesygdomme som bakterien Xylella fastidiosa med hjem i kufferten? Så tag en snak med Landbrugs- og Fiskeristyrelsens plantesundhedsfolk, når de den 3. og 4. juli lægger vejen forbi lufthavnene i Billund og Kastrup.
Fremtidens fødevarer får massiv millionindsprøjtning26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
15 projekter har i denne uge fået besked om, at de har fået tilsagn om millionstøtte. Samlet er der delt 101 millioner kroner ud til projekter, som vil alt lige fra at styrke malkekoens og kyllingens dyrevelfærd, til projekter der vil udvikle en ny plantebaseret proteindrik til sundhedssektoren eller bruge det lille insekt guldøjer til at bekæmpe bladlus og dermed mindske brugen af pesticider.
115 millioner til grønne fødevareprojekter kan nu søges16.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sidder du med en genial idé til, hvordan den danske fødevaresektor kan blive grønnere? Så er der 115 millioner gode grunde til at læse med her. Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner den 13. juni 2025 en ny ansøgningsrunde med en pulje på 115 millioner kroner til grønne projekter.
I dag fejrer vi kartoflen i hele verdenen!30.5.2025 01:00:00 CEST | Pressemeddelelse
30. maj er international kartoffeldag. Dagen er udpeget af FN for at hylde kartoflen, der har enorm betydning for hele verdenens fødevaresikkerhed, bæredygtighed og kultur. I Danmark dyrkede vi sidste år kartofler på et areal, der var større end hele Bornholm.
Ulovligt fiskeri stoppet: Fiskerikontrollører konfiskerer 20 ulovlige åleruser29.5.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollen har været på kontrol i de sydsjællandske farvande, hvor der blev sat en stopper for ulovligt ålefiskeri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum